Dulca a făcut KO cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul rapidist a suferit, săptămâna trecută, o operaţie complicată în urma căreia i-a fost extirpată o tumoare din zona peritonală. La o lună după ce a câştigat „meciul vieţii“, Abidal s-a întors pe teren şi a cucerit Liga cu Barça. Dulca va reveni, sâmbătă, pe bancă pentru a-şi conduce echipa, Delta Tulcea, în Liga a II-a.

Cristi Dulca a reuşit să câştige de două ori lupta cu una dintre cele mai grave boli ale omenirii: cancerul. În urmă cu trei ani, fostul căpitan al Rapidului a fost diagnosticat pentru prima oară cu cancer testicular. A fost operat şi i-a fost extirpată tumoarea de 12 centimetri, dar boala a recidivat în acest an, în zona peritonală. După câteva luni în care a făcut naveta între terenul de fotbal şi saloanele unui spital de oncologie din Bucureşti, unde era supus unui tratament cu citostatice, Dulca a fost operat din nou la mijlocul săptămânii trecute, la Braşov.

Fostul internaţional s-a externat deja, iar peste câteva zile va putea să se prezinte la pregătirile echipei sale, Delta Tulcea. „Mă simt foarte bine acum. A fost o intervenţie chirurgicală complicată, care a durat cinci ore. Mi s-a extirpat ceea ce mai rămăsese din tumoare în urma tratamentului cu citostatice, iar în acest moment cred că am scăpat definitiv de toate problemele. Nu trebuie decât să mă mai prezint regulat la controale", ne-a declarat antrenorul de 39 de ani.

„N-am timp să stau acasă şi să bolesc"

Dulca va începe acum o nouă luptă, pe terenurile de fotbal, întrucât îşi doreşte să promoveze cu Delta Tulcea în Liga I. „N-am timp să stau acasă şi să bolesc, am multă treabă la echipă. Sâmbătă începe campionatul, avem meci cu cei de la Callatis Mangalia. Să ştiţi că n-am lipsit de la nicio partidă oficială a echipei mele de când sunt la Delta, din noiembrie 2010", a mai spus fostul internaţional, al cărui model de tehnician este Mircea Lucescu. „Am învăţat meseria pas cu pas. Mi-a prins bine că am plecat de jos. Eu am început din Liga a III-a, de la Minerul Iara şi Avântul Reghin, apoi am fost secund şi principal la FC Vaslui, după care am promovat cu «U» Cluj în Liga I. Acum încerc să realizez aceeaşi performanţă şi la Tulcea".

A participat la Mondialul din 1998

De-a lungul carierei de jucător, Cristi Dulca a reuşit să câştige un titlu şi o Cupă a României cu Rapid. Fostul fundaş are şi şase selecţii la prima reprezentativă, iar Anghel Iordănescu l-a convocat chiar în lotul pentru Cupa Mondială din 1998, în dauna lui Adrian Matei. După acel turneu final, Dulca n-a mai jucat însă pentru echipa naţională. Cristi a activat câţiva ani şi în futsal, ca jucător la MGA Bucureşti şi antrenor-jucător la Clujana Cluj.

8 e numărul formaţiilor la care a jucat Dulca: CFR, Bistriţa, Rapid, Poohang (Coreea de Sud), Ceahlăul, Gaz Metan, „U“ Cluj şi Honved (Ungaria)

Armstrong s-a vindecat şi a câştigat Turul Franţei

Mai mulţi sportivi cunoscuţi au învins în lupta cu maladia secolului XX, cancerul. Iar dintre toţi Lance Armstrong (foto) a fost cel mai mediatizat. Dignosticat în 1996, cu cancer la testicule, ciclistul american nu numai că s-a vindecat, dar a revenit în competiţie şi a câştigat de şapte ori Turul Franţei! De aceeaşi boală au suferit fotbaliştii Liuboslav Penev (Bulgaria), José Francisco Molina (Spania), Ebbe Sand (Danemarca) şi Geoff Horsfield (Anglia), rugbystul Tony Marsh (Franţa), handbalistul Milan Vukas (Serbia) şi patinatorul Scott Hamilton (Canada).

Diagnosticat cu cancer la piele, în 2005, jucătorul de tenis spaniol Felix Mantilla a revenit doi ani mai târziu, însă a renunţat imediat, rezultatele fiind slabe. Lupta cu cancerul a fost câştigată şi de înotătorul Alex Baumann (Canada) - prostată.

În lumea fotbalului românesc, Mircea Sandu a reuşit şi el să iasă învingător după o bătălie de aproape doi ani cu cancerul, el tratându-se la o clinică de specialitate în Franţa.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite