Ei sunt cei care ne conduc naţionalele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-au câştigat statutul de staruri la echipele de club şi acum sunt purtătorii de drapel ai naţionalelor tricolore. Ei sunt cei care definesc actualele generaţii de la echipele reprezentative ale României. Fotbalistul Chivu şi poloistul Cosmin Radu sunt printre cei mai vechi căpitani la naţionalele respective, în timp ce baschet­balistul Mihai Silvăşan abia a preluat funcţia, la doar 26 de ani.

Funcţia de căpitan presupune o mare responsabilitate, în special atunci când vine vorba despre echipa naţională. Sunt puţini oameni capabili să o facă la echipa de club şi cu atât mai puţini demni de a o ocupa în lotul care reprezintă o naţiune întreagă. Poate nu sunt întotdeauna cei mai galonaţi sau cei mai titraţi sportivi, însă cu siguranţă sunt cei care definesc o generaţie şi care prin comportamentul lor devin embleme ale echipelor respective.

Aşa cum Gică Hagi a fost căpitanul de necontestat al generaţiei de aur din fotbalul românesc, tot aşa Cristi Chivu încearcă acum să aducă pe linia de plutire o generaţie îndelung contestată. Chivu a adunat deja 50 de selecţii în postura de căpitan şi mai are nevoie de 15 meciuri pentru a-l ajunge pe Hagi în această statistică în care în urma celor doi se află Costică Ştefănescu (43 de meciuri în postura de căpitan), Cornel Dinu (38) şi Gică Popescu (33).

Căpitanul naţionalei de fotbal deţine de departe supremaţia în ceea ce priveşte veniturile, încasând, numai din salariu, aproape 5 milioane de euro pe sezon de la Inter Milano. Dintre celelalte sporturi, Cristina Vărzaru deţine supremaţia cu un salariu vehiculat la aproximativ 200.000 de euro pe sezon, la Viborg HK, în timp ce baschetbalistul Mihai Silvăşan şi voleibalista Claduai Gavrilescu au cele mai mici salarii, aproximate la 60.000, respectiv 40.000 de euro pe un sezon.

Cristian Chivu (fotbal)

Vârstă: 30 de ani
Echipă de club: Inter Milano (Italia)
Post: fundaş central
Înălţime: 1,84 m
Greutate: 83 kg
Salariu:5 milioane de euro

Format la Reşiţa, afirmat mai apoi la Universitatea Craiova, cu care a fost finalist al Cupei României în 2000, Cristi Chivu a cucerit anul trecut Liga Campionilor şi Campionatul Mondial al cluburilor cu Inter, formaţie cu care a devenit de trei ori şi campion al Italiei. S-a ilustrat mereu ca un lider, fiind şi cel mai tânăr căpitan din istoria lui Ajax, formaţie cu care a luat titlul în Olanda. Deşi a ajuns la 75 de selecţii la naţională, al cărei căpitan a fost în ultimii ani, nu a reuşit aceleaşi performanţe cu aceasta.

Laurenţiu Toma (handbal)

Vârstă: 29 de ani
Echipă de club: HCM Constanţa
Post: extremă dreapta
Înălţime: 1,90 m
Greutate: 87 kg
Salariu: 120.000 de euro

S-a afirmat ca lider la HCM Constanţa, echipă cu care a reuşit, în premieră pentru handbalul nostru, la masculin, să treacă de grupele Ligii Campionilor, în ediţia precedentă a competiţiei. Toma a fost, de altfel, şi golgheterul acesteia. În ianuarie 2010, graţie evoluţiilor din Champions League, el a fost desemnat căpitan la naţională de antrenorul Vasile Stîngă (până atunci fusese portarul Ionuţ Stănescu). Paradoxal, la turneul final al CM de luna trecută, Toma a evoluat destul de puţin.

Cristina Vărzaru (handbal)

Vârstă: 31 de ani
Echipă de club: Viborg (Danemarca)
Post: extremă dreapta
Înălţime: 1,67 m
Greutate: 69 kg
Salariu: 200.000 de euro

Triplă campioană a Europei cu Viborg (2006, 2009 şi 2010), Cristina Vărzaru a câştigat titlul în România, cu Oltchim şi Rapid, dar şi în Danemarca, cu actuala ei echipă. La naţionala de senioare a debutat în decembrie 1999, la Mondialele din Norvegia. Cu România s-a clasat pe locul 2 la CM din 2005 şi pe 3 la CE 2010. Cu toate că s-a confruntat deseori cu accidentări, a adunat peste 150 de selecţii la naţională. În noiembrie 2009, înaintea CM din China, Vărzaru a fost desemnată căpitan al naţionalei de către colegele sale, ea îndeplinind acelaşi rol şi la Europenele din decembrie trecut.



Sorin SOCOL (rugby)

Desemnat cel mai bun jucător la CM de juniori din 1996, de la Brescia, unde România a ocupat locul 3, Sorin Socol a evoluat de atunci, la seniori, numai la echipe din Franţa (Brive, Agen, Pau, în prima ligă). La naţională a debutat târziu, în 2001, iar de atunci a adunat 55 de selecţii. Căpitan al României la Cupa Mondială din 2007, a refuzat ulterior să mai vină la lot. A revenit în vara lui 2009, contribuind decisiv la calificarea "stejarilor" la Rugby World Cup 2011.

Claudia Gavrilescu (volei)

Formată la LPS Piteşti, Claudia Gavrilescu este una dintre cele mai experimentate voleibaliste ale momentului. Campioană naţională cu RATB şi Rapid, câştigătoare a Cupei României, ea a mai evoluat la Dacia Piteşti, Dinamo, iar acum este căpitanul lui Tomis Constanţa.
Acelaşi rol l-a îndeplinit anul trecut, după retragerea Alidei Marcovici şi Danielei Mincă, la naţională. Alături de colegele ei, a reuşit să califice România la turneul final al Campionatului European, care va avea loc în septembrie, în Serbia şi Italia.

Bogdan Olteanu (volei)

Component al echipei din Tours, campioana en titre şi deţinătoarea Cupei Franţei, Bogdan Olteanu a participat în Liga Campionilor, pătrunzând între primele douăsprezece grupări ale continentului. Jucător cu mare experienţă internaţională, el a fost căpitan al naţionalei în mai multe perioade - la ultima ediţie a Ligii Europene, de pildă, fiind operat la ochi, i-a cedat acest rol lui Laurenţiu Lică. Antrenorul Stelian Moculescu, alături de care a lucrat la VfB Friedrichshafen, i-a încredinţat banderola în momentul în care a fost numit la naţională.

Mihai Silvăşan (baschet)

La doar 26 de ani, Mihai Silvăşan este unul dintre veteranii noi echipe naţionale a României. Face tranziţia între garda veche, cu Virgil Stănescu sau Cătălin Burlacu, către cea nouă, reprezentată de Vlad Moldoveanu sau Titus Nicoară. Căpitan şi la "U" Mobitelco, este unul dintre puţinii jucători din baschetul românesc actual care a rămas la aceeaşi echipă întreaga carieră. Este la Cluj din 2002, când a promovat de la echipa de juniori, cu care a obţinut 8 titluri de campion al României. La seniori a fost de trei ori vicecampion naţional şi speră să-i ducă pe "tricolorii înalţi", către Europenele din 2013.

Florina Păşcălău (baschet)

Una dintre cele valoroase baschetbaliste din România după 1989, Păşcălău a bifat trei prezenţe la turneele finale ale Campionatului European, alături de naţionala României, 2001, 2003 şi 2007, la ultimul fiind cea mai bună marcatoare a echipei, cu o medie de 17,0 puncte pe meci. A fost prima româncă care a jucat în WNBA, fiind transferată în vara anului 2008 de către Seattle Storm, pentru care a evoluat în trei partide. Este de opt ani în Italia, la Priolo, unde a devenit emblema echipei cu care a ajuns de şase ori consecutiv în playoff şi a jucat finala în 2006.

Cosmin Radu (polo)

După şase ani în cel mai tare campionat de polo din lume, cel italian, Cosmin Radu a devenit unul dintre starurile acestui sport. Numit cel mai bun poloist român în 2010, el este considerat printre cei mai buni centri din lume şi se poate lăuda şi cu apariţia pe afişul a trei turnee finale de Campionat Mondial sau European. Din postura de căpitan şi-a condus naţionala anul trecut către două performanţe remarcabile, locul cinci la Cupa Mondială, care ne-a adus calificarea la Mondialele de anul acesta, şi locul şapte la Campionatul European.

Spârlea şi Pavel, căpitanii nejucători

image
image

Irina Spârlea conduce echipa de Fed Cup iar Andrei Pavel este căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis

Chiar dacă nu au acelaşi statut precum un căpitan de echipă care evoluează alături de coechipierii săi în teren, căpitanii-nejucători din tenis sunt la fel de importanţi pentru echipele de Cupa Davis, respectiv Fed Cup. Andrei Pavel a preluat funcţia în 2008 şi după ce a retrogradat din grupa mondială în 2009, în premieră după şapte ani, a revenit imediat în 2010 printre cele mai bune 16 echipe din lume, după victoria cu Ecuador. Andrei Pavel s-a retras din activitatea de jucător anul trecut şi, pe lângă funcţia de căpitan al tricolorilor, o pregăteşte în calitate de antrenor pe fostul număr 1 mondial în circuitul feminin, Jelena Jankovic. Pentru Pavel urmează o perioadă fierbinte, meciul din Grupa Mondială a Cupei Davis cu Argentina, care va avea loc între 4 şi 6 martie la Buenos Aires. După ce s-a retras din tenis în urmă cu mai bine de un deceniu, Irina Spârlea a devenit anul trecut căpitan-nejucător al echipei de Fed Cup a României. Mandatul său nu a fost unul fericit, România ratând în urmă cu o săptămână promovarea în play-off-ul pentru Grupa a doua Mondială.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite