Domenech le-a închis gura contestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din cursă Brazilia.Născut pe 24 ianuarie 1952, la Lyon, Raymond Domenech a ajuns pe banca tehnică a naţionalei Franţei în vara lui 2004. Ca jucător, fusese cunoscut drept un fundaş foarte dur,

din cursă Brazilia.
Născut pe 24 ianuarie 1952, la Lyon, Raymond Domenech a ajuns pe banca tehnică a naţionalei Franţei în vara lui 2004. Ca jucător, fusese cunoscut drept un fundaş foarte dur, care era în stare să-şi tachineze adversarii pentru a avea un ascendent psihologic asupra lor. Ca antrenor al echipei de tineret, el a jucat finala CE-U21 în 2002, după ce, în 1996, terminase pe locul trei, iar în 1994, pe locul patru. Numirea lui în funcţia de selecţioner la naţionala mare a fost contestată de mulţi, care îl considerau un antrenor novice, ce nu a reuşit să-şi demonstreze valoarea. "Les bleus" au avut o viaţă grea în calificări, în ciuda faptului că au nimerit într-o grupă relativ uşoară, din care au mai făcut parte Israel sau Elveţia. Cum echipa nu juca nimic şi risca să nu prindă turneul final din Germania, Domenech a reuşit să-i readucă în lot pe Makelele, Thuram şi Zidane, care deciseseră să se retragă din naţională după EURO 2004.

Nu l-a selecţionat pe Pires, pentru că e Scorpion
Modul în care Domenech face selecţia în prima reprezentativă a stârnit mirarea jucătorilor şi a fanilor. Împătimit al astrologiei, el nu l-a convocat pe Robert Pires deoarece acesta este Scorpion, zodie cu care Domenech nu se împacă prea bine. De asemenea, refuzul de a nu-l include în lot pe Ludovic Giuly, jucătorul Barcelonei, a stârnit reacţia negativă a presei, mai ales că selecţionerul a refuzat, în repetate rânduri, să-şi explice decizia. După calificarea în semifinale însă, toată Franţa se află la picioarele selecţionerului, iar mulţi au început să compare cu naţionala care lua titlul mondial în 1998. Dar Domenech nu vrea să audă aşa ceva. "Aceasta este o altă echipă, care trăieşte o altă poveste. Nu se pot face comparaţii", a spus, sobru, Domenech, după victoria în faţa Brazilei. "Suntem mulţumiţi de ceea ce am jucat până acum, dar nu surprinşi.
Dacă seminţele sunt bune şi munceşti mult, recolta va fi bogată. Aceste performanţe nu au venit peste noapte. ştiam ce pot face jucătorii, iar evoluţia lor a crescut de la meci la meci", a mai adăugat tehnicianul. De când a fost instalat pe banca tehnică a naţionalei Franţei, Domenech a experimentat mai multe formule de joc, iar acum pare să fi găsit soluţia: Zidane, playmaker, iar Henry, singurul vârf. Rezultatul? Victorii împotriva Spaniei şi a Braziliei, partide în care Domenech a folosit pentru prima oară aceeaşi formulă de joc. Urmează Portugalia.

Carieră
* 1969-1977: a jucat la Olympique Lyon, cu care a câştigat Cupa Franţei, în 1973
* 1977-1981: a jucat la RC Strasbourg, cu care a câştigat campionatul în 1979
* 1981-1982: a jucat la Paris Saint-Germain
* 1982-1984: a jucat la Bordeaux, cu care a câştigat Cupa Franţei, în 1984
* 1984: a renunţat la cariera de jucător pentru a deveni antrenor
* 1985-1989: antrenor la Mulhouse
* 1989-1993: antrenor la Olympique Lyon
* 1993-2004: antrenorul naţionalei de tineret a Franţei
* din 12 iulie 2004: antrenorul naţionalei de seniori a Franţei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite