Fals în acte la Olimpiadă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favorită la câştigarea unui titlu olimpic, chinezoaica Yang Yilin pare să nu fi împlinit vârsta minimă pentru a fi admisă la Beijing, adică 16 ani Fost antrenor al naţionalei

Favorită la câştigarea unui titlu olimpic, chinezoaica Yang Yilin pare să nu fi împlinit vârsta minimă pentru a fi admisă la Beijing, adică 16 ani

Fost antrenor al naţionalei României, unul dintre cei mai reputaţi tehnicieni din lume, Bela Karolyi, a afirmat că "acest lucru este ridicol şi este la fel de grav precum dopajul".

Datele de naştere ale gimnastelor din China, găsite în documentele online, au ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii acestora, informează Associated Press. Vârsta componentelor naţionalei feminine a ţării gazdă a Jocurilor Olimpice de la Beijing a ajuns subiect de presă în întreaga lume.

Yang Yilin, o sportivă cotată cu mari şanse la o medalie olimpică, pare să nu aibă vârsta admisă pentru a participa la competiţie. Conform actelor primite de federaţia internaţională în 2004, în 2005 şi în 2006, înregistrate şi la Administraţia Genarală a Sportului din China, gimnasta a împlinit 16 ani, adică minimum pentru a putea să concureze la Jocurile Olimpice.

Conform Associated Press, Yilin a evoluat în toate întrecerile din perioada 2005-2007 ca fiind născută pe 26 august 1992. O listă a unor sportivi care au luat parte la o întrecere regională, din 2004, ne arată că Yang Yilin a venit pe lume la 1 octombrie 1993!

China are ca dovadă paşapoartele

În cazul în care gimnasta s-a născut în 1992, atunci ea ar avea 16 ani, ceea ce o face eligibilă pentru această competiţie. Pentru a spulbera suspiciunile, AP a trimis un fax federaţiei chineze, însă aceasta nu a răspuns, amplificând şi mai mult semnele de întrebare asupra vârstei reale a sportivei.

Secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Andrei Gueisbuhler, nu a dorit să comenteze această informaţie. Mai ales că, din câte se pare, alte două colege ale lui Yang Yilin sunt suspectate că nu ar avea cei 16 ani împliniţi. Acestea sunt El Kexin şi Jiang Yuyuan.

"Dacă nu avem nicio dovadă, nu putem admite acest lucru ca probă. Paşapoartele lor arată o anumită dată de naştere, aşa că ele pot fi prezente în concurs. Mai multe nu pot spune", a precizat oficialul forului internaţional pentru Associated Press.

Deşi Comitetul Olimpic Internaţional a discutat despre această problemă cu Federaţia Chineză de Gimnastică, preşedintele Jacques Rogge a spus că "este problema forurilor de la Beijing".

Bela Karolyi acuză aceste practici

Falsul în actele olimpice la gimnastică a apărut după anii 1980, atunci când mai multe ţări din blocul ex-comunist au ascuns anul real de naştere al gimnastelor. Există şi un precedent. Reprezentantele Coreei de Nord nu au fost lăsate să participe la Campionatele Mondiale din 1993, tocmai pentru că s-a dovedit "schimbarea" anumitor date din paşapoartele sportivilor.

Fost tehnician al naţionalei feminine a României, Bela Karolyi a declarat că nimeni nu va face nimic pentru ca această situaţie să se rezolve. "E o faptă gravă, la fel de brutală precum dopajul", a explicat Karolyi, care acum a ajuns comentator al postului NBC.

În schimb, oficialii federaţiei chineze susţin că toate componentele lotului olimpic au 16 ani şi că au dreptul de a concura. Acest lucru este atestat şi de paşapoartele sportivelor. Yang Yilin va evolua duminică, în proba de calificări din cadrul concursului de gimnastică.

Yilin e liderul Chinei

Yang Yilin este favorita Chinei la o medalie la concursul individual compus şi la paralele. Ea a câştigat argintul cu echipa şi bronzul la paralele la Campionatele Mondiale din 2007, de la Stuttgart. În acest an, la etapa de Cupă Mondială de la Tianjin, Yilin a cucerit medalia de aur la paralele şi cea de argint, la sol. Conform site-ului federaţiei internaţionale, ea este născută pe 26 august 1992, la Guangdong.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite