Clujenii, campioni în premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa lui Andone a tremurat la meciul cu rivala Universitatea Cluj, dar a reuşit să aducă primul titlu în provincie după 17 ani Clujul a trăit la maximum tensiunea meciului Universitatea

Echipa lui Andone a tremurat la meciul cu rivala Universitatea Cluj, dar a reuşit să aducă primul titlu în provincie după 17 ani

Clujul a trăit la maximum tensiunea meciului Universitatea - CFR, scor 0-1, care a decis noua campioană a României. Violenţele dinaintea partidei nu au afectat însă desfăşurarea jocului.

Lumea a intrat fără probleme cu o oră mai târziu pe arena din Moina. Toate locurile s-au ocupat cu o jumătate de oră înaintea meciului. Fotbaliştii "U" au ieşit la încălzire aplaudaţi de tot stadionul.

CFR-iştii au fost însă huiduiţi. 500 de metri în jurul stadionului, circulaţia a fost blocată pentru autoturisme, iar zona este împânzită de jandarmi şi poliţişti. Galeria CFR a intrat cu un sfert de oră înainte de meci pe stadion.
Cele două galerii aflate destul de aproape, la o distanţă de 20-30 de metri, au fost separate de trei garduri şi de coloanele de jandarmi.

Victorie cu suferinţă pe banca tehnică

Totul s-a terminat cu bine pentru CFR, care a câştigat primul său titlu şi se pregăteşte să aducă în Ardeal marile forţe din fotbalul european. Împinşi de la spate de suporteri şi de primele-record promise de Steaua, jucătorii Universităţii Cluj, echipă deja retrogradată la ora începerii meciului de ieri, au fost la un pas să le strice sărbătoarea "CFR-iştilor".

Echipa lui Ioan Andone a făcut un meci timid în faţa Universităţii şi a reuşit singurul gol al întâlnirii în minutul 65, când portughezul Cadu a marcat din penalty. A fost un gol cât un titlu, apoi jucătorii CFR-ului au rezistat până la final şi au părăsit rapid arena "Ion Moina", îndreptându-se spre stadionul Gruia, unde erau aşteptaţi de suporteri pentru a sărbători.

Lacrimi în vestiarul campionilor

În faţa celor 5.000 de fani veniţi la Stadionul "Constantin Rădulescu", antrenorul Ioan Andone a povestit cum au sărbătorit jucătorii săi imediat după meci. "Mai mulţi jucători au plâns de fericire la vestiare, mai ales Culio, care m-a surprins, sincer!A fost un meci extrem de încărcat, dar am reuşit!

Am reuşit cu o echipă în care s-au investit mulţi bani. Ne vom întări şi sperăm să aducem cât mai multe puncte din Ligă pentru România. Sunt fericit că am oferit suporterilor acest titlu!", a declarat Andone, care a trimis săgeţi la adresa Stelei: "Am câştigat un război în care s-au folosit toate mijloacele ca să fim împiedicaţi. Meritam titlul pentru că am condus tot timpul. Am fost mai puternici decât Steaua".

Sâmbătă pot face eventul

Oamenii lui Andone nu vor avea mult timp pentru a sărbători câştigarea campionatului. CFR Cluj poate realiza dubla cupă-campionat în această sâmbătă, când întâlneşte pe Unirea Urziceni în finala Cupei României. Ultima echipă din provincie care a luat titlul, Universitatea Craiova, a reuşit, de asemenea, eventul, în 1991.

Incidente după meci

Proaspeţii campioni au făcut turul de onoare al stadionului, iar în momentul în care au ajuns în faţa galeriei Universităţii, suporterii au aruncat cu scaune şi steaguri în semn de protest. Se pare că, la vestiare, a existat şi un incident între jucătorii ambelor echipe, însă conflictul a fost aplanat de oficiali. Echipa şi stafful CFR-ului au fost urcate apoi într-o maşină blindată a jandarmeriei şi au plecat către stadionul din "Gruia".

Acolo erau aşteptaţi de aproape 9.000 de suporteri pregătiţi cu tot ce trebuie pentru a sărbători victoria.

Jucătorii Universităţii au tras tare pentru primele de la Steaua

Supuşi unei presiuni enorme în zilele de dinaintea partidei, jucătorii Universităţii Cluj au dat senzaţia că joacă meciul vieţii împotriva CFR-ului.

Deja retrogradaţi din Liga 1, oamenii lui Alpar Meszaros au jucat, după unele surse, pe prime imense din partea Stelei, de aproximativ 200.000 de euro pentru fiecare jucător.

De altfel, în momentul în care CFR a primit penalty, jucătorii Universităţii au fost în pragul unei crize de nervi şi au căzut psihic după execuţia lui Cadu. Din minutul 65, când CFR a marcat, gazdele de ieri au mai avut o singură ocazie mare, însă Bilica a şutat pe lângă poarta lui Stăncioiu din careul mare.

Iuliu Mureşan: "Acum ne găsesc mai uşor pe hartă!"

Preşedintele CFR-ului le-a mulţumit în timpul sărbătorii pentru titlu dinamoviştilor şi timişorenilor, care au încurcat Steaua pe final de campionat.

"Este un an extraordinar pentru noi! Am înscris Clujul în circuitul Champions League. Mulţumim lui Dinamo şi Poli Timişoara pentru că au jucat cu ardoare cu Steaua.

Acest titlu a costat 12 milioane de euro", a declarat Mureşan, care spune că titlul pune Clujul pe harta fotbalului european. "Am vorbit cu oficialii UEFA, care ne spuneau înainte că se uitau pe hartă înainte să vină aici. Acum ştiu unde e Clujul!", a mai spus oficialul clujean, care le-a promis jucătorilor înainte de meci că se va rade în cap dacă CFR ia campionatul.

Demnitate înainte de toate

În antichitate, pe o platformă specială din Olympia, se puteau vedea plăci inscripţionate cu numele atleţilor necinstiţi, care primeau mită în competiţii dinainte aranjate. Pe aceleaşi plăci erau înscrisuri prin care se afirma că la Jocurile Olimpice se câştigă prin iuţeala picioarelor şi forţa trupului, nu cu ajutorul banilor.
Întrucât, la noi, în tranziţia fotbalistică autohtonă, în această ediţie de campionat, necinstea a fost de atâtea ori observată (fireşte, nedovedită) de oamenii de bună-credinţă, propun ca la intrarea în Federaţia Română de Fotbal să se bată în cuie o placă pe care să scrie: în anul 2008, titlul de campioană a României nu s-a acordat pentru ca generaţiile viitoare de fotbalişti să ia aminte că toate victoriile se obţin pe stadioane prin luptă cinstită. (Cristian Ţopescu)

Greu în Ligă

La prima participare în grupele Ligii Campionilor, CFR Cluj nu ar trebui să se aştepte la viaţă uşoară. Clujenii vor fi repartizaţi în a patra urnă valorică la tragerea la sorţi şi s-ar putea alege cu o grupă infernală. Real Madrid, Olympique Lyon şi Juventus Torino ar putea fi adversarii CFR-ului, dacă elevii lui Andone au ghinion la tragerea la sorţi. Pentru că se află în a patra urnă valorică, ardelenii nu au şanse să aibă o grupă uşoară. În cel mai bun caz, campioana României ar putea pica alături de Inter Milano, Sporting Lisabona şi Panathinaikos. Dacă trec de tururile preliminare, steliştii vor sta mai bine, pentru că vor fi repartizaţi în a treia urnă valorică la tragerea la sorţi pentru grupe.

"GRUPA LEJERĂ"

Inter Milano
Sporting Lisabona
Panathinaikos
CFR Cluj

GRUPA MORŢII

Real Madrid
Olympique Lyon
Juventus Torino
CFR Cluj

Şeful jandarmilor din Cluj, lovit în faţă de suporterii "U"

Inspectorul-şef al Jandarmeriei Cluj, Aurel Litan, a fost lovit în plină figură cu o cărămidă aruncată de un fan al Universităţii Cluj, în timp ce coordona traseul fanilor alb-negri către stadionul Ion Moina. Litan a avut nevoie de îngrijiri medicale după lovitura primită, având faţa plină de sânge în urma acestui incident. Bătaie cu pietre şi bâte, gaze lacrimogene, înjurături ca la uşa cortului şi câţiva suporteri şi jandarmi răniţi.

Aproximativ 2.500 de suporteri ai Universităţii s-au luat la bătaie cu jandarmii şi poliţia în Piaţa Păcii din Cluj- Napoca . Scandalul a început, practic, în momentul în care primarul Emil Boc a trecut pe lângă suporterii echipei-gazdă, iar un cameraman al jandarmilor a fost rănit în urma confruntărilor. Se pare că şi unii suporteri, printre care fostul portar Emil Szolomajer, au fost răniţi în altercaţie. O suporteră a Universităţii Cluj a fost reţinută de jandarmi, după ce a aruncat o petardă în Piaţa Păcii. (Valeria Cupă)

Suporterii CFR au văzut meciul pe două ecrane gigantice

Pe arena din Gruia, 8.000-9.000 de suporteri ai CFR au ocupat locurile în tribune, dar şi la peluză, intrarea fiind liberă. Clujenii veniseră pregătiţi de sărbătoare, ca şi când pe acest stadion s-ar fi disputat meciul.
Ei au vizionat partida CFR 1907 - "U" Cluj pe cele două ecrane gigantice, amplasate pe gazon. Aici s-a aflat şi finanţatorul Arpad Paszkany, alături de preşedintele clubului, Iuliu Mureşan. În momentul în care echipa campioană a României a ajuns "acasă", stadionul a erupt mai ceva decât un vulcan. Victorie! Victorie! au scandat fanii în timp ce idolii lor şutau mingii în tribune. S-au destupat sticle de şampanie pe teren într-o atmosferă de fiestă. (Dana Gherman)

Am câştigat un război în care s-au folosit toate mijloacele ca să fim împiedicaţi. Meritam titlul pentru că am condus tot timpul. Am fost mai puternici decât Steaua"
Ioan Andone,
antrenorul CFR Cluj

S-a făcut dreptate. Cu mâna pe inimă spun că am fost cei mai cinstiţi"
Arpad Paszkany,
finanţatorul CFR Cluj

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite