Dinamo există în toată lumea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cluburile cu numele formaţiei din Ştefan cel Mare se regăsesc nu doar în fostul spaţiu sovietic, ci şi în Italia, Anglia, SUA, Africa de Sud sau Zambia. În lumea întreagă sunt nenumărate cluburi care poartă denumirea Dinamo sau Dynamo. Numele este întâlnit în Europa de Est, dar şi în Europa de Vest şi chiar America şi Africa.

Este întâlnit la cluburi de fotbal, echipe de hochei pe gheaţă, echipe de baschet şi chiar de cricket. În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, în dreptul cuvântului dinamo scrie aşa: element prim de compunere savantă cu semnificaţia „(referitor la) forţă", „energie", „dinam". [Var. dinam- şi -dinamie. / < fr. dynam(o)-, cf. gr. dynamis].

Istoricii, în schimb, vorbesc despre legătura dintre Dinamo şi Ministerul de Interne, mai ales în spaţiul estic. „Cluburile Dinamo aparţineau doar KGB şi Ministerului de Interne din URSS. De unde şi răspândirea în restul blocului estic. În general, astfel de nume, cum este şi Spartak, sunt date cluburilor de stânga. Ele subliniază identitatea politică. De asemenea, numele clubului indică şi o apartenenţă socială", spune Dr. Bogdan Popa, cercetător la Institutul de istorie „Nicolae Iorga" din Bucureşti.

Dinamo Kiev   Foto: Reuters



Sponsorizaţi de poliţia politică sovietică

Dinamo sau Dynamo este cea mai veche societatea sportivă şi de antrenament psihic din Uniunea Sovietică, creată în 1923, şi care era sponsorizată de poliţia politică sovietică. Numele dat societăţii vrea să însemne „Putere în mişcare". Mulţi dintre marii sportivi care au activat sub steagul lui Dinamo erau angajaţi ai Ministerului de Interne sau ai KGB, şi deveneau ofiţeri activi în momentul în care erau în străinătate.

După al Doilea Război Mondial, comuniştii s-au „instalat" în cele mai multe ţări din Europa de Est şi Centrală, iar multe dintre cluburile sportive din ţările respective au preluat denumirea Dinamo. Atunci, numele a devenit cunoscut la nivel internaţional datorită performanţelor respectivelor entităţi. Dinamo Bucureşti, Dinamo Kiev, Dinamo Moscova, Dinamo Tbilisi, Dinamo Minsk, Dinamo Zagreb, Dynamo Berlin şi Dynamo Dresda au performat în fotbal, în timp ce Dinamo Moscova, Dinamo Kiev, Dinamo Minsk şi Dinamo Riga au marcat istoria hocheiului pe gheaţă.

image

Durham Dinamos (Anglia)



Mai târziu, multe dintre aceste cluburi sportive au devenit societăţi private, dar au decis să activeze, în continuare, sub numele Dinamo/Dynamo. Numele Dinamo/Dynamo a prins însă şi în ţări din Vest şi chiar din America. Astfel, în Anglia găsim echipele de fotbal Loughborough Dynamo F.C. şi Shepshed Dynamo F.C. Prima s-a înfiinţat în 1955, în timp ce a doua s-a format în 1994.

Dinamo e şi echipă de cricket

image

Dinamo Riga (Letonia) 



Tot aici găsim şi echipa de cricket Durham Dynamos. De asemenea, în 1975, în Ţara Galilor, a luat fiinţă echipa de fotbal Pentwyn Dynamo F.C. Italia se laudă cu echipa de baschet Dinamo Basket Sassari, care activează din 1960.

image

Dynamo FC (Zimbabwe)



În America mai găsim alte două echipe cu acest nume: Carolina Dynamo şi Houston Dynamo. Prima s-a înfiinţat în 1993 şi joacă în divizia a patra, în timp ce a doua a luat naştere în 2005 şi evoluează în prima divizie.

Echipe cu numele Dynamo găsim până pe continentul african. Astfel, în Africa de Sud şi în Zimbabwe sunt două echipe de fotbal cu acelaşi nume: Dynamo FC. Prima a fost fondată în 1997, iar cea de-a doua, în 1963. De asemenea, în Zambia se mai află o echipă de fotbal cu acest nume, Power Dynamos FC.

image

Houston Dynamo (SUA)  Foto: Reuters



" Cluburile Dinamo aparţineau doar KGB şi Ministerului de Interne din URSS."
Dr. Bogdan Popa
cercetător la Institutului de istorie „Nicolae Iorga" din Bucureşti

„Câinii" deveniseră Unirea Tricolor

În 1990, pe fondul schimbărilor produse în societatea românească, Dinamo şi-a schimbat numele în Unirea Tricolor - inclusiv panoul luminos de la intrarea în Parcul Sportiv a fost modificat. În acea perioadă existau voci care cereau desfiinţarea acestei grupări acuzate că a reprezentat securitatea, beneficiind de privilegii în timpul regimului comunist. După câteva luni, când spiritele s-au potolit, clubul a revenit la denumirea iniţială.

56 de echipe de fotbal cu numele Dinamo există în întreaga lume, cea mai galonată dintre ele fiind Dinamo Kiev.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite