Canotajul a intrat la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară în ultimele patru decenii, canotorii şi canotoarele din România nu au cucerit nici măcar o medalie la Campionatele Mondiale de seniori. La ediţia din acest an, desfăşurată

Pentru prima oară în ultimele patru decenii, canotorii şi canotoarele din România nu au cucerit nici măcar o medalie la Campionatele Mondiale de seniori. La ediţia din acest an, desfăşurată la Eton (Marea Britanie), cea mai bună clasare a fost obţinută de echipajul feminin de 8+1, vicecampion al lumii anul trecut, care a ocupat locul şase, ultimul, în finală.
Ca majoritatea disciplinelor sportive din ţara noastră, şi canotajul a luat-o pe o pantă descendentă după Jocurile Olimpice de la Atena. Dacă în trecutul nu prea îndepărtat România cucerea, la fiecare ediţie a Campionatelor Mondiale, câte 4-5 medalii, de data aceasta, la Eton, nu am putut alinia decât cinci ambarcaţiuni. Dintre acestea, doar cea feminină de 8+1 a reuşit să se califice în finală, pe care a încheiat-o pe ultimul loc. Dacă în 2005, în Japonia, fetele noastre cucereau medalia de argint, pierzând aurul la mare luptă în faţa Australiei, acum ele au încheiat cursa cu multe lungimi în urma bărcii Statelor Unite, noua campioană a lumii, care ne-a întrecut cu aproape 13 secunde. Un rezultat departe de aşteptări, mai ales că echipajul a avut o alcătuire aproape identică cu cea de anul trecut, iar în acest sezon a câştigat două etape de Cupă Mondială.

Se întorc campioanele de la Atena
Una dintre cele mai titrate canotoare ale României, Viorica Susanu, care a urmărit întrecerile de la Eton de la pupitrul de comentator al canalului Eurosport, a încercat să explice, pentru ziarul Adevărul, cauzele acestui eşec. "Fetele nu şi-au arătat adevărata valoare, dar au ca scuză faptul că au concurat pe culoarul 6, unul care este defavorabil. O altă cauză ar putea fi faptul că au intrat prea devreme în formă, gândindu-mă că în acest sezon au obţinut două victorii în Cupa Mondială, o dată reuşind să învingă chiar echipajul american", este de părere fosta multiplă campioană olimpică şi mondială.
Viorica Susanu crede că schimbul de generaţii se resimte la nivelul lotului naţional, mai ales că după Atena nu mai puţin de zece sportive s-au retras, definitiv sau temporar. "Când am început eu canotajul, am avut alături câteva mari sportive, de la care am avut multe de învăţat. Fetele de acum sunt foarte tinere şi nu au aproape de ele canotoare experimentate, lângă care să crească. E un moment greu, dar poate fi depăşit. În această toamnă, eu mă voi întoarce în barcă şi la fel vor face şi Georgeta Andrunache şi Aurica Bărăscu, care au devenit, între timp, mame. Mai sunt şi alte fete care ar vrea să revină. Sunt încrezătoare că vom putea reînnoda tradiţia, pentru că altfel nu m-aş apuca din nou de treabă".

Juniorii pleacă din ţară
Fosta campioană a ţinut să tragă un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte sectorul juvenil, deoarece mulţi performeri tineri pleacă în străinătate ca să câştige un ban, renunţând definitiv la sport.
"Trecerea de la juniori la seniori e dificilă, iar tinerii nu mai au răbdare să se formeze. Avem campioni mondiali de juniori care au ales să muncească în străinătate pentru 1.000 de euro pe lună, pentru că acasă nu se descurcă. Cu o indemnizaţie de două milioane de lei nu poţi ţine un copil la canotaj. Trebuie tras un semnal de alarmă, pentru că sportul are nevoie de mai mulţi bani", spune Viorica Susanu.

Pericol de înec la Snagov
Dintre marile forţe ale canotajului mondial, România este singura ţară care nu are o pistă de dimensiuni olimpice. După JO de la Atena, Elisabeta Lipă, cea mai mare canotoare a secolului trecut, spunea, mai în glumă, mai în serios, că va reveni în barcă pentru Olimpiada de la Beijing doar dacă se va amenaja o asemenea pistă şi la noi. Au trecut doi ani de atunci, dar nimic concret nu s-a realizat, totul aflându-se doar în fază de proiect. Viorica Susanu crede că este foarte bine să ai o pistă de canotaj, dar ea nu rezolvă toate problemele. "Pista este bună pentru selecţie şi concursuri. Avem însă greutăţi la antrenamente. şalupele şi bărcile cu motor de pe Snagov sunt foarte periculoase. În trecut apăreau doar la sfârşit de săptămână. Astăzi le vedem zilnic. Sunt mai mari şi mai puternice decât cele de la mare", ne-a mărturisit Viorica Susanu, care, în această vară, a fost aproape să se înece în timpul unui antrenament al juniorilor de la Dinamo, deoarece barca în care se afla s-a răsturnat din cauza valurilor create de o asemenea ambarcaţiune.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite