Cristiano Bergodi crede în Steaua lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul căpitan al lui Lazio Roma este omul care speră să readucă titlul de campioană în Ghencea, după o pauză de patru ani.

Italianul Cristiano Bergodi este al patrulea antrenor străin din istoria Stelei, după ucraineanul Oleg Protasov şi conaţionalii săi, Walter Zenga şi Massimo Pedrazzini. Bergodi a venit în România decis ­să-şi facă meseria cu pasiune şi eleganţă, dar vede ţara noastră şi ca pe o rampă de lansare pentru a-şi îndeplini visul.

„Marea mea aspiraţie este să ajung să stau pe banca lui Lazio, mai ales că am fost căpitan acolo. Eu vreau să antrenez în primul rând, asta mă face fericit. Fie că o fac în România, fie în Italia, antrenoratul este modul meu de viaţă. Sper să revin la un moment dat în Italia, în fotbalul de acolo. Dacă va fi la Lazio, cu atât mai bine. Dar acum îi sunt dator României şi sper să fie apreciat ceea ce fac, eu cred că am adus un suflu nou, am schimbat ceva prin ceea ce am făcut”, ne-a spus italianul.

În Ghencea, obiectivul său este de a câştiga titlul, dar şi de a califica echipa în grupele Ligii Europa. Deşi patronul Becali este recunoscut ca un „devorator“ de antrenori, Cristiano nu-şi face deocamdată probleme în acest sens. „Nu îmi vei face echipa, niciun preşedinte nu şi-a permis aşa ceva!”, a fost mesajul italianului pentru latifundiarul din Pipera.

Departe de familie

Dragostea pentru fotbal l-a făcut pe Cristiano Bergodi să-i neglijeze deseori pe cei dragi, mai ales în perioada în care a pregătit-o pe Poli Iaşi. „Familia e importantă pentru mine, dar n-am avut ce să fac, mai ales că de la Iaşi nu exista avion direct spre Roma. „Am soţia şi trei copii mici în Italia, Federico (12 ani), Martina (10 ani) şi Andrea (trei ani), de aceea mi-e greu să-i aduc în România. În cinci luni la Poli, mi-am văzut familia de trei ori, dar numai câte o zi sau două. E extrem de greu”, ne-a declarat Bergodi.

În Bracciano, oraşul în care locuieşte, aflat la 30 de kilometri de “Cetatea Eternă”, afacerea de familie a lui Bergodi este „Gran Caffe Sabazio”, un local pe care l-a achiziţionat în vremea când era la Lazio. „La inaugurare a venit şi fostul meu coechipier Paul Gascoigne, iar una dintre chelneriţe este româncă”, a mai spus antrenorul Stelei.

Renzo Rossi, omul din umbră

În România, cariera lui Cristiano Bergodi s-a sprijinit pe umărul unui prieten din copilărie. ­Renzo Rossi a intermediat venirea antrenorului la FC Naţional, iar apoi a fost mâna sa dreaptă pe la toate echipele din Liga I. Povestea lui Renzo (45 de ani) a început tot la la Bracciano, unde a început să joace la juniorii clubului local, alături de Bergodi.

Apoi, drumurile lui Renzo şi Cristiano s-au despărţit pentru o vreme, după care cei doi s-au reîntâlnit la Lazio, pe vremea când Bergodi era căpitanul primei echipe, iar Rossi component al lotului de futsal.

Renzo a venit apoi în România pentru a pune pe picioare o afacere, s-a căsătorit cu o româncă, a mers la meciuri şi a început să se obişnuiască cu fotbalul de la noi. Apoi, întâmplător, l-a cunoscut pe Constantin Iacov, la vremea respectivă preşedinte la FC Naţional, care îşi căuta antrenor după plecarea lui Roberto Landi. N-a stat prea mult pe gânduri şi l-a propus pe vechiul său prieten, aceasta fiind, pe scurt, povestea venirii lui Cristiano Bergodi în fotbalul românesc.

Palmaresul lui Bergodi

S-a născut la 14 octombrie 1964, la Bracciano.
A început să joace în Serie A, ca fundaş, în 1984, la Pescara. Din 1989 şi până în 1996 a jucat la Lazio, unde a fost mult timp căpitanul echipei
Între 1996 şi 1999 a jucat la Padova, după care a mai bifat un sezon în Malta, la Sliema Wanderers.
Cariera de antrenor şi-a început-o în 2002, la Imolese Calcio, după care a trecut şi pe la Sassuolo. A mai fost secund la Lazio şi Lecce, iar apoi a pregătit doar echipe româneşti: FC Naţional, CFR Cluj, Rapid, Poli Iaşi şi Steaua.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite