După gala lui Bute, potopul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa infrastructurii şi problemele financiare fac ca România să fie inexistentă  pe harta naţiunilor care organizează competiţii internaţionale majore. Gala în care Lucian Bute şi-a apărat cu succes titlul mondial IBF la supermijlocie în faţa francezului Jean Paul Mendy a dovedit că se poate organiza ceva şi în România.

Evenimentul a doborât numeroase recorduri. 9.000 de oameni au asistat la partida de la Romexpo, 4,5 milioane de români au urmărit meciul la televizor, iar gala a fost vizionată în 80 de ţări pe tot mapamondul. Totul a fost posibil şi pentru că guvernul a alocat 1,93 milioane de euro din fonduri europene pentru acest eveniment cu scopul de a promova imaginea României în lume. Ce se întâmplă însă cu celelalte sporturi, care visează şi ele să-şi reprezinte ceva pentru România?!

ATLETISM

Îl vom vedea pe Bolt doar la TV

Unul dintre cele mai populare sporturi de pe planetă, atletismul, poate fi văzut doar la televizor de români. Cu excepţia unor Balcaniade de cros şi de marş, România nu poate organiza în mileniul III nicio competiţie internaţională de top. Cauzele sunt multiple şi vor mai trece mulţi ani până se vor rezolva. În contextul în care pista de pe stadionul Tineretului e denivelată şi uzată de 12 ani, singura variantă de locaţie ar fi Dinamo. Şi aici lipsesc însă multe utilităţi şi ar fi nevoie de investiţii masive.

„Probabil am putea organiza în viitor un Campionat European de tineret dacă am avea vreo 500.000 de euro. Dacă plusăm până la un milion, putem chiar vedea într-un weekend câţiva sportivi de top la un Grand-Prix. Ce ne facem însă a doua zi?! Mai important este să ne creem întâi o infrastructură decentă, şi la asta lucrăm momentan, şi după aceea putem organiza şi competiţii internaţionale. Dacă mâine am aduce ipotetic un Mondial la Bucureşti, am paraliza tot oraşul doar cu transportul oficialilor şi sportivilor între aeroport, sală şi hotel", afirmă preşedintele FR de Atletism, Sorin Matei.

VOLEI

Ne trebuie două săli de 5.000 locuri

Federaţiile de la sporturile de echipă se află în situaţia ingrată în care nu pot organiza o competiţie majoră din cauza lipsei unei Săli Polivalente moderne. La volei, federaţia europeană impune existenţa a minim două săli de 5.000 de locuri pentru organizarea unei întreceri continentale de seniori. În momentul în care se vor finaliza lucrările la Piatra Neamţ şi Craiova, am putea intra teoretic în cursa pentru organizarea unui CE de juniori. Dar şi aici e o problemă. „Distanţa dintre săli e prea mare şi ar trebui să plimbăm cu avionul pe banii noştri oficialii între oraşe", ne-a explicat Angelus Cotoanţă, preşedintele comisiei de competiţii a FR de Volei.

HANDBAL

Gaţu cere Polivalentă cu 15.000 de scaune

România a organizat Europeanul de senioare în 2000 şi a încercat, fără succes, să obţină dreptul de organizare şi pentru Mondialul masculin din 2009.  Preşedinte FRH, Cristian Gaţu, nu renunţă însă la visul său de mai a aduce un alt turneu final major în România. „Ne vom mai depune candidatura, însă doar atunci când autorităţile îmi predau la cheie o Polivalentă de 15.000 de locuri, aşa cum au promis", a spus Gaţu.

"Eu aş putea face lobby să organizăm un Mondial la Bucureşti, dar, ironic vorbind, canotaj am putea face doar la mine în cadă.''
Elisabeta Lipă preşedinte FR de Canotaj

Cât ar costa organizarea unor competiţii de top

- CM de baschet: 25 milioane de euro
- CM de gimnastică: 4,3 milioane de euro
- CM Haltere: 2 milioane de euro
- Grand-Prix de atletism: 1 milion de euro
- CM de scrimă: 4 milioane de euro
- CM de handbal: 300.000 de euro
- CM divizia I hochei: 250.000 de euro

Europeanul de fotbal ne-ar costa 25 de miliarde de euro!

Ţinând cont de infrastructura existentă, de stadioanele pe care le avem şi de condiţiile existente, România a obţinut la fotbal maximum din ceea ce putea obţine. Mai precis, a organizat în acest an turneul final european Under 19 şi va găzdui finala Ligii Europa in 2012. Naţional Arena nu poate depăşi acest nivel, Michel Platini afirmând că pentru o finală a Ligii Campionilor e nevoie de o capacitate mai mare de 55.000 de locuri. Cât priveşte un turneu final, Mircea Sandu a declarat că va încerca un parteneriat cu Ungaria în vederea Europeanului din 2024.  „După un prim calcul al meu, e vorba de aproximativ 25 de miliarde de euro. Pare mult, dar sunt investiţii făcute în elemente de infrastructură care rămân României. Autostrăzi, aeroporturi, stadioane...", a spus Mircea Sandu.

Nu avem baze sportive moderne

BASCHET

Competiţii second-hand

România se poate lăuda pe alocuri că ţine pasul cu Europa. Federaţia de specialitate a organizat mai multe turnee finale de CE de juniori pentru divizia a II-a, iar în august a adus la Oradea în premieră un turneu final de CE feminin sub 18 ani (primul eşalon valoric). La seniori, nici în glumă nu putem spera însă la un Campionat Mondial deoarece e nevoie de un buget de minimum 25 milioane de euro!

GIMNASTICĂ

400.000 de euro pentru aerobic

Gimnastica artistică este sportul care ne-a făcut celebrii în lume, dar campionii noştrii scriu pagini de istorie în faţa străinilor. În 1957, România organiza pentru prima şi ultima oară un CE de senioare. De atunci şi până acum, nimic. „Pentru un Mondial avem nevoie de o Sală Polivalentă modernă, cu 6.000 de locuri, şi una de antrenament complet utilată în aceeaşi încintă. În plus e nevoie de un buget considerabil. Spre exemplu, Glasgow a primit organizarea Mondialului din 2015 după ce a oferit garanţii în valoare de 3,8 milioane de lire sterline. Spre comparaţie, noi organizăm Europenele de aerobic în toamnă , dar nu am primit încă de la guvern cei 400.000 de euro necesari şi există riscul să nu o mai putem desfăşura dacă nu se rezolvă urgent situaţia", a avertizat preşedinte FR Gimnastică, Adrian Stoica.

CANOTAJ ŞI KAIAC-CANOE

Mondial în cada Elisabetei Lipă

Situaţia e chiar una penibilă în contextul în care sportivii se antrenează pe lacul Snagov slalomând printre şalupele şmecherilor din zonă. Elisabeta Lipă spune că organizarea unei competiţii majore este o fata morgana. „Nu avem nici măcar o bază de concurs, deci problema e chiar simplă. Unde să aducem sportivii? Eu aş vrea să organizăm un Mondial la Bucureşti, dar ironic vorbind canotaj am putea face doar la mine în cadă", a comentat cea mai valoroasă canotoare a secolului XX.

SCRIMĂ

Un grand-prix costă 150.000 de euro

La scrimă, problema este una mai mult de ordin financiar. „Din postura de vicepreşedinte al federaţiei internaţionale, aş putea face lobby pentru o competiţie puternică în România, dar nu se rentează financiar. Un Mondial de juniori costă minimum 500.000 de euro, un Grand-Prix bate spre 150.000 de euro, iar noi nu avem nici măcar o sală cu o mărime corespunzătoare amplasării planşelor", a menţionat Ana Pascu, preşedintele FR de Scrimă.

TENIS DE MASĂ

Necesitatea unei săli cu 28 de mese

O problemă similară o au şi cei de la tenis de masă. „Avem nevoie de o sală în care să încapă 24-28 de mese şi încă una lângă ea, de antrenament, cu 20 de mese. În plus, ne trebuie o suprafaţă specială, motiv pentru care Polivalenta actuală nu e o soluţie", a explicat Cristinel Romanescu, preşedintele forului de specialitate.

HALTERE

Cea mai eficientă federaţie

În ciuda crizei financiare, Federaţia Română de Haltere a bifat două competiţii de anvergură în ultimii ani: Europenele de seniori şi  Mondialele de juniori în 2009. Urmează în toamnă Europenele de juniori şi tineret, iar planurile nu se opresc aici. „Personal, m-aş zbate să aduc şi un Campionat Mondial de seniori, dar aici e altă ciorbă. Spre exemplu, francezii au dat 800.000 de euro doar pentru drepturile TV la Mondialele din acest an. Oricum, vom mai aduce concursuri cel puţin la nivel de juniori şi tineret", a punctat Nicu Vlad.

HOCHEI

Ministerul va construi un patinoar modern

Darea în folosinţă 2010 a patinoarului olimpic de la Braşov, îi determină şi pe cei de la hochei să viseze frumos. Dacă până în prezent, cele mai puternice turnee au fost cele de CM de juniori (eşalonul trei valoric) de la Miercurea Ciuc, situaţia se poate ameliora în viitor. „În cazul în care seniorii rămân în eşalonul doi valoric câţiva ani la rând, vrem să aducem un Mondial în România pentru că avem condiţiile necesare. E nevoie cam de 250.000 de euro, bani pe care am speranţa că îi putem găsi", a subliniat Tancsoz Barna, preşedintele FR de Hochei pe Gheaţă. În plus, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a promis că în viitorul apropiat se va construi un patinoar modern şi în Bucureşti.

Competiţiile internaţionale din ultimii cinci ani

- Auto - Bucharest Challenge (2007 şi 2008)/etapă din CM de FIA GT, Raliul Europei Centrale Dakar Series (2008)
- Baschet - CE feminin sub 18 ani (Oradea 2011)
- Box - meci titlul mondial IBF/Lucian Bute - Jean Paul Mendy (Bucureşti 2011)
- Ciclism - Turul României (anual)
- Dans sportiv - Dance Masters, etapă din calendarul internaţional (anual)
- Gimnastică - CE de aerobic (Bucureşti 2011)
- Judo - etapă Cupa Mondială (Bucureşti/anual)
- Handbal - CE masculin de tineret (Bucureşti şi Braşov în 2008), turneul final de calificare la JO 2008 pentru senioare (Bucureşti 2008)
- Haltere - CE de seniori (Bucureşti 2009), CM de juniori (Bucureşti 2009), CE juniori (Bucureşti 2011)
- Hochei -diverse CM de juniori divizia a II-a
- Lupte - CM de juniori (Bucureşti 2011)
- Motociclism - Red Bull Romaniacs (Sibiu/anual), etapă CM de enduro (Buzău 2011)
- Polo - CE de juniori (Oradea 2006), turneul final de calificare la JO 2008 (Oradea 2008)
- Rugby - turneul IRB Nations Cup (Bucureşti/anual), CE feminin rugby în 7 (Bucureşti 2011)
*La atletism, canotaj, kaiac-canoe, nataţie, scrimă, tenis de masă şi volei nu am organizat nicio competiţie de top.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite