Frederic Kanoute, patriotul din Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat unul dintre cei mai valoroşi atacanţi ai momentului, vârful Sevillei a ieşit în evidenţă şi prin decizii controversate. Printre altele, a dat cu piciorul ocaziei de a juca

Considerat unul dintre cei mai valoroşi atacanţi ai momentului, vârful Sevillei a ieşit în evidenţă şi prin decizii controversate. Printre altele, a dat cu piciorul ocaziei de a juca alături de Zinedine Zidane.

Frederic Kanoute are 29 de ani, s-a născut în Franţa şi joacă pentru Mali. A trebuit să fie "mituit" pentru a îmbrăca un anumit tricou al Sevillei şi pune mai presus de orice naţionala unei ţări în care nu a locuit niciodată. "Adevărul de Duminică" vă prezintă povestea unui "Cănuţă, om sucit" cotat de specialişti la 15 milioane de euro.

Gruparea locală Olympique a fost prima echipă care a crezut în potenţialul lunganului născut pe 2 septembrie 1978 în suburbiile oraşului Lyon. La 1,92 metri, tânărul cu părinţi malieni s-a afirmat ca un atacant puternic şi tehnic în acelaşi timp, reuşind să‑i convingă şi pe membrii staffului naţionalei de tineret a Franţei să-i ofere o şansă.

Frederic a îmbrăcat tricoul "bleu" şi părea pe drumul cel bun, urmând să se alăture lui Trezeguet, Henry sau Anelka în galeria superatacanţilor francezi ai momentului. Ce i s-a întâmplat ulterior vârfului lyonez e ieşit din comun. În 2000, Kanoute pleacă din Franţa natală şi semnează cu West Ham United. N-a apucat să joace decât trei sezoane pentru "ciocănari", fiind rapid cumpărat de unul dintre granzii din Premiership, Tottenham Hotspurs.

Destul de rapid, londonezii au realizat că au primit mai mult decât se aşteptau. Mai întâi, în 2004, Kanoute refuză să joace pentru naţionala mare a Franţei, condusă atunci din teren de Zinedine Zidane.
"Am făcut o mare prostie jucând pentru tineretul Franţei. Inima mea îmi spune că trebuie să joc pentru Mali, chiar dacă m-am născut şi am crescut la Lyon", îşi motiva atacantul decizia atunci.

În ianuarie 2004, într-un moment în care Tottenham se lupta din greu pentru evitarea retrogradării, vin şi consecinţele deciziei lui Kanoute. Jucătorul îşi părăseşte echipa în plin campionat pentru a juca la Cupa Africii.
Marchează patru goluri în patru meciuri şi ajută naţionala Mali să ajungă în semifinale. În vara lui 2005, Freddie repetă gestul şi fuge din cantonamentul celor de la Spurs, care erau într-un turneu în Mauritius.

"Fără pariuri!"

Ultima escapadă a pus capac. Londonezii l-au vândut Sevillei în 2005, pentru aproape şapte milioane de euro, cu eticheta de jucător-problemă. În Andaluzia, a devenit rapid golgheterul echipei, cu care a câştigat cinci trofee în ultimele 15 luni. Nu a renunţat însă la controversă. La începutul stagiunii 2006-2007 a Primera Division, a ameninţat că intră în grevă pentru că nu poate purta tricoul echipei. Sevilla tocmai semnase un contract cu casa de pariuri 888.com.

De religie musulmană, Kanoute a declarat că Allah îi interzice să popularizeze o casă de pariuri, asemenea practici fiind împotriva principiilor islamului. S-a lăsat convins doar după ce 888.com a donat o sumă importantă unei fundaţii caritabile islamiste.

Odată convins să îmbrace tricoul, Frederic a trecut la treabă.

A marcat 21 de goluri în campionat, un record personal, contribuind la câştigarea Supercupei Europei anul trecut, două cupe UEFA consecutive, Cupei şi Supercupei Spaniei. Momentan, deşi se apropie de 30 de ani, Frederic Kanoute e cotat la 15 milioane de euro, fiind dorit de marile cluburi ale Europei.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite