Fabio Cannavaro va primi "Balonul de aur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigioasa publicaţie franceză "France Football" va decerna, în această seară, la Paris, "Balonul de aur" pe anul 2006, trofeu menit să răsplătească cel mai bun fotbalist care activează

Prestigioasa publicaţie franceză "France Football" va decerna, în această seară, la Paris, "Balonul de aur" pe anul 2006, trofeu menit să răsplătească cel mai bun fotbalist care activează în Europa. Deşi organizatorii şi-au dorit să păstreze suspansul până la ora festivităţii, numele fericitului câştigător a fost deja dezvăluit. Iar acesta este unul dintre marii favoriţi, Fabio Cannavaro.
Italianul, câştigător al Cupei Mondiale din acest an cu naţionala ţării sale, devine al 51-lea laureat al "Balonului de aur", el succedându-i brazilianului Ronaldinho. Campion al Italiei cu Juventus, înainte ca scandalul meciurilor trucate din fotbalul italian să ducă la pierderea titlului şi la retrogradarea echipei torineze în Serie B, Cannavaro s-a transferat în această vară la Real Madrid, iar la Cupa Mondială a condus "Squadra Azzurra", în calitate de căpitan, spre al patrulea trofeu suprem din istorie. Fabio devine, astfel, primul fundaş distins cu "Balonul de aur" după germanul Matthias Sammer, în 1996. De altfel, succesul său a fost intuit de presa peninsulară. "Cannavaro, e adevărat!", a scris "Gazzetta dello Sport", în timp ce "Corierre de la Serra" a titrat: "Balon de aur pentru Cannavaro".
Lista nominalizărilor a cuprins 50 de fotbalişti din 16 ţări. Printre cei creditaţi cu şanse reale s-a aflat portarul Gianluigi Buffon, titular în echipa Italiei, care a ratat ocazia de a deveni al doilea jucător pe acest post care cucereşte trofeul, după Lev Iaşin (URSS), în 1963. Fostul căpitan al naţionalei Franţei, Zinedine Zidane, retras din activitate în acest an, ar fi avut şanse mari să câştige pentru a doua oară în carieră "Balonul de aur", după cel obţinut în 1998, dar gestul stupid din finala Cupei Mondiale, când l-a lovit cu capul în piept pe Marco Materazzi, i-a năruit orice speranţă. "În acest an, eu nu contez", a afirmat Zidane, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Cannavaro şi Buffon, considerându-i pe amândoi îndreptăţiţi să aspire la acest trofeu.
Ronaldinho s-a consolat cu trofeul FIFPro
Câştigătorul din 2005 a avut un an cu suişuri şi coborâşuri. Brazilianul de la FC Barcelona nu a făcut un Campionat Mondial prea bun, dar a fost votat cel mai bun jucător al anului de către fotbaliştii din întreaga lume. "Faptul că am câştigat trofeul FIFPro este unul dintre cele mai mari onoruri pe care le puteam primi de la colegii mei", a declarat brazilianul, cu prilejul unei festivităţi care a avut loc chiar pe stadionul Nou Camp. Pe de altă parte, din decembrie, Ronaldinho va avea propria figură de ceară într-un muzeu din Amsterdam. Autorul statuii este artistul britanic Paul Bennet, care a reuşit să surprindă zâmbetul care l-a făcut celebru pe brazilian.

Recordul lui Platini
Dintre cei 39 de fotbalişti din 17 ţări care au câştigat până acum "Balonul de aur", doar olandezii Johan Cruyff şi Marco van Basten şi francezul Michel Platini au reuşit să intre de trei ori în posesia mult-râvnitului trofeu. Platini, care şi-a anunţat, recent, intenţia de a candida la preşedinţia UEFA, este însă singurul care a făcut-o de trei ori la rând, în anii 1983-1985. Pe ţări, cele mai multe trofee au fost câştigate de Germania şi Olanda, câte 7. Primul jucător din afara Europei care a fost distins cu "Balonul de aur" a fost liberianul George Weah, în 1995. Într-o ierarhie a cluburilor, primele două locuri sunt ocupate de reprezentantele Italiei, Juventus Torino (8) şi AC Milan (7), a treia fiind FC Barcelona (6).

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite