"El Clasico", războiul de 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FC Barcelona şi Real Madrid se întâlnesc în această duminică în marele derby al fotbalului spaniol, confruntare transmisă în direct, de la ora 20:00, de Boom Sport One. În Spania, acest

FC Barcelona şi Real Madrid se întâlnesc în această duminică în marele derby al fotbalului spaniol, confruntare transmisă în direct, de la ora 20:00, de Boom Sport One.


În Spania, acest mare derby este mai mult decât un meci de fotbal. "El Clasico" aduce faţă în faţă două oraşe, două provincii, două mentalităţi şi divergenţe politice de sute de ani dintre Castilla şi Catalunia. De 100 de ani, rivalităţile au ca vârfuri de lance pe Barca şi Real, care duminică seară se vor întâlni pentru a 235-a oară în istorie în toate competiţiile.


Realul reprezintă Casa Regală şi Capitala Spaniei unde îşi are sediul guvernul. Madridul întruchipează spiritul spaniol pur, centralizarea şi eliminarea particularităţilor culturale ale diferitelor regiuni pe vremea dictaturii generalului Francisco Franco.

Sunt lucruri pe care catalanii nu le-au tolerat şi nu le pot uita. FC Barcelona este mândria Cataluniei, o provincie din care au venit majoritatea ideologiilor care au format Spania modernă. Pentru suporterul catalan, Barca a fost, în ultimul secol, piesa de rezistenţă şi portdrapelul întregii regiuni.

În perioada dictaturii lui Franco, atunci când identităţile regionale au fost suprimate, FC Barcelona a devenit ceea ce catalanii numesc "mes que un club", adică mai mult decât un club. Toate aceste elemente socio-culturale se găseasc reunite sub "El Clasico", un nume care, pentru microbiştii din afara Spaniei, înseamnă doar un meci de fotbal cu multe vedete pe teren.


"Meciurile secolului", în anul 2002


Cele două mari rivale s-au ciocnit şi în cupele europene, ultima oară în 2002 în semifinala Ligii Campionilor. "Meciul secolului", aşa cum a numit presa iberică, a revenit madrilenilor, cu scorul general de 3-1. Un alt moment istoric s-a petrecut în sezonul 1959-1960 al Cupei Campionilor, când Realul a surclasat Barcelona cu scorul general de 6-2 tot în semifinalele competiţiei.


Echipa gazdă a derby-ului de duminică este invincibilă pe teren propriu în acest sezon atât în Primera Division, cât şi în Liga Campionilor. Catalanii şi-a trecut în cont în total 11 victorii în care au primit doar patru goluri. Barcelona nu a mai pierdut pe teren propriu în faţa marii rivale din 2003, atunci când Realul s-a impus cu scorul de 2-1. Formaţia catalană nu a mai învins Realul de trei partide, din 2005, atunci când se impunea cu un categoric 3-0 chiar pe Santiago Bernabeu.


Madrilenii sunt lideri în campionatul spaniol cu patru puncte avans faţă de Barcelona. Echipa antrenată de Bernd Schuster are cel mai bun atac din Primera cu 36 de goluri marcate în cele 16 etape consumate. Ultimele opt partide dintre cele două rivale au o medie de peste trei goluri pe meci, astfel că şi de această dată se anunţă o partidă spectaculoasă.


"El Clasico" nu s-a disputat, la fel ca şi întregul campionat spaniol, între anii 1936 şi 1939 din cauza războiului civil din Spania, care s-a încheiat cu instaurarea dictaturii generalului Franco. În istoria derbyurilor, Realul conduce cu 66 de victorii, în timp ce FC Barcelona a reuşit doar 58 de succese.

30 de partide s-au terminat la egalitate. Madrilenii conduc şi la goluri marcate în poarta marii rivale cu 255 de reuşite, faţă de 234 ale catalanilor. Real Madrid a fost desemnat oficial de către FIFA cel mai bun club de fotbal al secolului XX.


38 de jucători au "trădat" tabăra


Chiar dacă transferul între cele două rivale este echivalent cu o trădare în ochii fanilor, nu mai puţin de 38 de jucători au schimbat tabăra. Seria a fost începută încă din 1905, când un anume Luciano Liz Raga a părăsit Realul pentru formaţia catalană. Cel mai mediatizat transfer de acest fel a avut loc în anul 2000, atunci când portughezul Luis Figo a lăsat Barcelona pentru Real, suma de transfer fiind de 65 milioane de euro. La primul derby în care Figo a jucat, în 2002, fanii catalani au aruncat un cap de porc pe teren pentru a-şi arăta aversiunea faţă de "trădător".


Interesant este că antrenorul lui Real Madrid, Bernd Schuster, a jucat pentru ambele cluburi. A îmbrăcat tricoul catalanilor între anii 1980 şi 1988, evoluând şi împotriva Stelei în finala CCE de la Sevilla. Următorii doi ani avea să-i petreacă la Real Madrid.

Messi, marele absent

FC Barcelona nu poate conta în acest derby pe cel mai valoros fotbalist al său, Lionel Messi, care va sta pe tuşă cel puţin o lună din cauza unei accidentări la genunchi. "E cel mai rău eveniment care ni se putea întâmpla. Este un jucător care dădea echilibru echipei şi era într-o formă senzaţională", a declarat directorul sportiv al catalanilor, Txiki Beguiristain. Argentinianul a fost desemnat de către FIFA al doilea fotbalist din lume după brazilianul Kaka.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite