Doctor Rossi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superstarul circuitelor MotoGP şi-a început cariera pe bicicletă, pe care a abandonat-o din princina căzăturilor Este considerat unul dintre cei mai buni motociclişti din toate

Superstarul circuitelor MotoGP şi-a început cariera pe bicicletă, pe care a abandonat-o din princina căzăturilor

Este considerat unul dintre cei mai buni motociclişti din toate timpurile. A câştigat şapte titluri de Grand Prix, dar în 2006 a ratat la mustaţă un al optulea trofeu. Potrivit celor de la "Sports Illustrated", el se află pe locul şapte într-un top al celor mai bine plătiţi sportivi din lume, veniturile sale ajungând la 30 milioane de dolari anual. Numele lui? Valentino Rossi.

Născut pe 16 februarie 1979 în Urbino, italianul a urcat pe bicicletă de la vârsta de doi ani. Însă, îngrijorată de accidentările dese, mama acestuia, Stefania, a decis să-l pună pe Valentino într-un kart. Rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate, iar în 1990, tânărul a câştigat campionatul regional de kart.

Un an mai târziu, Italia a fost cuprinsă de "nebunia" intitulată minimoto, iar Valentino s-a îndrăgostit pur şi simplu de acele motociclete micuţe, astfel că a câştigat 16 curse regionale. La vârsta de 15 ani, Aprilia l-a angajat pe tânăr ca să-şi îmbunătăţească modelul RS125R, iar peste doi ani, acesta concura deja în campionatul mondial.

Debutul său a fost presărat cu o mulţime de accidente, astfel că a încheiat sezonul abia pe locul nouă. Revanşa avea să vină în următorul an, când Rossi a câştigat 11 din cele 15 curse ale sezonului. Italianul a trecut apoi la clasa 250 cc la care a cucerit titlul suprem în 1999, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă la clasa 500 cc, pe care a dominat-o detaşat. S-a impus în 2001, ulterior această clasă a devenit MotoGP. Au urmat alte succese, în 2002, 2003, 2004 şi 2005, care l-au dus până pe locul doi într-un top al piloţilor care au cucerit titluri în această competiţie.

Conflicte cu adversarii

Succesele de pe pistă nu s-au tradus în prea multe victorii în plan personal. Până în urmă cu un an, nimeni nu-l văzuse pe italian ieşind în public cu vreo femeie, astfel că începuseră să apară zvonuri cum că Rossi ar fi homosexual. Apele s-au liniştit, după ce Valentino s-a afişat cu logodnica sa, Adrianna Matteuzzi, de 27 de ani, care lucrează într-un magazin de îmbrăcăminte din Milano. La jumătatea anului trecut, presa italiană a scris că Adrianna ar fi însărcinată, dar informaţia s-a dovedit falsă. Rossi a fost şi este un pilot temperamental, care a intrat de multe ori în conflict cu adversarii săi. La Suzuka, în 2001, Rossi a pretins că a fost lovit cu cotul de Max Biaggi în timp ce rula cu 200 km/h, chiar în momentul în care încerca să-l depăşească. Chiar dacă a pierdut câteva locuri din cauza incidentului, Valentino a reuşit să câştige cursa, dar, când l-a depăşit pe Biaggi, i-a arătat acestuia degetul mijlociu. Apoi, la cursa de la Barcelona, Rossi şi Biaggi şi-au împărţit câţiva pumni înainte de a se urca pe podium, dar niciunul dintre sportivi nu a fost suspendat.

A testat pentru Ferrari

La începutul anului 2006, Rossi a testat, timp de trei zile, un bolid Ferrari de Formula 1.

Dacă în prima zi de teste el a ieşit de pe pistă, în ultima zi, italianul a fost cu doar o jumătate de secundă mai lent decât cea mai bun timp scos de Michael Schumacher. Aceste performanţe i-au adus lui Valentino numai cuvinte de laudă din partea campionului german, care a declarat că Rossi are un talent imens şi că va obţine performanţe notabile în F1 din chiar primul sezon. Dar motociclistul de 28 de ani a decis să-şi prelungească contractul cu Yamaha şi pentru sezonul 2008, lucru care l-a întristat pe Schumi.

Valentino concurează numai cu numărul 46

De-a lungul timpului, Rossi a avut o mulţime de porecle. Prima a fost "Rossifumi", luată în cinstea fostului motociclist Norifumi Abe. Apoi, pe când concura la clasa 250 cc, italianul era cunoscut ca "Valentinik", aceasta fiind o referire la Donald Duck, care lupta împotriva răului. De când a început să domine cu autoritate categoria 500 cc şi MotoGP, Valentino a devenit "Doctorul".

În ciuda poreclelor care sugerează puterea sau precizia, Rossi este un om foarte superstiţios. Înainte să iasă pe circuit, el îngenunchează lângă motocicletă şi zăboveşte câteva minute cu capul plecat, însă nimeni nu ştie dacă acesta este modul său de a se concentra sau dacă se roagă. La fiecare cursă, italianul se urcă pe motocicletă în acelaşi fel şi îşi aranjează cu grijă costumul din piele cu câteva minute înainte de cursă. O altă superstiţie este legată şi de numărul cu care concurează, 46. Acesta este numărul cu care tatăl său, Graziano Rossi, a câştigat prima lui cursă în campionatul de motociclism, în Iugoslavia, în 1979. În plus, italianul are gravat pe cască soarele şi luna, care reprezintă, după cum s-a exprimat sportivul, cele două părţi ale personalităţii sale.

Performanţe all-time

- locul patru cu cele şapte campionate câştigate;

- locul trei cu cele 84 de curse câştigate;

- locul trei după numărul de podiumuri (127 la număr);

- locul trei cu cele 45 de clasări în pole positios;

- locul doi cu 38 de clasări în pole positios la categoria 500 cc;

- al doilea motociclist care a câştigat două campionate mondiale cu echipe diferite (2002-2003 cu Honda şi 2004-2005 cu Yamaha);

- primul motociclist care câştigă două curse consecutive cu echipe diferite (a câştigat ultima cursă din 2003 cu Honda şi prima cursă din 2004 cu Yamaha).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite