Dumitru Haradau: "Tenisul romanesc are mare nevoie de o sala de 10-15.000 de locuri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al F.R. de Tenis spune ca este timpul ca statul roman sa-si intoarca privirea si spre tenis, "un sport care de ani de zile participa in Cupa Davis, acest veritabil Campionat Mondial de tenis"

In trei luni, Romania va trebui sa dispute meciul sau cu Belarus din primul tur al Cupei Davis, Grupa Mondiala, si singurul loc unde poate face asta este la Brasov. De ce, ne explica Dumitru Haradau, directorul general al Federatiei Romane de Tenis.
- Domnule Haradau, de ce la Brasov?
- Sincer sa fiu, noi am dorit ca acest meci sa aiba loc in Bucuresti, dar pentru ca in martie este foarte frig si Arenele BNR ies din discutie, trebuia sa jucam in sala. In Bucuresti singura sala care sa indeplineasca cerintele Federatiei Internationale este Sala Polivalenta dar, din pacate, ea nu ne mai este accesibila. Ca sa avem o sansa reala in fata Belarusului ar trebui sa jucam pe zgura dar nu mai putem scoate parchetul ca sa punem zgura, asa ca a trebuit sa ne orientam spre alt oras. Asa am ajuns la Brasov, acolo unde am gasit sprijin din partea autoritatilor locale si unde putem sa organizam acest meci. Din pacate, nu vom putea repeta acest lucru si in viitor pentru ca Federatia Internationala ne-a dat o dispensa doar pentru acest joc. Sala de la Brasov nu indeplineste conditiile cerute de forul international asa ca, foarte repede, trebuie sa facem ceva.
- Si ce e de facut?
- Am tot citit zilele astea despre noul stadion pe care Federatia Romana de Fotbal, cu ajutorul statului roman, vrea sa-l construiasca pentru echipa nationala si recunosc ca am fost invidios. Nu inteleg de ce nu poate si tenisul romanesc care, sa nu uitam, de ani buni este in Grupa Mondiala a Cupei Davis, acest veritabil Campionat Mondial de tenis, sa fie ajutat de statul roman. In acest moment tenisul romanesc are o mare nevoie de sprijin. Si cand spun sprijin ma gandesc la o sala de 10-15.000 de locuri dedicata tenisului. Noi, cei din federatie, am muncit mult in anii din urma ca sa facem toate aceste turnee futures pentru baieti si fete, cele doua turnee challenger, de la Brasov si Timisoara, dar nu este suficient. Tenisul romanesc a inceput sa scoata capul in lume, din ce in ce mai multi copii vin pe terenurile de tenis, dar trebuie sa facem mai mult. Este rusinos ca un sport cu o asemenea traditie si cu un impact puternic asupra oamenilor sa nu aiba o sala la nivel international.
- Va ajuta aceasta sala tenisul romanesc?
- Foarte mult. Nu e vorba numai de sala in sine, ci si de impactul pe care o va avea ea asupra oamenilor. Este bine ca ei sa stie, in momentul in care se decid sa-si trimita copiii spre tenis, ca acestia au unde sa se pregateasca tot anul, ca nu ii va mai costa atat de mult sa ajunga buni jucatori de tenis. Mai mult, putem ca in jurul acestei sali sa adunam si alte activitati care sa sprijine tenisul. Nu suntem o tara bogata, banii pentru sport sunt putini, asa ca avem mare nevoie de sprijin. Si sper sa-l primim.
- Se bucura tenisul de o din ce in ce mai mare popularitate in Romania?
- Absolut. Iar exemplele sunt peste tot. V-am spus de cele peste 30 de turnee futures si challenger pe care le organizam in toata tara si care au devenit evenimente marcante pentru multe orase din provincie. Apoi, acum cateva zile, Ilie Nastase si-a lansat acea autobiografie, o carte care este, deja, best-seller in Anglia si America. Este foarte bine pentru tenisul romanesc ca cel mai longeviv si popular jucator din istoria tenisului a scris o carte care poate fi citita si de romani. Dincolo de povestile care privesc viata personala a lui Ilie Nastase, gasesti in cartea aia pagini de istorie a tenisului romanesc. Ceea ce este foarte bine pentru ca, dupa Revolutie, nu au mai ramas foarte multe imagini cu Ilie Nastase in arhiva televiziunii si copiii care vor sa stie ce a insemnat Ilie pentru tenisul romanesc pot sa o faca citind aceasta carte.
- Revenind la meciul cu echipa Belarus, in ce stadiu sunt pregatirile?
- In acest moment, avem asigurat sprijinul autoritatilor locale si al Agentiei Nationale pentru Sport, fara de care nu avem nici o sansa. Organizarea unui asemenea meci costa intre 130.000-150.000 de euro, iar in bugetul federatiei nu exista fonduri pentru el. Banii care vin de la ITF pentru acest joc vor merge, 80% dintre ei, catre jucatori. Raman douazeci de procente care intra in federatie, dar este putin. Eu sunt insa increzator, pentru ca ne vom descurca si de data aceasta. Cu sala de care avem nevoie insa e de muncit. Important e ca lumea sa inteleaga de ce este nevoie de ea si sa avem parte de tot sprijinul pe care il putem primi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite