Gabriela Szabo, campioană de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fost Nicolae Mărăşescu, Dan Grecu, Ionuţ Lupescu, Francisc Vaştag, Octavian Belu şi Marius Urzică. Acum, laureatul ziarului nostru este fosta mare atletă Gabriela Szabo, care va fi premiată

fost Nicolae Mărăşescu, Dan Grecu, Ionuţ Lupescu, Francisc Vaştag, Octavian Belu şi Marius Urzică. Acum, laureatul ziarului nostru este fosta mare atletă Gabriela Szabo, care va fi premiată într-un cadru festiv, astăzi, la sediul UNITER. Gabriela Szabo a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu sportul la 13 ani, cu prilejul unui cros şcolar. Atunci, un tânăr şi ambiţios antrenor, Zsolt Gyongyossy, cel care, peste ani, avea să-i devină soţ, a remarcat potenţialul extraordinar al fetiţei din Bistriţa, reuşind să o convingă să vină la atletism. Ce a urmat este deja legendă. După doar doi ani, în 1991, micuţa sportivă devenea campioană europeană de junioare, performanţă repetată doi ani mai târziu. La Mondialele juvenile a câştigat, de asemenea, o medalie de aur şi una de argint. Trecerea la seniori s-a făcut tot în triumf, din 1994 şi până în 2002 Gabi reuşind să aducă acasă cel puţin un trofeu important în fiecare an. A urcat de zece ori pe podiumul Campionatelor Mondiale, atât în sală, cât şi în aer liber, de şapte ori pe cea mai înaltă treaptă, iar la Europene a obţinut cinci medalii, dintre care două de aur. În 1999, Gabi a câştigat toate etapele circuitului Golden League, la fel ca şi danezul Wilson Kipketer, cei doi împărţindu-şi cecul de un milion de dolari oferit ca premiu de Federaţia Internaţională de Atletism. În acelaşi an, a fost desemnată cea mai bună atletă a lumii, iar Asociaţia Internaţională a Presei Sportive a declarat-o cea mai bună sportivă din lume. Deşi a primit oferte tentante de a concura pentru alte ţări, Gabriela Szabo a refuzat de fiecare dată, neacceptând să reprezinte decât culorile României. Un capitol special în cariera acestei mari sportive îl reprezintă Jocurile Olimpice. Medalia de argint obţinută la 1.500 m, în 1996, la Atlanta, a reprezentat doar un preambul a ceea ce avea să se întâmple patru ani mai târziu, la Sydney, când Gabriela Szabo a devenit campioană la 5.000 m şi a obţinut bronzul la 1.500 m. Retrasă din activitate în 2004, Gabriela Szabo nu putea rămâne departe de atletism, anul trecut ea fiind aleasă vicepreşedinte al federaţiei de specialitate. Toate aceste argumente au făcut ca ziarul Adevărul şi Special Media să o declare pe marea campioană câştigătoare a Premiului de Excelenţă pe anul 2005.

Alegerea perfectă
Mă bucur că acest premiu, la crearea căruia am participat cu mult entuziasm în urmă cu 10 ani, a fost reluat din nou. Este meritul echipei de la Adevărul, care a înţeles semnificaţia premiului şi impactul pe care îl poate genera. Nu pot decât să le mulţumesc. Prezenţa mea în această formulă reflectă o mare şi foarte veche pasiune pentru sport şi o deosebită consideraţie pentru personalităţile care s-au făcut remarcate prin cariere, atitudini şi performanţe de excepţie. Un asemenea personaj este Gabi Szabo, care, cred, este o alegere perfectă. Dincolo de reuşitele sportive de excepţie ale marii atlete, eu am rămas impresionat de spiritul ei de sacrificiu, tenacitatea de care a dat dovadă în a depăşi propriile limite şi perseverenţa ei ieşită din comun. Face parte dintr-o categorie rară de oameni. Cea a învingătorilor autentici. şi a celor care au caractere puternice. Tocmai de aceea cred că Gabriela reprezintă un model adevărat, demn de urmat. Mai ales de tânăra generaţie. De asemenea modele avem nevoie, într-o perioadă în care societatea românească trece printr-o confuzie şi derută morală fără precedent. Sper din tot sufletul că acest gest, care este unul de respect şi consideraţie, va fi repetat în anii următori. Sportul românesc are mari personalităţi care merită să le acordăm atenţia pe care o merită.
Victor Macri, director Special Media

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite