Emeric Ienei: "ţineam cu Franţa din cauza lui Zidane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul selecţioner al României a urmărit cu atenţie partidele de la Campionatul Mondial, fiind de părere că România ar fi putut face faţă turneului câştigat de Italia.- A meritat Italia al

Fostul selecţioner al României a urmărit cu atenţie partidele de la Campionatul Mondial, fiind de părere că România ar fi putut face faţă turneului câştigat de Italia.
- A meritat Italia al patrulea titlu din istorie?
- Ambele echipe meritau să câştige finala. Am ţinut mai mult cu Franţa din cauza lui Zidane, dar gestul său mi se pare incalificabil. Chiar dacă echipa sa era condusă cu 5-0, tot nu trebuia să aibă ieşirea aceea.
- Este un gest care să nu fie iertat?
- Se poate ierta aşa ceva. Am avut un prieten care a ascultat pe un post de radio francez că Materazzi l-a înjurat rău de mamă. În plus, din câte am înţeles, al cincilea arbitru a relatat centralului toată faza, ori din câte ştiu eu regulamentul nu prevede aşa ceva. Dar mă repet şi spun că nu trebuia să aibă această ieşire, indiferent de provocările la care a trebuit să facă faţă şi de tensiunea existentă într-un meci ca acesta.
- S-au văzut diferenţe mari în jocul celor două echipe?
- Nu. A fost un meci echilibrat. Franţa nu a mai făcut acel joc bun din semifinale. De partea cealaltă, nu poţi să spui că Italia nu a evoluat bine. Peninsularii sunt extraordinar de bine organizaţi în apărare şi au un joc energic dus la limita regulamentului.
- Alegerea lui Trezeguet pentru a bate unul din penalty-urile de la final a fost inspirată?
- A vrut să dea gol, dar s-a văzut că era marcat, pentru că nu a evoluat la acest turneu decât foarte puţin şi că avea emoţii din cauza asta.
- Credeţi că Italia va face aceeaşi figură şi peste patru ani?
- Deocamdată au acest trofeu şi se vor bucura de el. Cred că, în Africa de Sud, Argentina va fi principala favorită. La acest turneu, antrenorul lor a făcut multe greşeli.
- Cum vi s-a părut turneul final?
- Mi-a plăcut. Din punct de vedere organizatoric a fost extraordinar. Nu cred că altă ţară ar putea face acelaşi lucru.
- Se poate vorbi de o formaţie care a decepţionat la acest Campionat Mondial?
- Nu ştiu. Poate Brazilia. Dar parcursul şi evoluţia ei au fost influenţate de media şi de vânzoleala creată în jurul echipei. Două conferinţe de presă pe zi, antrenamente cu peste 20.000 de persoane în tribune. şi jucătorii brazilieni sunt oameni şi nu au mai putut rezista.
- Care este jucătorul turneului?
- Greu de spus acest lucru, pentru că nu este cineva care să fi ieşit foarte mult în evidenţă. Toţi au avut şi urcuşuri, şi coborâşuri în evoluţiile lor. Cred că tot Zidane merită această distincţie, chiar dacă a avut acel gest care îl descalifică.
- România?
- Dacă nu ne-am calificat, înseamnă că nu am avut loc la această ediţie a Mondialelor. Luând fiecare echipă în parte, cred totuşi că şi noi puteam face faţă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite