Campioni la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele din prima ligă franceză, campionat care a început în acest weekend, au reuşit să facă afaceri profitabile, cumpărând ieftin şi vânzând scump. 50 milioane de euro au intrat, în

Echipele din prima ligă franceză, campionat care a început în acest weekend, au reuşit să facă afaceri profitabile, cumpărând ieftin şi vânzând scump. 50 milioane de euro au intrat, în această vară, în campionatul francez.

"Cine îi poate opri pe lyonezi?", era marea întrebare înainte de startul noului sezon de Ligue 1. De şase sezoane, Olympique Lyon domină copios prima ligă franceză şi porneşte ca favorită la câştigarea unui nou titlu. Pe lângă performanţă, echipa condusă de Jean-Michel Aulas s-a dovedit a fi şi o afacere prosperă.

Numai în această vară a vândut jucători de 50 de milioane de euro. Singura echipă care ar putea opri hegemonia lyonezilor pare a fi Olympique Marseille, care s-a întărit cu excentricul Djibril Cisse şi experimentatul Boudewijn Zenden, ambii de la Liverpool.

Competiţia va fi transmisă în România de Sport Klub. Lyon nu e singura echipă din Ligue 1 care face afa- ceri bune, e doar singura care vinde şi nu resimte pierderea vedetelor. În vara lui 2006, lyonezii îl vindeau pe Essien la Chelsea pentru 37 milioane de euro, sumă- record pentru un fotbalist african. Vara următoare a fost rândul lui Mahamadou Diarra, plecat la Real Madrid pentru 26 milioane de euro. În 2007, echipa antrenată de Alain Perrin a câştigat 50 milioane de euro din transferuri, vânzându-i pe Abidal, Tiago, Malouda sau Alou Diarra, reuşind să rămână favorită la câştigarea titlului.

Revoluţie marseilleză Olympique Marseille e, în vizunea specialiştilor, singura echipă capabilă să-i oprească pe Juninho şi Compania. Deşi l-a pierdut pe Ribery, unica echipă franceză deţinătoare a Cupei Campionilor pare să revină în elita fotbalului european. Gruparea de pe Velodrome, care a terminat sezonul trecut pe locul doi, s-a întărit cu Cisse, Ziani, Zenden şi Gael Givet. Olympique a vândut un număr-record de abonamente pentru acest sezon, 42.124.

Principalele case de pariuri îi consideră pe campionii en-titre favoriţi la câştigarea campionatului, cu o cotă de 1.50. Podiumul este completat de Olympique Marseille, cu o cotă de 5.50, şi Paris Saint-Germain (13.00). Echipa românilor Tamaş şi Niculae, Auxerre, are o cotă de 101.00. Români, doar la Auxerre Faţă de sezonul trecut, numărul românilor din Ligue 1 a scăzut. Keşeru a ajuns în a doua divizie cu Nantes, Florin Bratu s-a întors la Dinamo, Daniel Niculae (Auxerre), fiind singurul care a reuşit să se menţină în prima ligă franceză. Alături de fostul rapidist a ajuns şi Gabriel Tamaş, fost la Celta Vigo, cumpărat de Auxerre de la Spartak Moscova pentru 3 milioane de euro.

Djibril Cisse s-a întors cu coada între picioare în Ligue 1, după o experienţă nereuşită în Anglia. Cumpărat în 2004 de Liverpool pentru 21 milioane de euro, Cisse a dezamăgit în Premier League, fiind afectat de o lungă serie de accidentări. Cisse s-a transferat la Olympique Marseille, unde a jucat şi în a doua parte a stagiunii trecute, sub formă de împrumut.

Fabio Grosso nu a reuşit să-l convingă pe antrenorul lui Inter Milano că merită să-şi păstreze locul în prima echipă. La doar un an după ce a fost adus de la Palermo, acesta a fost vândut lui Olympique Lyon.

În vârstă de 23 de ani, Tamaş a ajuns deja la cea de-a şaptea echipă din cariera sa. Înainte de a îmbrăca tricoul lui Auxerre, românul a mai evoluat pentru FC Braşov, Tractorul Braşov, Dinamo, Galatasaray, Spartak Moscova şi Celta Vigo.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite