Gabriela Szabo a primit Colanul de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta atletă a fost onorată cu cel mai important trofeu oferit de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român Campioană olimpică şi triplă campioană mondială în proba de 5.000 de metri,

Fosta atletă a fost onorată cu cel mai important trofeu oferit de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român

Campioană olimpică şi triplă campioană mondială în proba de 5.000 de metri, medaliată cu aur mondial la 1.500 şi la 3.000 de metri, Gabriela Szabo a intrat în istorie.

Cea care a uimit lumea atletismului mondial a ajuns în sportul de performanţă printr-o întâmplare. Elevă fiind, în 1988, Gabriela Szabo a fost trimisă de diriginta sa, profesoara de educaţie fizică şi sport, să alerge într-o cursă de 600 de metri, pentru copiii din clasa a şasea, în parcul din centrul oraşului Bistriţa.

Acolo a fost remarcată de antrenorul şi, mai târziu, soţul ei, Zsolt Gyongyossy. Aşa a început povestea unei mari campioane care avea să treacă peste recorduri europene şi mondiale şi să cucerească o medalie olimpică în 2000, la Sidney.

A avut emoţii ca la Jocurile Olimpice

Munca Gabrielei a fost recompensată aşa cum se cuvine de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, for care i-a acordat o distincţie pe care o primesc doar marii campioni din ţara noastră: Colanul de Aur. "Pentru mine a fost o surpriză.

Nu mă aşteptam să primesc acest trofeu din partea COSR. Am fost foarte emoţionată la festivitate, aşa cum am fost atunci când am ajuns pe podiumul de premiere la Jocurile Olimpice", a declarat Gabriela Szabo pentru "Adevărul".

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism a recunoscut însă că are un regret: "Aş fi vrut să dobor recordul mondial la 5.000 de metri. Însă, chiar dacă am pregătit aşa cum a trebuit acest moment, se întâmpla ceva între kilometrii 3 şi 4. Nu pot să-mi explic ce. Clipele de azi m-au făcut să uit de trecut".

În 1999, Gabriela Szabo a fost desemnată de Asociaţia Presei Sportive Mondiale "Sportiva anului în lume", iar federaţia internaţională de specialitate i-a acordat titlul de "Atleta anului". "Colanul de Aur reprezintă, pentru mine, cea mai importantă distincţie după premiile din 1999. De aceea am fost foarte emoţionată la festivitate, unde mi-am adus aminte de momente importante din cariera mea", a încheiat Gabriela Szabo.

Premianţii

Colanul de Aur este cea mai importantă disctincţie oferită de COSR şi se acordă de forul din ţara noastră personalităţilor cu merite deosebite de-a lungul carierei. Acest trofeu a fost primit de:

Elisabeta Lipă
Mariana Bitang
Octavian Bellu
Iolanda Ballas-Sötter
Nadia Comăneci
Ivan Patzaichin

"Sunt onorată să fiu lângă nume mari, de la Nadia Comăneci la Elisabeta Lipă. Înseamnă că am contat şi eu în istoria sportului românesc."
Gabriela Szabo, vicepreşedinte F.R. Atletism

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite