Cel mai mare stadion din ultimii nouă ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre gazdele recente ale finalei Ligii Europa, doar „Stadionul Olimpic“ din Sevilla, unde s-a jucat ultimul act din sezonul 2002-2003, are o capacitate mai mare ca cea a „Arenei Naţionale“ din Bucureşti.

Pe 30 ianuarie 2010 s-a făcut anunţul oficial: „Arena Naţională" din Bucureşti urma să găzduiască finala Ligii Europa din 2012, chiar dacă stadionul din România era abia la începutul fazei de construcţie. Proiectul român, susţinut puternic de Mircea Sandu, preşedinte FRF şi membru în Comitetul Executiv UEFA, i-a convins însă pe membrii forului european. Unul dintre argumentele care au înclinat balanţa în favoarea „Arenei Naţionale" a fost capacitatea stadionului care urma să fie ridicat în locul vechiului „Lia Manoliu".

Doar la Dublin s-au dat mai mulţi bani

Cele 55.600 de locuri reprezintă cel mai mare număr de locuri al unei arene care a găzduit finala Ligii Europa în ultimii nouă ani. Adică peste capacitatea unor stadioane celebre de pe continent, precum cele ale lui Manchester City, Hamburg, Sporting Lisabona sau PSV Eindhoven. Doar Stadionul Olimpic din Sevilla, unde s-a disputat ultimula act din 2003, întrece la acest capitol „Arena Naţională".

Când vine vorba de banii „înghiţiţi" de aceste stadioane, arena bucureşteană e din nou în top. De data aceasta al celor mai scumpe proiecte. Doar „Aviva Stadium", gazda finalei de anul trecut din Irlanda, a costat mai mult, peste 400 de milioane de euro. „Arena Naţională", cu cele 234 de milioane de euro ocupă locul doi, dar trebuie ţinut cont că, din ultimele zece stadioane în cauză, doar acestea două, cel al lui Manchester City şi Stadionul Olimpic din Sevilla au fost construite de la zero.

Click pe infografie pentru a mări



În rest, s-au făcut doar renovări, special pentru finala Ligii Europa sau pentru turneele finale ale Campionatului European din Portugalia 2000 (Jose Alvalade - Lisabona) şi Campionatului Mondial din Germania 2006 (Imtech Arena - Hamburg).

Pe scurt

Finala din acest an, dintre Atletico Madrid şi Athletico Bilbao, este a doua care opune două echipe din Spania. Precedentul a fost în 2007, când Sevilla s-a impus în meciul cu Espanyol.

Atletico Madrid a mai disputat cinci finale de Cupa UEFA, câştigând două dintre ele (1962 şi 2010), în timp ce Athletic Bilbao a jucat doar o dată în ultimul act al aceleiaşi competiţii, în 1977, când a pierdut.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite