Căpitanii străini care fac legea în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase formaţii din primul eşalon, banderola este purtată de jucători de altă naţionalitate.

Pe vremuri, căpitanii de echipă erau desemnaţi fotbaliştii cei mai în vârstă, cu cele mai vechi state de plată la echipele la care activau. Rar se întâmpla să existe vreun intrus, astfel că jucători precum Tudorel Stoica la Steaua, ori Costică Ştefănescu la Universitatea Craiova şi-au condus echipele din teren timp de aproape zece ani.

După Revoluţie, când fotbalul românesc şi-a deschis porţile, plecând şi venind o mulţime de jucători, şi statutul de căpitan şi-a pierdut din forţă, banderola putând ajunge pe mâna oricui. Liga I se confruntă în momentul de faţă cu o situaţie inedită. O treime dintre echipe au căpitani de echipă din străinătate. Pe unii i-a impus valoarea, pe unii autoritatea, pe alţii antrenorul, ba chiar şi vestiarul. 

Mustivar, impus de Răchită

Suporterii Petrolului au avut o surpriză mare la primul meci din noul sezon, când au văzut că în fruntea echipei lor pe teren a intrat un jucător de culoare, pe care mulţi nici nu-l cunoşteau. Noul şef de la Petrolul este Sony Mustivar, un francez în vârstă de 22 de ani, internaţional de tineret în naţionala „cocoşului galic".

Mustivar a ajuns la Petrolul în această iarnă din Ligue 2, de la Bastia, şi l-a impresionat atât de mult pe Vivi Răchită încât acesta l-a pus căpitan de echipă. „L-am ales pentru că e genul care pune suflet pentru echipă şi nu se teme să bage capul în talpa adversarului. Mustivar e un jucător educat în fotbalul francez şi va impune profesionalism în vestiar", a anunţat tehnicianul ploieştenilor, care a trecut peste faptul că, deocamdată, francezul nu vorbeşte deloc româneşte.

Szukala, ales de vestiar

Şi Universitatea Cluj are un nou căpitan din această iarnă. Este neamţul de origine poloneză Lukasz Szukala (27 de ani), care a fost votat de vestiar după ce antrenorul Ionuţ Badea l-a deposedat de banderolă pe Gabriel Boştină.

Szukala e abia la primul sezon la „U" Cluj, iar turul nu l-a început ca titular. Colegii l-au ales însă pentru că e un tip cu principii sănătoase. Nici n-ar avea cum să fie altfel, din moment ce şi-a făcut junioratul la Metz, în Franţa, iar apoi a trecut la München 1860. Vorbeşte fluent engleza, franceza, maghiara, poloneza şi germana şi e genul care nu s-ar da înapoi de la nimic, când e vorba de binele echipei.

Click pe imagini pentru a mări



Seto, răsplătit pentru loialitate

Un căpitan cu capul pe umeri are şi Astra, pe japonezul Seto Takayuki (26 de ani). Asiaticul e din 2007 la echipă, iar conducerea i-a răsplătit loialitatea oferindu-i banderola, acum doi ani. Chiar dacă, la un moment dat, Şumudică i-a luat această onoare, considerându-l un tip prea moale pentru a coordona echipa, după demiterea acestuia, Seto a reintrat în drepturi. Primul japonez din istoria Ligii I e un tip cult, care mai vorbeşte engleza, portugheza şi româna şi care, la 19 ani, a plecat în Brazilia, pentru un stagiu de pregătire de un an, plătit din propriul buzunar, la Corinthians.

Wesley, şeful străinilor

Wesley Lopes, despre care se spune că ar fi cel mai bun străin din Liga I, a fost uns căpitan la Vaslui de către Marius Lăcătuş, în 2010. „Fiara" a vrut să se folosească de influenţa brazilianului în rândul străinilor, Vasluiul fiind atunci, ca şi acum, o echipă dominată de fotbalişti din alte ţări.
Wesley a renunţat o dată la banderolă în favoarea lui Cânu, după ce s-a spus despre el că ar face legea după bunul plac în vestiar, dar, ulterior, a revenit la sentimente mai bune şi a redevenit căpitanul echipei.

Antonio, garanţia liniştii

Rapid are şi ea căpitan străin, în persoana lui Marcos Antonio. El a ajuns în această postură după ce, anul trecut, Costin Lazăr a renunţat la banderolă, gest forţat de conducerea clubului, care era supărată că jucătorul nu vrea să-şi prelungească contractul cu Rapid. Cel care l-a propus pe Antonio a fost chiar Lazăr, iar giuleştenii au îmbrăţişat imediat propunerea, brazilianul fiind un jucător experimentat, valoros (a jucat la FC Porto, Auxerre, PAOK Salonic şi Belenenses), respectat şi foarte cuminte. Din aceste motive a şi rămas căpitan.

Cadu, liderul portughezilor

Ricardo Cadu e cel mai vechi căpitan din Liga I, el conducând CFR-ul din 2007. Pe atunci, avea doar un an la echipă, venise de la Boavista Porto în 2006, iar Ioan Andone a văzut în el liderul de care echipa avea nevoie ca să atace titlul.

„Era un tip foarte organizat pe teren, era respectat şi dintre toţi portughezii pe care îi aveam atunci învăţase cel mai repede limba română. Aveam nevoie de el ca să-mi asigure comunicarea cu restul", îşi aminteşte „Fălcosul", care nu s-a înşelat, ţinând cont că CFR Cluj a reuşit să ia campionatul în chiar primul an cu Cadu căpitan. Mai mult decât atât, portughezul a marcat golul victoriei din penalty, în ultima etapă a sezonului, în derby-ul local cu „U" Cluj, gol prin care ardelenii au luat titlul.  

"Cadu e un tip foarte organizat pe teren şi respectat de colegii săi. În plus, a învăţat repede româna.''
Ioan Andone fost antrenor CFR Cluj

CĂPITANI STRĂINI

- Ricardo Cadu (CFR Cluj)
- Seyo Takayuki (Astra)
- Lukas Szukala (U Cluj)
- Sony Mustivar (Petrolul)
- Wesley Lopes (Vaslui)
- Marcos Antonio (Rapid)

5 trofee a câştigat Ricardo Cadu la CFR: două titluri, două Cupe ale României şi o Supercupă.

capitanii straini
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite