Djokovic, puştiul-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sârbul a reuşit în câteva zile, la Montreal, să-i învingă pe Andy Roddick, Rafael Nadal şi pe liderul mondial Roger Federer Nole sau Nox, aşa cum este poreclit Novak Djokovic, are

Sârbul a reuşit în câteva zile, la Montreal, să-i învingă pe Andy Roddick, Rafael Nadal şi pe liderul mondial Roger Federer

Nole sau Nox, aşa cum este poreclit Novak Djokovic, are numai 20 de ani, dar în weekend a reuşit o performanţă extrem de rară într-un turneu de tenis: i-a învins pe primii trei jucători din ierarhia ATP pentru a câştiga turneul de la Montreal. Sârbul era numărul 4 ATP.

Boris Becker a fost ultimul jucător de tenis care se poate lăuda cu un asemenea succes, performanţa lui datând din 1994. Djokovic s-a născut în mai 1987, la Belgrad, iar la vârsta de patru ani a început să joace tenis. Tatăl, Srdjan, şi mama, Dijana, deţin o pizzerie şi o cofetărie de mai bine de 15 ani. Srdjan a fost un jucător de fotbal foarte bun şi îşi dorea ca fiul să-i calce pe urme. Dar Novak iubea tenisul, iar la doar 12 ani a plecat la Munchen pentru a se antrena la academia "Niki Pilic".

A jucat semifinale la Wimbledon şi Roland Garros

Peste alţi patru ani a intrat în circuitul profesionist, iar în 2007 au venit, cu adevărat, rezultatele. Semifinale la Wimbledon şi Roland Garros, de fiecare dată fiind învins de spaniolul Rafael Nadal, şi victorii la Adelaine, Estoril, Miami şi Montreal l-au dus pe puştiul-minune până pe locul trei ATP.

Până să ajungă între primii 20 de jucători din lume, Djokovic mergea cu avionul doar la clasa economic, deoarece nu avea bani pentru a-şi cumpăra bilet la o clasă superioară. "În ultimii patru ani am fost în Australia de patru ori, iar în primii doi ani mergeam doar la clasa economic.

Apoi am început să câştig bani, astfel că în următoarele două călătorii mi-am cumpărt bilet la clasa business", a povestit Djokovic. Jucătorul de tenis este un personaj nonconformist, care nu a ezitat ca în timpul unei pauze la turneul de la Adelaine, din acest an, să joace golf pe terenul de tenis. În plus, lui Nole îi place foarte mult să cânte şi nu ratează această şansă la petrecerile la care participă.

Lăudat de McEnroe şi Becker

Ultima reuşită? La împlinirea vârstei de 20 de ani, sârbul a organizat o petrecere la Belgrad unde nu a ezitat să urce pe scenă şi să cânte alături de formaţia localului.

Ascensiunea fulminantă a lui Djokovic nu i-a lăsat indiferenţi pe foştii mari jucători de tenis, care îi prevăd un viitor frumos. "Novak va fi următorul număr unu. Are tot ce-i trebuie pentru a realiza o asemenea performanţă. Nu o să-i fie uşor, pentru că Federer şi Nadal sunt talentaţi, dar şi mândri şi nu vor ceda uşor", crede John McEnroe, care a fost completat de Boris Becker: "Djokovic este un pretendent la a câştiga un turneu de Grand Slam. Poate să învingă orice jucător din circuit. Deja a demonstrat asta. Este un jucător complet ce poate evolua la fel de bine pe toate suprafeţele".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite