Cosmin Olăroiu: „Este un moment de răscruce pentru România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oli spune că trebuie să învingem la Zenica. Altfel, va fi nevoie de o schimbare de strategie şi de promovarea tinerilor în vederea campaniei de calificare pentru CM 2014. Olăroiu e ceea ce englezii numesc manager de fotbal. E preocupat atât de antrenament, cât şi de cele mai mici detalii organizatorice. Nu degeaba „Naşul“ îl vrea la naţională.

„Adevărul": Cum vedeţi meciul cu Bosnia?

Cosmin Olăroiu: E un moment de răscruce pentru România. Dacă pierdem, şansele de calificare vor fi infime. În cazul ăsta, federaţia va trebui să adopte o nouă strategie. Trebuie să pregătim mai mult următoarea campanie, să stabilim cu ce jucători o abordăm, să dăm mai mult credit tinerilor.

Euro 2012 e ultima şansă pentru Mutu şi Chivu de a juca la un nou turneu final?

Eu nu cred asta. Chiar şi în cazul unei reconstrucţii la naţională, o să avem nevoie de nişte piloni. Nu poţi să faci o echipă numai din tineri, ai nevoie şi de fotbalişti cu personalitate, care să adune grupul. Nu vom putea renunţa, brusc, la Mutu şi la Chivu. În acest moment, fotbalul românesc nu are un potenţial aşa de mare astfel încât să-şi permită să nu folosească tot arsenalul pe care îl are la dispoziţie. Sincer, mie mi se pare că şi aşa am jucat prea multe meciuri fără oameni importanţi ca Mutu şi Rădoi. Nu e OK!

Cine e favorită sâmbătă?

Bosnia, asta e clar! Joacă acasă, are moral bun, a avut mai multă linişte faţă de noi datorită rezultatelor de până acum din grupă. Ei vor fi foarte motivaţi fiindcă, în cazul unei victorii, au şansa să-şi elimine adversarul direct la locul 2.

Atuurile Bosniei?

E o echipă omogenă, care a confirmat şi în precedenta campanie, cea pentru Mondialul din  2010, când a fost eliminată doar la baraj, de Portugalia. În plus, bosniacii au mulţi fotbalişti la cluburi importante din Europa.

Slăbiciunile?

Au şi ei problemele lor. Misimovici a avut o lungă perioadă de inactivitate, iar Dzeko nu joacă la Manchester City. Putem bate Bosnia. Nu e o diferenţă colosală între noi şi ei. Au apărarea fragilă, însă, ca să profiţi de această slăbiciune, trebuie să le pui probleme, trebuie să ajungi la poarta lor, trebuie să îndrăzneşti. Sunt sigur că, dacă vom pune presiune pe ei, vom marca.

Ar fi bun şi un egal?

Sincer, în situaţia în care e acum echipa naţională, cu două puncte din trei meciuri, cel mai important e să batem în următorul meci. La Zenica nu prea ne-ar ajuta egalul fiindcă ne-ar duce la trei puncte din patru meciuri, ceea ce nu e nemaipomenit.

Mutu...

Revenirea lui e cel mai important lucru care s-a întâmplat la echipa naţională. Prezenţa lui Mutu pe teren la Zenica va conta enorm.

Florescu...

Nu l-am văzut decât cu Franţa, când a jucat... bine. Totuşi, ca să poţi să-ţi dai cu părerea despre un fotbalist, trebuie să-l vezi la mai multe meciuri, or, eu nu l-am văzut pe Florescu decât la echipa naţională.

În lotul României sunt mulţi fotbalişti care nu joacă la echipele lor de club...

Cred că tocmai de aceea Răzvan i-a convocat pentru acţiunea din Cipru, când am jucat două amicale în două zile. Lipsa meciurilor se va simţi, va fi chiar evidentă în anumite momente ale jocului cu Bosnia. Totuşi, faptul că avem mulţi fotbalişti ajunşi rezerve la cluburile lor ar putea fi o motivaţie în plus pentru ei. Practic, în momentul ăsta, naţionala e singura vitrină în care ei îşi pot arăta valoarea. Marica vrea să demonstreze că e un atacant incisiv, Stancu, după o perioadă mai dificilă la Galata, la fel, iar Mutu vrea să ne convingă că e indispensabil naţionalei. Sunt convins că la Zenica vom vedea o altă naţională, cu o nouă atitudine, una mult îmbunătăţită.

Mutu şi Zicu pot juca împreună în primul „11"?

Teoretic, da. Practic, e mai greu fiindcă am putea avea probleme în momentele de nonposesie. Adică, atunci când pierzi mingea şi trebuie să o recuperezi.

Se spune că, în cazul unui eşec la Zenica, sunteţi favorit...

Favorit la ce? Să câştig Liga Campionilor? (râde)

Favorit să deveniţi noul selecţioner...

Eu întotdeauna am fost favorit. De când am plecat de la Steaua, am fost favorit să mă întorc, de fiecare dată, când a plecat un antrenor. Lăsând gluma deoparte, decât să ne gândim că vin eu sau altcineva în locul lui Răzvan, mai bine ne gândim numai la o victorie la Zenica şi la o calificare la Euro 2012. Aşa, întreg fotbalul românesc va avea de câştigat.

"Misimovici e cel mai periculos fotbalist al Bosniei, nu Dzeko sau vreun alt atacant."
Cosmin Olăroiu
antrenor

Oli e fan al tinerilor

Olăroiu nu vorbeşte întâmplător despre promovarea tinerilor la naţională. La ultimele sale două echipe, Al-Hilal şi Al-Sadd, deşi avea opţiunea de a cumpăra fotbalişti străini, Oli a preferat o altă soluţie. A „recrutat" puşti de la tineret. Ulterior, mulţi dintre aceşti jucători au ajuns la naţionalele din Arabia Saudită şi Qatar. Puţini ştiu că, atunci când a antrenat Timişoara, Olăroiu l-a descoperit pe Torje la formaţia secundă a bănăţenilor şi l-a promovat la prima echipă. Apoi, după plecarea lui Oli, Torje a fost titularizat de Hagi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite