„Devenisem un sălbatic în ultimii doi ani la Steaua”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea îl cunoaşte pe vulcanicul conducător de club din fotbal, cel care se războieşte cu arbitrii, cu adversarii, uneori chiar cu spectatorii propriei echipe. Dar cum o fi Meme în afara spaţiului fotbalistic? E o întrebare pe care probabil şi-au pus-o mulţi.

Între 1990 şi 2004 a fost vicepreşedinte, apoi preşedinte la Oţelul, între 2004 şi 2007 - manager general la Steaua, iar din 2007 până în prezent ocupă funcţia de preşedinte executiv la Unirea Urziceni.

 Într-un moment de respiro în planul sportului cu balonul rotund, între două meciuri de campionat şi de Cupa UEFA, managerul general al Unirii Urziceni şi-a făcut timp să răspundă. “Este foarte diferit MM Stoica de anul ăsta în comparaţie cu MM Stoica din anii trecuţi. Sunt relaxat. La Steaua devenisem crispat, mereu sub presiune, mult prea nervos şi necomunicativ. În familie sunt acelaşi cu cel din fotbal, nu îmi pun mască niciodată”, s-a confesat fostul conducător din Ghencea.

Familia, pe care o consideră sfântă, înseamnă soţia sa Corina şi fiica, Teodora. De curând, în viaţa celei din urmă s-a petrecut un moment important: a devenit posesoare de carte de identitate, întrucât a împlinit 14 ani. Nu se putea ca fiicei unui preşedinte de club să nu-i placă fotbalul. “A ţinut cu Oţelul Galaţi, apoi cu Steaua, iar acum cu Unirea. Am dus-o şi la o partidă Inter Milano – AC Milan s-o fac «interistă», dar nu a fost foarte preocupată. În schimb, e îndrăgostită de Beckham”, a povestit tatăl.

În concedii citeşte Hemingway

Inginer metalurg la bază, Mihai Stoica s-a apropiat întâmplător de jobul de conducător în fotbal, sport pe care l-a practicat. “Am fost foarte dezamăgit de pierderea unei burse în Germania din cauza incidentelor create de mineri în 1990 şi am acceptat propunerea lui Marius Stan (n.r. – actualul director general al Oţelului) la Oţelul Galaţi. Persoana care m-a influenţat decisiv în luarea acestei decizii este una la care ţin foarte mult, naşul meu de cununie, Florentin Sandu (n.r. – fost director general al Sidex Galaţi)”, şi-a amintit Stoica.

Meme se descrie ca fiind un tip cu personalitate şi orgolios. “Sunt un tip cu personalitate, poate prea orgolios, dar îmi iubesc meseria şi nu accept jumătăţi de măsură. Tocmai de aceea sunt foarte dur cu cei care nu mă respectă, dar în acelaşi timp foarte sensibil în multe situaţii”, a spus despre el Meme. “Mihai îmi spun doar cei care nu-mi sunt prieteni.

Nici nu-mi ­prea serbez ziua onomastică, deoarece în familie nu-mi spune nimeni Mihai”, a precizat gălăţeanul stabilit în Bucureşti.

Ce preocupări extrafotbalistice are Meme Stoica? Ni le-a spus fără să ezite: “Internetul (niciodată pe messenger), lectura şi, din când în când, filmele. În ultima vreme am început să mai ies, să socializez, devenisem un sălbatic în ultimii doi ani la Steaua. Citesc biografii ale celebrităţilor din fotbal. Păcat că nu se traduc în limba română. În concedii citesc orice, fie că recitesc Erich Maria Remarque, Hemingway sau chiar cărţi poliţiste, fie că lecturez Grisham. Am citit din curiozitate şi aiurelile lui Dan Brown”, a precizat omul de fotbal.

“Familia e sfântă!”

Ţara care îi este foarte dragă şi în care îi place să-şi petreacă de cele mai multe ori concediile este Italia. Dar ce ar fi făcut Stoica dacă nu ar fi activat în această lume tumultuoasă a sportului-rege? “Eram pregătit pentru o carieră de inginer metalurg, dar cred că mi-aş fi condus propria afacere, nu ştiu însă dacă aş fi avut succes”, a răspuns Meme. Nu îşi doreşte o carieră în politică, deşi e la modă, mai ales că vin uninominalele, iar naşul său, Florentin Sandu, a fost deputat. “Am refuzat multe propuneri până acum. Nici măcar n-am fost membru al vreunui partid politic după Revoluţie”, a mărturisit Mihai Stoica.

Nu-mi dau seama cum mă percepe lumea. Ştiu doar că mereu voi fi contestat de ultraşii dinamovişti şi, mai ales, de rapidişti, după cum sper să fiu mereu apreciat de cei stelişti pentru că am fost şi voi rămâne stelist. Nu o să las capul jos niciodată în viaţa mea, o să-i privesc mereu în ochi şi pe cei care mă înjură. Chiar dacă înjurăturile depăşesc orice limită, pentru că familia e sfântă şi nu trebuie atacată”, s-a autodescris MM Stoica, despre care se poate spune orice, doar că va trece neobservat prin viaţă nu.

Nu iubeşte ziariştii

Despre relaţia cu presa spunea cu ceva timp în urmă că nu iubeşte ziariştii, chiar dacă asta i-a afectat imaginea. “Spre deosebire de alte persoane din fotbal, care, din dorinţa de a-şi cultiva imaginea, devin sclavii presei, pe mine m-a interesat doar să-mi respect meseria.

Eu iubesc jucătorii şi colaboratorii care încearcă mereu să dea 100%. Nu iubesc ziariştii, cu atât mai puţin pe cei care inventează. Din cauza asta, cât timp am fost la Steaua, percepţia era alta. Era imposibil să aperi clubul, jucătorii când erau atacaţi şi în acelaşi timp să ai o relaţie foarte bună cu ziariştii. Aşa s-a ajuns ca imaginea mea în presă să aibă de suferit”, a încheiat Meme.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite