Catalina Ponor tinteste aurul la barna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 300 de gimnasti din 60 de tari, 189 de baieti si 108 fete, participa, incepand de astazi, la cea de-a 38-a editie a Campionatelor Mondiale, care au loc la Melbourne. Printre acestia se afla si

Aproape 300 de gimnasti din 60 de tari, 189 de baieti si 108 fete, participa, incepand de astazi, la cea de-a 38-a editie a Campionatelor Mondiale, care au loc la Melbourne. Printre acestia se afla si sapte sportivi romani, care au ajuns in Australia in urma cu o saptamana, fiind cazati la Langham Hotel, un stabiliment de cinci stele, aflat la doar 15 minute de sala care gazduieste competitia. Sambata si duminica, ei au participat la antrenamentul oficial pe podium, ultima verificare inaintea concursului propriu-zis. Razvan Selariu, singurul nostru reprezentant care s-a inscris si la individual compus, nu a fortat, din cauza unei accidentari mai vechi la glezna, iar Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la Atena, s-a oprit la jumatatea exercitiului la sol, dar participarea ei la aceasta proba, la care tinteste o medalie, nu este pusa in pericol. Pentru gimnastica romaneasca, aceasta editie a CM vine intr-un moment greu, marcat de plecarea de la conducerea lotului olimpic feminin, care a si fost desfiintat, a antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang. La Melbourne nu au ajuns decat doua sportive, Ponor si Floarea Leonida, care s-au pregatit in ultima perioada la cluburi. Daca ar fi avut loc si concursul pe echipe, Romania nu ar fi putut alinia o formatie feminina, pentru ca junioarele de la Deva nu au drept de participare, fiind prea mici. Nici lotul masculin nu a fost scutit de convulsii. Dupa Campionatele Europene de la Debrecen, Marian Dragulescu si-a anuntat retragerea, fiind tentat de o cariera de antrenor in strainatate. Dupa cateva saptamani, el s-a intors insa in sala, iar la Melbourne va concura la trei aparate. Chiar si in aceste conditii, oficialii federatiei sunt optimisti. Obiectivul este cucerirea a patru medalii, cu cele mai mari sanse fiind creditata Catalina Ponor, la barna. Pentru Marius Urzica, acesta va fi ultimul concurs al carierei, el sperand sa devina pentru a patra oara campion mondial la cal cu manere. Competitia are loc in sala Rod Laver Arena, cunoscuta mai ales iubitorilor tenisului, pentru ca aici are loc primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open. Daca in mod obisnuit in tribune incap 15.000 de spectatori, pentru gimnastica acestea au fost redimensionate, putand primi doar 10.000 de oameni. Iubitorii gimnasticii vor putea urmari in direct competitia, incepand de joi, atat pe postul national de televiziune TVR1, cat si pe Eurosport.
Aniversare la locul de munca
Opt dintre sportivii prezenti la Melbourne isi vor serba ziua de nastere in timpul competitiei. Printre ei se afla si reprezentantul nostru Ioan Suciu, care implineste 28 de ani pe 24 noiembrie. In aceasta zi este programat concursul individual compus masculin, o proba la care dinamovistul a avut intotdeauna rezultate bune, anul trecut el ocupand locul patru la Jocurile Olimpice de la Atena, iar in acest an locul sase la Campionatele Europene. De data aceasta, Suciu nu se va numara printre participanti, nefiind pus la punct cu toate aparatele.
Extremele competitiei
Cel mai batran participant este norvegianul Espen Jansen, care are 37 de ani, iar cel mai tanar este rusoaica Iulia Lozeciko, in varsta de 16 ani. Finlandezul Jani Tanskanen este atat cel mai inalt sportiv (1,82 m), cat si cel mai greu (84 kg), la polul opus situandu-se ucraineanca Olga Scerbatih, care masoara doar 1,29 m si cantareste 29 kg.
111 medalii
Din 1958, cand echipa feminina s-a clasat pe locul al treilea, cucerind medalia de bronz, Romania a castigat la Campionatele Mondiale 111 medalii, dintre care 42 de aur, 35 de argint si 34 de bronz. Fetele si-au luat partea leului, aducand acasa 35 de trofee de aur, si cate 30 de argint si de bronz. Bilantul baietilor cuprinde 7 medalii de aur 5 de argint si 4 de bronz.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite