VIDEO Comision cu parfum de inginerie financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea care va încasa 2,25 milioane de euro din vânzarea drepturilor TV este Capital Properties. Aceasta are doi angajaţi, iar ca domeniu principal de activitate figurează imobiliarele. Proprietarul firmei este Mihai Corbu, fost director la LukOil România şi Ungaria.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal a ţinut ieri-dimineaţă o conferinţă de presă. Cei care se aşteptau ca Dragomir să elucideze misterul firmei „fantomă", care va încasa peste 2,2 milioane de euro din drepturile TV, n-au primit răspunsul la această întrebare. În 90 % din „alocuţiune", Dragomir şi-a continuat disputa cu Gigi Becali, evitând subiectul „şpagă pentru fotbal".

Întrebat care este numele firmei intermediare, Mitică s-a eschivat iniţial. „Sigur că da, vi-l dăm", a spus Dragomir. „Acel comision despre care se vorbeşte l-am folosit în trecut şi îl vom folosi în continuare. Orice persoană care aduce un bonus la drepturile tv primeşte un comision între 5-15%. Aşa se procedează de 15 ani, iar preşedinţii de cluburi au ştiut foarte bine, dar nu au adus pe nimeni", a mai precizat preşedintele LPF. După care, a îndreptat din nou discuţia înspre Gigi Becali.

La finalul conferinţei, Dumitru Dragomir a fost contactat din nou de reporterii „Adevărul". „Vi-l dau pe avocat", ne-a spus Mitică. „Numele firmei este Capital Properties", a precizat avocatul LPF.

Cine este Capital Properties?

Capital Proprieties este o firmă al cărei principal domeniu de activitate îl reprezintă imobiliarele, dar care se poate ocupa şi de intermedieri, şi care are, conform Registrului Comerţului, doar doi angajaţi. Compania a avut în 2009 o cifră de afaceri de 388.931 de lei şi un profit de 40.407 lei. Proprietarul acestei firme este omul de afaceri Mihai Corbu, licenţiat în Drept şi Finanţe şi deţinător al unui master în studii politice, conform CV-ului postat pe site-ul de socializare LinkedIn. Mihai Corbu, fost director al LukOil în România şi Ungaria, a fost mandatat de LPF, ca reprezentant, să discute despre oferta RCS-RDS.

Rămâne în continuare acest semn de întrebare, de ce Dragomir nu a negociat singur cu firma de cablu? Corbu, un tip cu cuvintele la el,  ne-a dat nişte răspunsuri: „E vorba de o simplă tranzacţie de vânzare-cumpărare, fără legătură cu Dumitru Dragomir. Comisionul pare mare, dar vă spun că drepturile nu se vindeau dacă se negocia direct. Scandalul adiacent nu mă interesează, iar acuzele de şpagă pentru preşedintele LPF sunt nişte minciuni. Toţi banii încasaţi de Capital Properties vor fi pentru această companie, să fie clar. Nu datorăm nimic cuiva şi-i pot folosi, de pildă, pentru plata creditelor la bancă".

Mihai Corbu ne-a mai precizat că e străin de lumea fotbalului: „Pe Dumitru Dragomir îl cunosc de 2-3 săptămâni. Domnul Adrian Tărău, care era mandatat de RCS-RDS să negocieze cu LPF, m-a recomandat la Ligă să discut despre drepturile TV. Nu e treaba mea de ce nu au dorit să discute direct, poate le e greu să găsească un limbaj comun. Pur şi simplu m-am prezentat la domnul preşedinte şi am ajuns să rezolvăm problema. Nu a fost uşor, a durat câteva zile, dar trebuie să păstrăm confidenţialitatea afacerii".

"Nu e treaba mea de ce nu au dorit să discute direct, poate le e greu să găsească un limbaj comun."
MIhai Corbu
patron Capital Properties

De ce era nevoie ca Liga să plătească 2,25 milioane de euro doar pentru că şefii nu se pot înţelege cu deţinătorul de drepturi TV?

„Banii vor merge de la LPF"

Dumitru Dragomir susţine că firma intermediară îşi va primi cei 2,25 de milioane de euro din comisionul pe care LPF îl va încasa din întreaga tranzacţie. Liga va încasa un procent de 6,5 la sută din 81,6 milioane de euro, adică circa 5,3 milioane de euro. „Firma va lua banii din comisionul Ligii", a spus preşedintele LPF. 

Adrian Tărău, negociator pentru RCS-RDS

Adrian Tărău   Foto: Agerpres

Din partea operatorului de cablu, unul dintre reprezentanţi a fost Adrian Tărău, om de afaceri din Oradea cu interese imobiliare la Chicago şi apropiat al misteriosului patron Zoltan Teszari. Prezenţa sa în ecuaţie e explicabilă: deţine o licenţă pentru organizare de meciuri internaţionale, fiind cunoscut în lumea fotbalului pentru pasiunea de a asista anual la multe partide ale echipelor de top din Europa.

El a pus la punct, împreună cu Silviu Prigoană, turneul naţionalei în SUA - 2006, organizând între altele şi amicale pentru selecţionatele Braziliei, Angliei, SUA sau Uruguay-ului. Surse din jurul LPF ne-au precizat că între forul condus de Dragomir şi RCS-RDS existau tensiuni majore, acumulate din anii precedenţi, din cauză că televiziunile aveau prea multe restricţii. Relaţiile proaste au devenit şi mai rele după achiziţia primelor trei pachete de către televiziuni, din cauza încăpăţânării lui „Corleone".

Televiziunile dictează programul etapelor

Aşa ar fi apărut ruptura între şefi, care ar fi ajuns să nu-şi mai vorbească la telefon. De acum nu mai merge ca antrenorii şi jucătorii să nu dea declaraţii după meciuri sau ca reporterii şi cameramanii să nu fie primiţi la antrenamente.

Adrian Tărău susţine că „RCS-RDS nu a pus Ligii niciun fel de condiţie pentru a exista intermediari în discuţiile pentru preluarea drepturilor TV. Să fie clar, comisionul respectiv nu are legătură cu compania de cablu şi nici cu mine. Îl cunoşteam pe Mihai Corbu, dar nu suntem prieteni, şi l-am trimis la LPF. N-am avut mandate să discut oferta financiară. Ştiam că LPF îşi poate reţine 6.5 % din drepturile TV prin statut, bani pe care i-a dat cluburilor în trecut. Acum, din aceştia, va plăti  probabil comisionul pentru intermediar".

Tărău susţine că a discutat doar despre condiţiile de programare şi transmitere a meciurilor: „În cei trei ani cât RCS-RDS a deţinut drepturile TV au apărut tot felul de probleme. La aşa cheltuială, era normal să existe cerinţe clare, în concordanţă cu nevoile proprii. Vor fi surprize plăcute pentru abonaţi. Nu puteam accepta ca, de pildă, un derby de la noi să fie la concurenţă cu unul din campionatele puternice (n.r. Italia, Spania, Anglia, Franţa) pentru care DigiSport are exclusivitate în România. Grila cu meciuri interne va trebui ocupată uniform, astfel încât vinerea şi lunea se va transmite câte un meci, iar sâmbătă şi duminică câte 2-3". 

„O ciordeală ieftină!"

Conducătorii din Liga I au avut păreri diferite privitoare la comisionul acordat de LPF firmei Capital Properties. Chiar dacă Dumitru Dragomir a afirmat că toţi şefii de cluburi, cu excepţia celor de la Steaua, au fost de-acord cu această hotărâre, în realitate lucrurile stau altfel. „Adevărul" a stat de vorbă cu cei mai importanţi patroni şi preşedinţi din prima divizie.

Marius Stan, director executiv Oţelul Galaţi: „Eu n-am fost prezent în Adunarea Generală şi nu pot să mă pronunţ cu exactitate, pentru că nu cunosc detalii. Totuşi, nu mi se pare normal acel comision. Nu văd de ce a fost acordat".

Ioan Neculaie, patron FC Braşov: „Ee, firmă intermediară pe dracu'. Astea's ciordeli ieftine. Ce firmă? Ce să intermedieze?! Normal că nu mi se pare normal să încaseze atâţia bani firma aia, cât putea să negocieze. Nea Mitică ce-a mai făcut?! Nu el a negociat?! Nu e în regulă, nu sunt de-acord".

image



Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui: „Nu mă interesează pe mine treburile astea. E o ceartă prea mare pentru o sumă mult prea mică, dar Dragomir şi Becali au problemele lor mai vechi".

Arpad Paszkany, patron CFR Cluj: „Fotbalul este umbrit de asemenea momente, de asemenea discursuri. Toate aceste lucruri grave dăunează nu numai prin imagine, ci şi din punct de vedere economic. Din cauza acestor bălăcăreli, companiile nu-şi asociază numele cu fotbalul din România. Vine momentul când trebuie să-ţi schimbi meseria. S-a inventat pensionarea. Fiecare ar trebui să se gândească civilizat şi elegant să mai lase şi locul altora, atunci când vine momentul".

Ioan Horoba, preşedinte Gaz Metan Mediaş: „Eu am fost cel care a zis să fie acordat un comision de 5%, suma pe care noi o primim e mai mare decât cea de acum trei ani. E normal să facem acest gest, mai ale în aceste vremuri de criză. Nu văd nimic greşit în asta".

Dinu Gheorghe, preşedinte Rapid: „Societatea respectivă a contribuit la negocieri. Suma finală era de 36 de milioane de euro, iar firma a ridicat-o. Mi-ar fi convenit să nu fie niciun comision, dar asta-i situaţia. Eu sunt mulţumit că s-au luat aceşti bani din drepturi".

Dragomir: „Becali vrea să mă omoare!" Gigi: „Practici mafiote face el la Ligă"

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, şi patronul Stelei, Gigi Becali, au continuat războiul verbal şi ieri, când fiecare a organizat câte o conferinţă de presă, în care au lansat noi atacuri unul asupra celuilalt. De data asta pe un ton mai moderat, cei doi au dezvăluit amănunte inedite din relaţia pe care au avut-o de-a lungul vremii.

Ce-a spus Dumitru Dragomir:

- „Becali doreşte mai mulţi bani decât primesc celelalte cluburi. Mi-a spus că, dacă nu-i dau şpagă, o să mă schimbe. Aţi auzit ce a spus aseară, că, dacă îi dădeam 200.000 de euro şpagă, nu mai avea nimic cu mine. Aţi mai auzit aşa ceva? Nimeni nu se sesisează după aceste declaraţii!"

- „Am hârtie oficială în care scrie că Steaua vrea 50 de milioane de pe urma drepturilor TV. Scrie negru pe alb? Noi am vândut-o cu 55 de milioane de euro. Deci am dat cu 5 milioane în plus faţă de ce a vrut Becali"

-  „Mă voi duce cu el în justiţie pentru jignirile pe care mi le-a adus. Îi cer daune cât a spus el că am luat. În plus, o să fac o casetă şi o să o trimit preşedintelui Parlamentului European şi să vadă la ce jigniri se pretează un europarlamentar, cu traducere, ca să vadă în ce hal vorbeşte.

- „Ce a făcut Becali în ultimii 5 ani? Şi-a nenorocit propria echipă, a umblat cu valizele cu bani ca să corupă. Nici nu ştiu cum a luat Steaua licenţa, că are datorii de 14 milioane de euro, ar fi trebuit să retrogradeze".

- „Sunt deranjat pentru că mi-a atacat familia, pe fiul meu, căci a spus marţi seară că am un fiu, adică are el grijă de el. Sunt practici mafiote la care se pretează un europarlamentar. Nu aţi văzut ce-a zis că nu are linişte până nu mă termină. Adică ori mă omoară, ori mă dă afară de la Ligă".

Ce a spus Gigi Becali

-  „Eu l-am salvat. Erau la un moment dat 14 semnături împotriva lui. Am vorbit cu Viorel Hrebenciuc, iar apoi cu Adrian Năstase, care i-a sunat pe preşedinţi. El şi cu Hrebenciuc. S-au mai şi certat cu Nicolae. Până la urmă l-au convins, iar Mitică a rămas preşedinte".

-  „Luaţi firma lui Adrian Tărău, din Oradea, care a intermediat tranzacţia de vânzare a drepturilor TV, vedeţi cine sunt acţionarii, cu ce off-shore-uri are legături... Dragomir vorbeşte multe, dar noi nu am votat acel comision".

-  „El minte, dar o să vedeţi că vom câştiga în instanţă partea din 2,5 milioane de euro care se cuvin Stelei. O să-l dau şi eu în judecată pentru gestionare frauduloasă. Mă acuză că am furat şi am făcut avere. Dar el de unde are banii? Nu sunt eu tâmpit ca el să mă apuc să vorbesc".

- „Să-mi mulţumească toţi din fotbalul românesc pentru performanţele făcute de Steaua în ultimii ani. Dragomir bate câmpii când spune că Steaua are datorii încât să fie în pericol să nu plătească licenţa".

- „Nu i-am atacat familia, că nu aveam ce, nu are o familie numeroasă. Practici mafiote face el la Ligă, chestii ieftine, de doi lei, măgării, care nu au niciun fel de valoare".

image

Află pe forbes.ro la ce sumă a fost evaluat Mitică Dragomir în Top 500 Miliardari

Vezi în Top 500 Miliardari ce avere are Gigi Becali

Citeşte pe forbes.ro la ce sumă sunt evaluaţi Arpad Paszkany şi Adrian Porumboiu în Top 500 Miliardari

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite