Ciucanii au luat faţa ungurilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionatul de hochei din ţara vecină este dominat de cele două echipe din Harghita, SC Miercurea-Ciuc şi HC Csikszereda Oricât de ciudat ar părea, campionatul maghiar de hochei pe

Campionatul de hochei din ţara vecină este dominat de cele două echipe din Harghita, SC Miercurea-Ciuc şi HC Csikszereda

Oricât de ciudat ar părea, campionatul maghiar de hochei pe gheaţă este condus de două echipe româneşti. Preşedintele FRHG, Janos Kurko, laudă performanţa, dar spune că şanse reale la titlu în Ungaria au doar formaţiile autohtone Alba Volan şi DAB. La juniori însă, românii dau lecţii în ţara vecină. În decembrie, Miercurea- Ciuc a fost primul oraş românesc care a găzduit finala Cupei unei alte ţări.

Proiectul includerii unor echipe din Liga Naţională în campionatul maghiar a debutat în urmă cu doi ani. Mai întâi Sport Club, apoi cealaltă echipă din Miercurea-Ciuc, HC Csikszereda, joacă pe două planuri în campionatele şi cupele celor două ţări. "Este spre binele hocheiului românesc, pentru că jucătorii au mai multe meciuri în picioare. Este o performanţă mare, dar şi eforturile sunt pe măsură deoarece, pentru a face faţă, este nevoie de cinci linii, adică în jur de 30 de jucători", a spus preşedintele FRHG, Janos Kurko.

Campioana ultimilor cinci ani din Ungaria, Alba Volan, urmează acelaşi exemplu şi joacă în puternicul campionat al Austriei. De altfel, la nivel european există diverse modele, precum cele trei ţări baltice care au un campionat comun.

"În februarie, cei de la Alba vor juca şi în Ungaria cu cea mai bună echipă. Este redutabilă, iar şansele ca echipele româneşti să câştige titlul în Ungaria sunt foarte mici. Oricum, în semifinale ne calificăm", a preciza Kurko. Regulamentele europene prevăd ca, în cazul în care o echipă câştigă titlul în altă ţară, participarea în Cupa Continentală să revină primei clasate din ţara respectivă.

Finala Cupei Ungariei, la Miercurea- Ciuc

Pentru prima oară în istoria sportului românesc, ţara noastră a organizat finala cupei unei alte ţări, Miercurea-Ciuc fiind gazda în decembrie a semifinalelor şi finalelor Cupei Ungariei. HC Csikszereda a jucat finala, dar a pierdut greu la loviturile de departajare în faţa echipei DAB.extra.hu (fosta Dunaferr). Interesant este că ambele echipe ciucane antrenate în campionatul maghiar se bazează în proporţie de 65-70 la sută pe jucători din Miercurea-Ciuc.

"Înjuraţi" şi de unguri

Chiar dacă se bucură de un tratament mai bun decât cel pe care îl suportă la derby-urile din Bucureşti, ciucanii nu stau pe roze nici în Ungaria. "Este destul că ne-au acceptat. La început eram <> , dar când au văzut că e greu cu noi au început să ne fluiere şi să creeze atmosferă ostilă. Nu e ca la Bucureşti, dar nici departe nu e", a precizat Kurko.

Interesant este că şi Steaua a dorit să joace în Ungaria, dar a fost refuzată din cauza distanţelor foarte mari. Din acelaşi motiv, nici deplasările la Miercurea-Ciuc nu sunt privite cu bucurie de echipele ungureşti.

Preşedintele FRHG crede că, dacă se va găsi un sponsor care să acopere deplasările cu avionul, atunci cele două campionate s-ar putea chiar uni.

"Lipsă de respect faţă de propriii fani"

Cu gândul la jocurile din liga maghiară, clubul SC Miercurea-Ciuc a uitat că provine din România. Astfel, site-ul oficial al clubului este în totalitate în limba maghiară, fără variantă în româneşte şi nici măcar în engleză. "Este lipsă de respect şi ignoranţă în primul rând faţă de propriii fani. Sunt şi suporteri de etnie română, din Iaşi de exemplu, care ţin cu Sport Club", a comentat Kurko. În aceeaşi situaţie se află şi site-ul echipei Progym Gheorghieni.

Ei au 18 patinoare, noi patru

Dacă până în 1989 Ungaria nu însemna mai nimic în hochei, în ultimii 18 ani vecinii noştri au recuperat rapid. "Acum sunt în grupa B mondială şi era cât pe ce să intre în prima grupă. Noi suntem în divizia a treia mondială.

În Ungaria sunt 18 patinoare acoperite, iar în România au mai rămas patru", a precizat Kurko. Într-un hochei unde venitul anual al unui sportiv de valoare este de 18.000 de euro, speranţa vine de la juniori. "Avem echipe valoroase la U12 şi U14. În Ungaria au câştigat campionatele din care au făcut parte", a spus Kurko, care crede că hocheiul este respectat doar în Harghita: "Bucureştiul are un potenţial uriaş, dar nu e folosit suficient. La Steaua de exemplu din 17 jucători, doar Nicolescu este din Capitală".

Şi cei de la Steaua au dorit să joace în Ungaria, dar nu s-a putut din cauza distanţei foarte mari dintre localităţile maghiare şi Bucureşti
Janos Kurko,
preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite