Generația de Aur a reușit prea puțin în antrenorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre fotbaliştii care au adus România pe locul trei în lume sunt acum tehnicieni, dar cei mai mulţi se zbat în mediocritate, fiind departe de gloria la care ajunseseră atunci când evoluau.

Demisia lui Marius Lăcătuş de la FCM Târgu-Mureş aduce din nou în discuţie o temă controversată. Sunt sau nu antrenori buni cei care au făcut istorie ca fotbalişti în Generaţia de Aur? Privind la rezultatele lor, e clar că au realizat puţin, prea puţin. Sau poate că aceasta este impresia lăsată după ce au dat atât de mult ca jucători.

Ambiţiosul Petrescu şi disciplinatul Munteanu

Vârfurile tricolorilor din anii 1990 sunt Dan Petrescu şi Dorinel Munteanu. Au izbutit prin ambiţie şi disciplină. Petrescu trăieşte pentru fotbal 24 de ore din 24 şi e obsedat de ceea ce face. Nu acceptă ca jucătorii să fie superficiali nici măcar la un aut şi a imprimat echipelor lui o organizare draconică. A cucerit titlul cu Unirea Urziceni, a câştigat 8 puncte în Liga Campionilor, performanţă neegalată, iar acum joacă în play-off-ul pentru primele locuri din Rusia cu Kuban Krasnodar.

Şi Dorinel Munteanu e cunoscut ca un antrenor tipicar. Nu ţine cont de nume, preferă să joace doar cu fotbaliştii care dau totul la antrenamente în săptămâna dinaintea meciului. A luat titlul cu Oţelul, într-un an în care echipa lui pleca cu şansa a şaptea la câştigarea campionatului.

HAGI şi sabău Nu pot depăşi un anumit prag

După Petrescu şi Dorinel vine un val care are potenţial, dar care nu confirmă decât până la un anumit punct. E cazul lui Ioan Sabău, socotit un tehnician bun, dar care până la urmă n-a făcut nimic remarcabil. Cea mai mare performanţă a lui a fost la Timişoara, unde a avut o lungă perioadă în care nu a cunoscut înfrângerea şi a eliminat pe Şahtior Doneţk din preliminariile Ligii Campionilor.

Şi Gică Hagi are calităţi indiscutabile, dar în zece ani de antrenorat a luat o Cupă a Turciei şi a obţinut o calificare în Liga Campionilor. Marius Lăcătuş a plecat duminică de la a zecea echipă pe care a antrenat-o. Se spune despre el că nu e antrenor care să scoată o echipă din criză. A retrogradat Ceahlăul acum câţiva ani, şi se scufunda cu Târgu-Mureş acum. Când a avut lot bun a reuşit ceva. Cu Oţelul Galaţi, la Vaslui şi sinusoidal la Steaua.  Ultimul pe lista celor care pot e Liviu Ciobotariu, cel care a adus Dinamo pe primul loc în tur. Ciobi mai are mult până departe, dar a imprimat echipei un stil ofensiv.

Eşuaţii s-au refugiat la televiziuni

Grupul celor care n-au realizat nimic ca antrenori e din păcate destul de mare. Tibor Selymeş debutase promiţător în România, la Sportul şi la Astra, însă a reuşit „performanţa" de a fi dat afară de trei ori în acest sezon. Stă pe bară de mai mult timp şi îi va fi greu să-şi mai găsească angajament. Viorel Moldovan  s-a refugiat ca analist la Dolce Sport, întrucât nu l-a mai căutat niciun patron de club, după experienţele nereuşite de la  Sportul, Braşov şi Vaslui.

Ilie Dumitrescu ţine lecţii de tactică la Digisport, după ce a antrenat patru echipe în România, şase în Grecia şi două în Cipru, toate fără niciun rezultat.
Panduru e şi el la TV, la Dolce Sport, deşi părea tipul de antrenor dur, care dă de pământ cu jucătorii. În ultimii ani a tot sperat că Gigi Becali îi va acorda şi lui o şansă de a antrena Steaua, pe care însă n-a primit-o.

Pe lista antrenorilor eşuaţi e şi Ionuţ Lupescu, care şi-a luat licenţa de antrenor în Germania, la Köln, însă a profesat fără rezultate la doar două echipe, Braşov şi Bacău, după care s-a orientat spre munca de birou, unde a avut mult mai mult succes.

Destin de secund

Sunt şi oameni din Generaţia de Aur care fie nu s-au încumetat să preia singuri câte o echipă, fie n-au avut încă această şansă. Bogdan Stelea vrea să fie antrenor principal, după ce timp de doi ani a fost ajutorul lui Răzvan Lucescu la naţională. Gică Mihali a avut experienţe doar ca secund. A lucrat cu Dorinel Munteanu, apoi a plecat cu Ion Marin în ţările arabe. Acum e la Poli Iaşi, tot secund.

Îşi caută gloria în străinătate

Câţiva foşti mari fotbalişti au ales să trăiască în străinătate şi încearcă să îşi facă un rost ca antrenori acolo. Din păcate, fără prea mare succes. Răducioiu (foto) a absolvit Şcoala de la Coverciano acum doi ani, dar n-a primit nicio ofertă. Gâlcă a pregătit formaţia secundă a spaniolilor de la Almeria, dar nu i-a fost prelungit contractul, în vreme ce Cosmin Contra e la echipa a treia a lui Getafe. În Spania şi-a încercat norocul ca antrenor şi Filipescu, la o grupă de copiii, dar a abandonat repede această activitate.

infografie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite