Cristian Gaţu: „România are imaginea unei ţări corupte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful handbalului a explicat de ce ţara noastră a pierdut duelul cu Croaţia pentru găzduirea Mondialului masculin din 2009.

Reales recent în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, dublul campion mondial, Cristian Gaţu, îşi propune obiective îndrăzneţe pentru mandatul său pe următorii patru ani.

Mai citeşte şi:

Suporterii Oltchimului îl vor înapoi pe Mircia Gutău

Fostul „magician al semicercului" nu renunţă la ideea că România ar putea organiza un Campionat Mondial. Mai mult, el vrea să construiască în viitorul apropiat mai multe centre în ţară pentru dezvoltarea handbalului la nivel de copii şi juniori.

„Adevărul": Scandalul „Mită pentru arbitri" v-a adus numeroase critici pentru o presupusă complicitate.

Cristian Gaţu: Corectitudinea e singura mea armă! Pot fi atacat la orice capitol, dar nu la acesta. Iniţial, am refuzat, pur şi simplu, să cred că cineva ar fi capabil să dea bani la arbitri. Faptul că Omer şi Paleu au fost suspendaţi atâţia ani denotă, totuşi, că există ori o probă audio, ori una video care să-i incrimineze. Federaţia ar fi putut chiar să-l suspende pe Omer şi din liga naţională pentru că a pus în pericol imaginea handbalului românesc, dar îi distrugeam cariera şi nu era uman să facem asta...

Aţi încercat o reconciliere cu Paleu?

Ultima dată când am vorbit cu el a fost când şi-a dat demisia în iarna trecută. Pentru mine, Paleu este o mare decepţie. A ajutat mult handbalul românesc, mai ales financiar, dar el nu a înţeles că banii i-a dat el de bunăvoie şi nu i-a băgat nimeni mâna în buzunar. Şi amenda de 28.000 de euro de la EHF pentru scandalul "Mită pentru arbitri" a fost plătită de federaţie, deşi moral nu e tocmai OK aşa.

Aţi renunţat la ideea organizării unui Campionat Mondial?

Niciodată. La ediţia din 2009 am pierdut în dauna Croaţiei la doar un vot (nr. 8-9), după trei tururi de scrutin. În turul secund, noi aveam 13 voturi, iar Croaţia şi Grecia câte două. Răsturnarea de situaţie a fost una foarte dubioasă şi prefer să mă abţin de la comentarii. E de ajuns să spun că unul dintre oficialii federaţiei internaţionale a fost reţinut, ulterior, pentru că nu a putut justifica cum i-au intrat în cont 200.000 de euro de la nişte firme din Croaţia.

În ce condiţii am putea, totuşi, câştiga bătălia cu ţările cu o infrastructură mai bună?

Cred că ar fi, în primul rând, un drept moral al României să organizeze un Campionat Mondial. Pentru a reuşi, trebuie să avem o sală de minimum 15.000 de locuri, iar pentru asta am nevoie de sprijinul autorităţilor. După ce am pierdut bătălia pentru găzduirea Mondialului din 2009, unul dintre membrii importanţi ai federaţiei internaţionale mi-a zis amical: „Cristi, dacă era pentru tine, îţi dădeam turneul, dar mă uit pe CNN şi văd că la voi cei corupţi intră pe o uşă şi ies pe alta!". Asta spune totul despre imaginea noastră.

Ce şanse are naţionala masculină să se califice la turneul final?

Ruşii pot fi bătuţi la baraj, să nu uităm că i-am învins şi la Mondialele trecute. Era mai bine să jucăm prima manşă în deplasare, dar şansele sunt totuşi egale. Mi-a plăcut cum s-au comportat băieţii în meciul cu Bosnia. Spre deosebire de alte partide, atunci când picam psihic în momentul când adversarii se apropiau pe tabelă, acum ai noştri s-au ţinut foarte bine şi sunt optimist că Stângă va face o treabă bună.

Cine este Cristian Gaţu

- Data şi locul naşterii: 20 august 1945, Bucureşti
- Campion mondial în 1970 şi 1974
- Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 1967
- Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la München în 1972
- Cel mai bun jucător la Campionatul Mondial din 1974
- Medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976
- Campion mondial universitar în 1969
- A câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1968 şi în 1977
- A fost jucător şi antrenor la Follonica (Italia) între 1979 şi 1984
- Are 188 de meciuri şi 255 de goluri pentru naţionala României
- Este general de brigadă (cu o stea) în retragere
- Este cetăţean de onoare în trei oraşe: Bucureşti, Beiuş şi Follonica (Italia)

Investiţii de 81.000 de euro în fiecare judeţ

Pentru a revitaliza handbalul românesc în sectorul juvenil, preşedintele FRH va demara anul acesta un amplu proiect. Celor două centre olimpice de excelenţă de la Râmnicu Vâlcea (pentru fete) şi Sighişoara (pentru băieţi) li s-ar putea alătura mai multe centre regionale de selecţie, iniţiere şi pregătire a tinerilor handbalişti, cu vârste între 10 şi 18 ani. Federaţia a luat legătura cu toate consiliile judeţene şi le-a înaintat o propunere în acest sens.

"Nu va mai fi un centru fix ca până acum, ci unul în fiecare judeţ. Pregătirea centralizată se va efectua în perioada vacanţelor. Costul total legat de masă, cazare, echipamente şi salarii va fi în jur de 81.000 de euro pe an pentru fiecare judeţ. Aceste centre sunt salvarea noastră!", ne-a dezvăluit Cristian Gaţu.

Pentru întărirea piramidei competiţionale, începând cu anul sportiv 2010 - 2011, FRH va înfiinţa Divizia B. Pentru reducerea costurilor, se vor organiza doar turnee pe cele opt euroregiuni ale României, primele patru clasate în fiecare euroregiune urmând a promova în Divizia A şi, mai târziu, în Liga Naţională, în funcţie de potenţialul uman furnizat de Centrul Regional propriu.

„Las o carte în urmă!"

Unul dintre ultimele proiecte ale federaţiei a fost lansarea pe piaţă a cărţii "Istoria handbalului românesc", un material în două volume scris de reputatul tehnician Constantin "Pilică" Popescu. Cartea se găseşte la sediul FRH şi costă 100 de lei. "Federaţia actuală lasă o carte de căpătâi în urmă. Orice iubitor al handbalului poate descoperi aici momentele noastre de glorie", spune Gaţu.

„E o presiune inumană asupra lui Radu Voina"

Radu Voina a fost pus la zid  pentru eşecul de la Mondiale

Radu Voina a fost pus la zid pentru eşecul de la Mondiale

E criză şi în handbal?

Clar! Cine credea că Rulmentul se va destrăma la doar un an după ce a ieşit campioană?! Medgidia tocmai s-a retras din liga naţională, Dinamo e vai de mama ei şi nici Steaua şi Minaur Baia Mare nu stau prea bine.

În ultimii ani, nucleul naţionalei a fost la Vâlcea.

Ar mai fi varianta ca fetele să joace mai mult în străinătate, dar atunci am suferi la omogenitate. De aceea cred că este un avantaj faptul că 12 handbaliste vin deja sincronizate la naţională. Totuşi, există şi minusuri, dacă una e debusolată, pot ceda toate...

S-a spus că Mondialul este ultima şansă a acestei generaţii. Mai putem spera la o mare performanţă la Europene?

Va fi foarte greu acum şi mingea este la ele. Federaţia le susţine şi sunt sigur că şi opinia publică aşteaptă o revanşă din partea lor.

Au fost multe speculaţii pe seama înlocuirii selecţionerului Radu Voina.

Nu mi se pare normală toată această tevatură. Atacurile la adresa lui au început încă dinaintea Mondialelor. O situaţie similară cu cea a lui Tadici din timpul Olimpiadei. A fost criticat apoi în ziare, pe bloguri, prin bannere şi lozinci la meciuri. Este o presiune inumană şi sincer eu nu aş fi putut rezista. Este foarte greu să lucrezi în astfel de condiţii.

Naţionala feminină le-a scos peri albi suporterilor cu înfrângerile dramatice din ultimii ani.

Înainte de Olimpiadă am plătit 10.000 de euro unor psihologi să-mi facă un raport despre componenţii tuturor loturilor naţionale. Am avut surpriza neplăcută să aflu printre altele că marea majoritate nu suportau deloc colectivul tehnic, dar era prea târziu să mai pot face ceva. Acum, voi angaja doi psihologi la echipele naţionale, care trebuie să fie un liant între stafful tehnic şi jucători.

Are 30 de zile de vacanţă gratis în fiecare an în Italia!

Deşi este cetăţean de onoare în Bucureşti, Follonica şi Beiuş (oraşul natal al soţiei sale), Cristian Gaţu afirmă că uneori se simte mai respectat peste hotare. Fostul campion mondial a avut chiar recent parte de o surpriză plăcută pe când se afla în concediu la Follonica (Italia), un orăşel pe malul Meditaranei, unde a evoluat ca handbalist între 1979 şi 1984.

"Când m-am dus să plătesc cazarea la recepţie mi s-a spus că totul a fost gratis pentru mine şi pentru familia mea. Eram şocat, nu înţelegeam de ce. Ulterior, am aflat că diploma de cetăţean de onoare a oraşului Follonica îmi dă dreptul la 30 de zile de vacanţă pe an acolo, cheltuielile fiind suportate de Primărie. Prin comparaţie, la Beiuş, am cerut 300 de metri pătraţi de teren pentru a construi o casă pentru nişte surdomuţi şi am fost refuzat", afirmă Gaţu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite