Gimnaştii au cucerit Cotroceniul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Federaţiei Române de Gimnastică. A fost o sărbătoare destul de discretă pentru un for care a adus României 330 de medalii şi a propulsat

Sâmbătă s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Federaţiei Române de Gimnastică. A fost o sărbătoare destul de discretă pentru un for care a adus României 330 de medalii şi a propulsat în arena internaţională una dintre cele mai mari sportive din istorie, Nadia Comăneci.
Ziua a început cu momentul Băsescu. La 10 dimineaţa, la Palatul Cotroceni, preşedintele României a decorat FRG cu Ordinul Meritul Sportiv Clasa I, primind în schimb Premiul "Nadia Comăneci", înmânat chiar de fosta campioană. "Gimnastele au adus României 260 de medalii olimpice, mondiale şi europene, băieţii, 70 de medalii. Aici a fost azi istoria, dar şi viitorul celei mai titrate discipline sportive a României. Federaţia Română de Gimnastică este parte a patrimoniului sportiv mondial prin performanţele pe care le-a obţinut, iar preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică cred că nici nu putea să nu vină la aniversarea celei mai glorioase federaţii din lume", a precizat Băsescu în timpul ceremoniei, la care au participat foste şi actuale glorii ale gimnasticii româneşti, printre care Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Gina Gogean, Lavinia Miloşovici, Claudia Presecan, Simona Amânar, Andreea Răducan, Oana Ban, Monica Roşu şi Cătălina Ponor. Pe lângă fetele care au scris istorie, Băsescu i-a primit şi pe preşedintele COSR, Octavian Morariu, pe consilierii prezidenţiali Octavian Belu şi Mariana Bitang, foşti antrenori ai lotului naţional feminin de gimnastică, precum şi pe preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Bruno Grandi.

Avem cromozomul gimnasticii
Ultimul, venit în România special pentru aniversarea FRG, a ţinut o conferinţă de presă, unde a vorbit despre capacitatea gimnasticii româneşti de a supravieţui schimbărilor politice. "Sunteţi unica ţară care nu a avut de suferit din cauza schimbării de regim. Trecerea de la comunism la democraţie nu a afectat gimnastica din România, fapt demonstrat de performanţele obţinute după 1989. Eu cred că pe plan biologic cromozomul vostru e predispus la gimnastică. Altfel nu-mi pot explica continuitatea României în acest sport", a declarat Bruno Grandi, al cărui entuziasm a fost domolit puţin de declaraţiile preşedintelui FRG, Adrian Stoica: "În acest an, gimnastica românească va avea de trecut un examen greu pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, neavând toată artileria la dispoziţie, pentru că o mare parte a fetelor din lotul olimpic nu au încă vârsta care să le permită să concureze la CM de la Aarhus, care reprezintă şi prima etapă de calificare la JO". Sărbătoarea s-a încheiat cu spectacolul "Un secol de aur al gimnasticii româneşti", unde preşedintelui Băsescu i s-a alăturat şi Ion ţiriac. Cei doi au fost printre puţinii care au ţinut să vadă spectacolul, în care s-au produs, printre alţii, Marian Drăgulescu, Sandra Isbaşa şi trupa Aeros. Pe lângă loja VIP-urilor, sala Polivalentă din Bucureşti a fost aproape goală, deşi intrarea la spectacol a fost liberă.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite