Fotbalul olimpic, "afacere" sud-americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argentina şi Brazilia sunt favorite la câştigarea medaliei de aur la fotbal masculin la Beijing. Liga I participă cu doi jucători ivorieni şi cu tuşiera Irina Mârţ Messi, Aguero,

Argentina şi Brazilia sunt favorite la câştigarea medaliei de aur la fotbal masculin la Beijing. Liga I participă cu doi jucători ivorieni şi cu tuşiera Irina Mârţ

Messi, Aguero, Ronaldinho şi Ryan Babel sunt vedetele turneului de fotbal de la Beijing, care va începe pe 7 august, cu o zi înainte de marea deschidere.

Începând de joi, Argentina va încerca să-şi apere medalia de aur câştigată la fotbal în 2004, când s-a impus în finală la Atena în faţa Paraguay-ului, scor 1-0.

Argentinienii nu îl mai au acum în lot pe golgheterul de atunci, Carlos Tevez, dar rămân marii favoriţi la câştigarea turneului.

Profitând de regulile competiţiei, care permit convocarea a trei jucători de peste 23 de ani în lotul de 18 fotbalişti, antrenorul Sergio Batista i-a chemat la Beijing pe Juan Roman Riquelme (30 de ani) şi pe Javier Mascherano (24).

Marile speranţe ale argentinienilor sunt puse, însă, tot în puşti. Lionel Messi (21 de ani), Sergio Aguero (20) şi Fernando Gago (22) sunt văzuţi de presa de la Buenos Aires ca marile atuuri ale campionilor.

Principala contracandidată a argentinienilor rămâne clasica rivală, Brazilia, care îi are în lot pe Ronaldinho şi Diego, însă n-a putut să-i convingă pe cei de la AC Milan să-l elibereze pe Kaka.

Război între cluburi şi FIFA

Turneul de fotbal de la Olimpiadă a fost precedat de un război între cluburile care ar fi trebuit să dea jucători naţionalelor olimpice şi Federaţia Internaţională de Fotbal.

Cel mai important caz a fost cel al lui Lionel Messi, pe care Barcelona ar fi vrut să-l folosească în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor.

În cele din urmă, după mai multe dialoguri tensionate, FIFA a obligat clubul catalan să permită jucătorului să meargă la Beijing, principalul argument fiind că Messi are sub 23 de ani.

În Germania, Werder a rămas fără starul Diego, care a plecat în China fără permisiunea clubului.

Marea finală, pe 23 august

Cele 16 echipe calificate pentru turneul de fotbal au fost repartizate în patru grupe, urmând ca primele două clasate să se califice în sferturile de finală.

Finala mică, de pe 22 august, va desemna câştigătoarea medaliei de bronz, în timp ce medaliile de aur şi argint vor fi acordate după finala mare, care va avea loc pe 23 august, pe stadionul naţional din Beijing.

Liga I este prezentă

Deşi România nu s-a calificat la Olimpiadă, Liga I are trei reprezentanţi la Beijing. Doi dintre ivorienii lui CFR Cluj, Diarrasouba Viera şi Emmanuel Kone, vor juca alături de starul lui Chelsea, Salomon Kalou, pentru naţionala olimpică a Coastei de Fildeş. De asemenea, tuşiera Irina Mârţ a fost aleasă pentru a oficia la meciurile de la turneul feminin de fotbal.

România nu participă la Olimpiadă pentru că nu a reuşit nici măcar să se calfice la Campionatul European U21 din 2007. Cele patru semifinaliste de la acel turneu reprezintă Europa la Beijing.

Grupa A

Argentina
Australia
Coasta de Fildeş
Serbia

Grupa B

Japonia
Olanda
Nigeria
SUA

Grupa C

Belgia
Brazilia
China
Noua Zeelandă

Grupa D

Camerun
Honduras
Italia
Coreea de Sud

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite