Gigi riscă şi patru ani de puşcărie, şi banii luaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile sentinţe aşteptate ieri în „Dosarul transferurilor“ şi cazul „Valiza“ au fost de fapt marile amânări. 20 martie este acum data la care se vor anunţa deciziile Tribunalului.

Inculpaţii fotbalului românesc au mai luat o gură de aer. Una de două săptămâni. Mult aşteptatele decizii în „Dosarul Transferurilor" şi cazul „Valiza", care trebuiau anunţate ieri, au fost amânate pentru 20 martie, care a devenit astfel noua zi Z. Primii care au răsuflat uşuraţi au fost cei opt acuzaţi care au cauzat un prejudiciu de peste 13 milioane de dolari din „ingineriile" făcute la transferurile de fotbalişti în perioada 1999-2005: fraţii Becali, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea, George Copos, Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Mihai Stoica. Procurorii i-au învinuit de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi au cerut pedepse cu închisoarea între 10 şi 20 de ani pentru fiecare dintre ei.

N-a ţinut strategia cu contractul de vânzare

A urmat la rând Gigi Becali, protagonistul dosarului „Valiza". În mai 2008, DNA a confiscat o geantă cu 1,7 milioane de euro pe care patronul Stelei o trimisese la Cluj prin intermediul omului său de încredere, vicepreşedintele roş-albaştrilor, Teia Sponte. Banii ar fi trebuit să ajungă la fotbaliştii de la „U" şi, drept răsplată, aceştia ar fi trebuit să încurce rivala CFR în ultima etapă pentru ca Steaua să câştige campionatul. Până la urmă însă banii lui Gigi Becali au fost sechestraţi de procurorii DNA după un scenariu ca-n filme.

De atunci, Gigi Becali aşteaptă să primească înapoi suma de 1,7 milioane de euro, insistând că premierea nu poate fi considerată corupţie. Asta după ce, la un moment dat, ca să scape de orice acuzaţii, prezentase un act de vânzare-cumpărare a unui teren cu valoarea de 1,7 milioane de euro pentru a justifica destinaţia banilor din valiză şi la care l-a rugat pe selecţionerul Victor Piţurcă să semneze ca martor.

L-a numit „sclav" şi „trădător" pe procuror

Procurorul Cămeluş Păduraru a văzut însă altfel lucrurile: „George Becali a recurs la fapte de corupere repetate, iar, ulterior, a încercat reconstituirea de probe pentru ascunderea faptelor. Pentru George Becali, legea nu contează", a afirmat reprezentantul DNA, care a cerut patru ani de închisoare pentru finanţatorul roş-albaştrilor, dar şi confiscarea definitivă a sumei de 1,7 milioane de euro. Pentru Victor Piţurcă şi Teia Sponte, şi ei implicaţi în acest caz, s-au cerut pedepse de doi ani de închisoare, dar cu suspendare.

„L-a numit pe procurorul de caz trădător, sclav sau a spus că serveşte interesele unor oameni din sport. Fotbalul va fi mai frumos dacă nu va mai fi compromis de astfel de oameni. Doar aşa i se va da şansa fotbalului românesc să renască şi să se promoveze. Puteţi şi aveţi datoria să contribuiţi la curăţarea sportului şi fotbalului românesc domnilor judecători", a mai spus procuroul Păduraru. 

"Mă simt copilul vitreg al României. Dacă nu-mi dau banii, fac recurs şi cer şi o dobândă de 500.000 de euro. Sunt uneltiri satanice împotriva mea. ''
Gigi Becali patron Steaua

I-a plăcut clădirea unde a fost judecat

Gigi Becali nu părea foarte afectat de cerinţele procurorilor. Ba chiar din contră! Patronului Stelei chiar i-a plăcut faptul că şi-a petrecut ziua într-un loc frumos. „Mie îmi place la Curte (n.r. - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). E altceva, e clădirea mai frumoasă, altfel faţă de Tribunalul Bucureşti", le-a spus omul de afaceri jurnaliştilor.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite