Cazul "Poli", în "The Times"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul început în 2002 a fost analizat de jurnalistul Gabriele Marcotti în cunoscuta publicaţie britanică Marcotti susţine că decizia de a penaliza gruparea timişoreană e absurdă

Scandalul început în 2002 a fost analizat de jurnalistul Gabriele Marcotti în cunoscuta publicaţie britanică

Marcotti susţine că decizia de a penaliza gruparea timişoreană e absurdă şi îl condamnă pe omul de afaceri italian Claudio Zambon.

"Ce defineşte un club de fotbal? Să fie blazonul? Lotul de jucători? Culorile? Conducătorii? Fanii? Aceste întrebări sunt relevante în încercarea de a descurca iţele cazului <> , situaţie care evidenţiază potenţialele excese provocate de ciocnirea dintre fotbal şi afaceri". Aşa îşi începe ziaristul italian stabilit la Londra articolul despre una dintre cele mai spinoase probleme fotbalistice ale momentului.

Marcotti rezumă în câteva cuvinte istoria conflictului, spunând că, "Zambon a mutat clubul, cu căţel, cu purcel, într-o suburbie a Bucureştiului, însă a păstrat denumirea echipei".

Acest caz este comparat, pentru a veni în ajutorul cititorilor englezi, cu problemele echipelor Leeds, relocată la Swindon, şi Wimbledon, mutată din celebrul cartier londonez. Venirea lui Anton Doboş cu particula "AEK" a fost de bun augur, în opinia italianului, publicul adoptând instant noua echipă, care a beneficiat de sprijinul oraşului.

"Să vină avocaţii", scrie Marcotti, începând astfel descrierea luptelor legale duse pentru istoria unui club "care deţine două Cupe ale României". În opinia jurnalistului italian, motivul penalizării cu şase puncte este absurd, mai ales după ce echipa bănăţeană şi-a schimbat numele în FC Timişoara şi a adăugat negrul la paleta de culori.

"Suporterii nu merită asta"

"Cazul ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de deprimant. S-ar putea spune că baza unui club o constituie suporterii săi, nu jucătorii, tricourile, blazonul sau chiar istoria. Şi că microbiştii din Timişoara ar trebui să fie bucuroşi că au o echipă pe care să o susţină. Însă când e vorba de bani - şi FC Timişoara joacă în Cupa UEFA - de obicei apar de peste tot avocaţi gata să târască în tribunal pe toată lumea", îşi încheie Gabriele Marcotti articolul.

Uhrin: "Cred că punctele ne vin înapoi"

Agitaţia din ultima vreme din jurul echipei FC Timişoara îl lasă rece pe antrenorul ceh al bănăţenilor, care se concentrează doar la munca pe care o are de făcut.

"S-au întâmplat multe în ultima vreme, dar mă bucur că, încet-încet, lucrurile încep să se liniştească. Personal, sunt încrezător că cele şase puncte cu care am fost penalizaţi ne vor fi înapoiate. Noi ne-am pregătit normal şi suntem concentraţi pentru meciul de la Craiova. Echipa e la fel de unită ca întotdeauna", a declarat tehnicianul de la FC Timişoara în prima conferinţă de presă de după meciul cu Rapid.

"Meci greu cu Craiova"

Uhrin a pregătit cu atenţie meciul de mâine cu Universitatea Craiova, ţinând cont de absenţele importante din echipă şi de faptul că urmează meciul cu Partizan din Cupa UEFA.

"Ne aşteaptă în mod sigur un meci foarte greu, adversarul joacă foarte bine acasă, pune presiune pe parcursul întregului meci. Am lucrat în acest sens, vom lupta să câştigăm, pentru că trebuie să recuperăm punctele luate de la noi. Lipsesc Alexa şi Sretenovic, însă sunt buni de joc atât Borbely, cât şi Cisovsky", a spus Uhrin.

Acesta a lăudat şi atitudinea galeriei. "Noi suntem bucuroşi că avem astfel de suporteri, iar jucătorii ştiu ce fac fanii şi îi apreciază pentru asta", a mai spus cehul.

Încercările lui Zambon de a-şi proteja proprietatea intelectuală asupra unui club pe care l-a dezrădăcinat şi l-a dus în ligile inferioare sunt demne de dispreţ
Gabriele Marcotti, jurnalist "The Times"

Eu nu sunt aici să mă gândesc la culoarea echipamentului în care joc, sunt aici pentru a antrena
Duşan Uhrin Jr., antrenor FC Timişoara

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite