Drama unei generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala Under 23 a Spaniei, fostă campioană europeană în 2011, a fost eliminată de la Olimpiadă după primele două meciuri din grupă, risipind speranţele ibericilor la câştigarea unui nou titlu olimpic.

La bătaie cu Brazilia, selecţionata Spaniei era cotată ca principală favorită la cucerirea titlului olimpic. Ibericii aveau de toate. O echipă cu 11 fotbalişti care câştigaseră Campionatul European, Under 21, anul trecut, trei fotbalişti proaspeţi campioni europeni cu naţionala mare a Spaniei, dintre care Mata şi Javi Martinez sunt şi campioni mondiali în 2010, şi elanul unui fotbal, cel iberic, care domină toate competiţiile din 2008 încoace.

Aceeaşi echipă câştigase europeanul din 2011

Şi totuşi, la Olimpiada de la Londra, Spania a eşuat lamentabil, producând cea mai mare surpriză, evident în sens negativ, şi putând să-şi rezerve de pe acum bilete de întoarcere acasă.

Spania a pierdut şi cu Japonia şi cu Honduras, la acelaşi scor, 0-1, iar principalul vinovat e socotit selecţionerul Luis Milla, fost coleg cu Gheorghe Hagi la Real Madrid între 1990 şi 1992. Surprinzător, Milla era însă pe un trend ascendent. Cu aceeaşi echipă fusese finalist la Europeanul din 2010 şi îl câştigase pe cel din 2011, iar acum ibericii aşteptau de la el titlul olimpic, pe care Spania nu-l mai luase din 1992, când Olimpiada a fost la Barcelona.

Ce n-a mers însă la spanioli? Presa de la Madrid susţine că Milla n-a avut o strategie pentru acest turneu şi după primul eşec a repetat greşelile făcute. În primul rând n-a mizat pe un mijlocaş central care să facă jocul la mijlocul terenului, accidentarea lui Thiago Alcantara, de la Barcelona, contând extrem de mult. În plus, antrenorul a mizat prea puţin pe Ander Herrera, insistând aiurea cu Javi Martinez, care e mai mult fundaş decât mijlocaş.

O altă bilă neagră e folosirea lui Jordi Alba, mult prea obosit după un sezon greu cu Valencia şi un Euro 2012 în care a jucat titular în toate partidele. De altfel, Alba a greşit decisiv la golul Hondurasului, scăpându-l din marcaj pe Bentgson, care a marcat cu capul. Varianta de înlocuire a actualului fundaş de la Barcelona, Azpilicueta, a rămas mereu pe bancă, deşi ieşise campion cu echipa lui Milla anul trecut.

Au pus tunurile pe arbitri

Spaniolii au avut de comentat şi la adresa arbitrilor. În primul meci, ei au acuzat eliminarea prea uşoară a lui Inigo Martinez, dar reluările tv au demonstrat că decizia centralului a fost corectă. Contra Hondurasului, ibericii au avut însă două penalty-uri neacordate, la Adrian şi la Rodrigo, iar arbitrul a tolerat şi tragerile excesive de timp ale fotbaliştilor din America Centrală.

„Nu mai înţeleg nimic. Am avut 24 de ocazii la turneul ăsta, dar plecăm acasă", a declarat abătut căpitanul echipei, Javi Martinez. Specialiştii consideră însă că jocul Spaniei a fost lent, previzibil, iar jucătorii au părut obosiţi. Cât despre tiki-taka? Mai bine lasă!

Lotul Spaniei la Olimpiadă

- Portari:
De Gea (Manchester United)
Marino (Villareal)

- Fundaşi:
Alba (Barcelona)
Javi Martinez (Bilbao)
Dominguez (Monchenglabach)
Azpilicueta (Marseille)
Montoya (Barcelona)
Botia (Gijon)

- Mijlocaşi:
Mata (Chelsea)
Romeu (Chelsea)
Herrera (Bilbao)
Koke (Atletico Madrid)
Isco (Malaga)
Inigo Martinez (Sociedad)

- Atacanţi:
Rodrigo (Benfica)
Tello (Barcelona)
Muniain (Bilbao)
Adrian (Atletico Madrid)

Antrenor: Luis Milla

191 de milioane de euro valorează naţionala Under 23 a Spaniei, conform site-ului transfermark.de.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite