Florin Mironcic: "Ivan Patzaichin este idolul meu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salba de medalii cucerită de România la Europenele de kaiac-canoe de la Racice (Cehia) au confirmat valoarea pe care mânuitorii padelelor şi pagaielor din ţara noastră o au pe plan

Salba de medalii cucerită de România la Europenele de kaiac-canoe de la Racice (Cehia) au confirmat valoarea pe care mânuitorii padelelor şi pagaielor din ţara noastră o au pe plan internaţional. Vedeta delegaţiei tricolore a fost Florin Mironcic, care s-a întors acasă cu două medalii de aur şi una de argint.

Brăileanul în vârstă de 25 de ani cochetează de ceva vreme cu marea performanţă. A participat la Olimpiada de la Atena, a cucerit un argint la Mondiale şi un bronz la Europene, anul trecut, la canoe patru, dar abia acum a dat marea lovitură. La Racice, Florin Mironcic a luat startul în cinci probe, reuşind să urce pe podium la trei dintre ele. De departe, cel mai important rezultat l-a obţinut în proba olimpică de canoe simplu 1.000 m, la care a devenit campion continental, întrecându-i pe marii favoriţi, germanul Andreas Dittmer şi rusul Maxim Opalev. Un rezultat cu atât mai valoros cu cât Mironcic este primul român care câştigă aurul în această probă în ultimii 43 de ani. "Nu mă aşteptam la victorie, dar speram să repet rezultatul de la Cupa Mondială, la care am urcat pe podium. După cursă, Dittmer m-a felicitat şi mi-a spus că nu credea că îl voi bate", ne-a declarat Florin. El a mai luat argintul şi în cursa pe 500 m, tot o probă olimpică, iar la canoe patru a obţinut o nouă medalie de aur. El ar putea fi premiat cu suma de 31.000 de lei, dacă preşedintele ANS va decide să dubleze premiul cuvenit medaliei de aur, obţinut în proba olimpică, aşa cum îi permite legea.
După Europene, kaiaciştii şi canoiştii s-au întors în ţară luni seara. Marţi au avut liber, iar de miercuri şi-au reluat pregătirile, pentru că urmează Campionatele Mondiale din luna august.
Atât la lot, cât şi la Dinamo, Florin îl are antrenor pe Ivan Patzaichin, despre care spune că este un om extraordinar: "De când m-am apucat de sport a fost idolul meu. Întotdeauna am vrut să ajung la performanţele lui şi este o mare şansă că mă pot pregăti cu el".
Deşi antrenamentele îi ocupă aproape tot timpul, Florin Mironcic nu neglijează şcoala, fiind student în anul II la Educaţie Fizică. Florin are şi o prietenă, tot sportivă, nimeni alta decât vicecampioana mondială la canotaj Eniko Barabas. Faptul că ea este la Steaua, iar el la Dinamo nu are niciun fel de importanţă. "La noi nu este ca la fotbal. Suntem prieteni, ne înţelegem, indiferent de clubul pe care-l reprezentăm", ne-a declarat proaspătul campion european.

Bilanţ peste aşteptări
Preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ion Bârlădeanu, care este şi antrenorul lotului feminin de kaiac, spune că bilanţul obţinut de ţara noastră la Racice a depăşit aşteptările. Obiectivul a fost cucerirea a 5-6 medalii, în final obţinându-se şapte, dintre care patru în probele olimpice. Despre Florin Mironcic, oficialul FRKC spune că dinamovistul ar trebui să se axeze doar pe proba de canoe simplu. "Este un sportiv cu calităţi deosebite. Sper ca acest rezultat să nu fie doar un foc de paie. Îmi doresc să nu repete greşelile altora, pentru că România a mai avut campioni la această probă, care însă nu au confirmat ulterior, dispărând rapid din aria performanţei. După mine, ar trebui lăsat să tragă numai la simplu, care este proba cea mai grea", ne-a declarat fostul campion mondial.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite