Gheorghe Tadici: "Nu am sange de mercenar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul vicecampioanei mondiale la handbal, Gheorghe Tadici, a ajuns acasa, la Zalau, ieri dimineata. Obosit, abia a avut timp sa faca un dus si sa isi schimbe hainele, pentru ca la ora 12.00

Antrenorul vicecampioanei mondiale la handbal, Gheorghe Tadici, a ajuns acasa, la Zalau, ieri dimineata. Obosit, abia a avut timp sa faca un dus si sa isi schimbe hainele, pentru ca la ora 12.00 trebuia sa fie la Sala Sporturilor, unde primaria organizase o intalnire a celor patru internationale de la Silcotub Zalau si a antrenorului lor cu suporterii din oras. Desi era presat de timp, reputatul tehnician a acceptat sa se destainuie pentru ziarul Adevarul.
- Dupa aceasta medalie de argint, interesul iubitorilor sportului fata de handbal, dar si pretentiile lor au crescut enorm. Nu exista riscul ca, in viitor, daca vor lipsi medaliile, lumea sa fie dezamagita?
- Suporterii trebuie sa stie ca handbal se joaca nu doar in Romania. Toti vor sa castige, dar nu o poti face mereu. Tari precum Danemarca, Norvegia, Coreea de Sud sau Germania au ramas acum in afara podiumului. In ceea ce ne priveste, ne aflam pe drumul reconstructiei echipei nationale, din care am parcurs aproximativ 40-50 la suta. Inevitabil, legile fiziologice isi vor spune cuvantul in cazul unor jucatoare. Important este ca avem pregatit un grup de 5-6 sportive tinere, care pot sa creasca. Daca nu ar fi fost accidentate Talida Tolnai si Elena Avadanii, ar fi fost in lotul pentru Rusia. Urmatorul nostru obiectiv este Campionatul Mondial din 2007, cand se vor decide echipele calificate la Jocurile Olimpice de la Beijing.
- Carmen Amariei reprezinta un caz pentru echipa nationala. Mai are ea sanse sa revina la lot?
- Noi avem o deviza: la lot vine cine vrea, nu fortam pe nimeni. Portile sunt deschise in ambele sensuri. Amariei a avut o optiune si noi i-am respectat-o. Ea nu trebuie decat sa accepte rigorile marii performante, asa cum au facut colegele ei. Nationala nu este un subiect de negociere. Trebuie sa arate ca merita sa faca parte din lot. Doar asa poarta echipei se va deschide si pentru ea.
- Cum va intelegeti cu antrenorul secund, Dumitru Musi?
- In ciuda faptului ca multi au incercat sa sparga tandemul Tadici - Musi, s-a dovedit ca doua sabii pot sa incapa in aceeasi teaca. Noi am mai lucrat impreuna la echipa nationala, in 1999. Musi este un foarte bun profesionist. Suntem prieteni de mult timp, ne leaga 30 de ani de antrenorat. Fiecare vine cu experienta sa, ne completam reciproc.
- Sunteti cunoscut drept un antrenor vulcanic, care se ia mereu la harta cu arbitrii, dar si un antrenor dur cu propriile jucatoare. Cat adevar exista in aceste afirmatii?
- Nimanui nu-i convine ca cineva sa-si bata joc de munca sa. In cele zece meciuri de la Campionatul Mondial am luat un singur cartonas galben, in meciul cu Danemarca. A fost un gest intentionat, pentru ca doream sa pun capat deciziilor in defavoarea noastra. S-a vazut ca am procedat bine, pentru ca in repriza a doua arbitrajul a fost foarte bun. In ceea ce priveste aparenta mea duritate, este o acuzatie nefondata. Multi confunda exigenta cu duritatea.
- Ati avut mai multe propuneri de a antrena la cluburi puternice. De ce le-ati refuzat?
- Chiar si la Sankt Petersburg am primit oferte tentante. Le-am refuzat pe toate, pentru ca nu sunt un mercenar. Prefer satisfactia profesionala decat o suma mare de bani. Ceea ce am construit la Zalau, in 31 de ani, mi-a adus o mare multumire morala. Sunt bine ancorat in comunitate, ma simt util. Indiferent cine a fost la putere, nu am avut nici un fel de probleme, pentru ca nu am facut decat politica sportului.
- Unde veti face Sarbatorile?
- Chiar astazi (n.r. - ieri) plec cu echipa intr-un turneu de pregatire de trei zile la Debrecen. asta va fi concediul meu. Pe 24 decembrie avem antrenament, pe 25 e liber, iar pe 26 plecam la un alt turneu, la Valcea. Imediat dupa Revelion ne reluam antrenamentele, pentru ca pe 7 ianuarie avem meci in cupele europene. De altfel, in ultimii zece ani nu cred ca am stat mai mult de 3-4 zile legate impreuna cu familia. Sotia este si ea antrenoare, baietii fac volei, deci am intelegere din partea lor.

Sotia, mereu alaturi
Gheorghe Tadici a fost asteptat la aeroport, duminica noapte, de sotia sa, Elena, care este si ea antrenoare de handbal, la junioare, si de baiatul mai mic, Constantin. "Am vorbit la telefon dupa finala. Era fericit, dar si trist in acelasi timp. I-am spus ca ar trebui sa nu fie suparat, pentru ca rezultatul este extraordinar, iar medaliile de argint ale Romaniei valoreaza cat tot aurul din lume. Sa fie vesel, pentru ca toata lumea il iubeste, are incredere in el si se bucura de ceea ce a reusit", a afirmat Elena Tadici. Pe cand era jucatoare activa la Bacau, sotia lui Gheorghe Tadici l-a avut antrenor, o perioada, pe Bela Karoly, cel care a obtinut ulterior recunoasterea internationala ca antrenor de gimnastica. "Am castigat cu dansul Cupa Oraselor, care pe atunci era o competitie de nivel national", isi aminteste Elena Tadici. Ea regreta ca va petrece prea putin timp alaturi de sotul sau care, abia intors din Rusia, va pleca la un turneu amical in Ungaria.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite