Fetele din liceul din Ciorogarla joaca rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Gramada!", tipa capitanului. Ca la un semn, 14 fete isi baga capul intre picioarele colegelor din fata si se imping ca berbecii. Echipa de rugby feminin din Ciorogarla si-a inceput antrenamentul. Se

"Gramada!", tipa capitanului. Ca la un semn, 14 fete isi baga capul intre picioarele colegelor din fata si se imping ca berbecii. Echipa de rugby feminin din Ciorogarla si-a inceput antrenamentul. Se joaca barbateste, cu placaje in forta, scoateri in tusa si plonjoane la disperare. Pe margine, pe post de spectatori, o echipa de rugby formata din baieti schimba priviri admirative. Au si de ce. In toata tara nu exista decat cinci echipe de rugby feminin, iar una dintre ele evolueaza chiar in fata lor. "Catalina, ai grija sa nu te blocheze", o sfatuieste capitanul. Rugbista se conformeaza, iar schema duce la inscrierea unui eseu de toata frumusetea.
Clavicule rupte si o ureche muscata pentru tinerea balonului
"O fata nu ar trebui lovita nici macar cu o floare", este un cliseu care se afla pe buzele tuturor. Dar fetele de la liceul "Pamfil Seicaru" din comuna Ciorogarla par a nu fi auzit aceste vorbe. Nu mai putin de 20 de fete s-au inscris la sectia rugby, ele indragostindu-se de acest sport imediat ce au vazut mingea ovala. "Eu am adus acest sport aici. Toata vara, pe malul garlei, se juca fotbal. Asa ca am lasat migiile de rugby pe teren, iar de atunci se joaca rugby cu adevarat. Sa vedeti cum se joaca sambata sau duminica, cum se omoara si vin a doua zi cu coatele julite", spune antrenorul Stefan Popescu. "Fetele nu au un echipament diferit de al baietilor. Nu au nici un fel de protectie speciala pentru sani sau altceva. Ce, la handbal sau baschet exista asa ceva? Sa nu uitam ca s-a facut o analiza a accidentelor, iar rugbiul a fost pe locul cinci-sase in aceasta privinta", a adaugat antrenorul. Tehnicianul a avut numai cuvinte de lauda la adresa fetelor, despre care a spus ca sunt mai serioase in pregatire. "Fetele sunt foarte rele pe teren. Se trag de par, sunt in stare sa se manance, chiar daca sunt surori. Dar, dupa ce au iesit de pe gazon, sunt cele mai bune prietene", a continuat tehnicianul. "Parintii nu s-au opus sa practic acest sport. S-au speriat insa atunci cand mi-am rupt clavicula, dar nu m-au putut impiedica sa fac rugby", zice si Alecu Elena, o bruneta, pe a carei frunte "jucau" broboane de sudoare. Stefan Popescu a mai spus ca cele mai mari probleme la introducerea rugbiului le-a avut cu profesorii, care nu concepeau ca fetele sa practice un sport considerat a fi dur. Chiar si parintii au fost reticenti, dar cand au vazut ca fetele veneau acasa rupte de oboseala si nu mai aveau chef de discoteci sau de tigari, si-au dat seama ca este un lucru bun.
"Cand trecem noi, baietii fac culoar"
Fetele povestesc ca au fost atrase de rugby pentru ca reprezenta o noutate. "Acum baietii ma privesc mai, ciudat. Se mira cand aud ca fac rugby. Unora le este frica de mine dar altora nu. Oricum, nici un baiat nu prea mai are curaj sa se lege de mine, zic ei, pentru ca sunt mai solida, mai dura. Unui baiat chiar i-am aplicat o corectie. Si prietenul meu practica rugby, si imi mai arata unele miscari", zice Costea Denisa, o blonda palida. O colega marturiseste ca, de cand face rugby nu mai are probleme cu baietii. "Cand trecem noi, fetele, se face un culoar. Zic ca astea sunt rugbistele. La meciuri, baietii din tribuna mai comenteaza: ia uite fetele, uite cum intra, ia uite ce bine arata si joaca rugby. Si fetele care nu practica rugby ne invidiaza, pentru ca noi facem ceva ce ele nu pot face", spune Luca Adriana, o bruneta de numai 1,70 m, care mai adauga un lucru: fetele sunt foarte rele pe teren, ea fiind muscata odata de ureche de o adversara pentru ca nu a vrut sa dea drumul balonului. Unul dintre baieti, nu prea inalt, dar bine facut, care a urmarit antrenamentul fetelor, a marturisit ca daca ar avea o prietena rugbista si ar insela-o, i-ar fi frica sa se mai intalneasca cu ea, de frica sa nu manance bataie. "Baietii nu accepta sa fim egali la un sport atat de greu. Mergem si la antrenamentele baietilor si le furam ideile, dupa care le punem in practica mult mai bine", au declarat fetele in cor.
Rugby feminin se joaca din 1983
Daca echipa de rugby feminin de la liceul "Pamfil Seicaru" nu a aparut decat acum doi ani, pe plan mondial femeile au inceput sa joace rugby incepand din 1983, adica dupa 150 de ani de cand William Webb Ellis a alergat cu mingea in brate si a despartit definitiv fotbalul de rugby. In momentul de fata, numai in Anglia exista aproximativ 8000 de participanti legitimati la 230 de cluburi. Primul turneu important de rugby feminin s-a desfasurat in anul 1990, in Noua Zeelanda, in timp ce prima Cupa Mondiala, aprobata de IRB, a avut loc in 1998.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite