Campioană adevărată, fotbal adevărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai ofensivă echipă a Euro 2008, Spania, s-a încoronat cea mai bună echipă a Europei, după o prestaţie superbă în finală Ultima echipă care a învins noua campioană europeană

Cea mai ofensivă echipă a Euro 2008, Spania, s-a încoronat cea mai bună echipă a Europei, după o prestaţie superbă în finală

Ultima echipă care a învins noua campioană europeană e chiar cea mai defensivă de la turneul din Austria şi Elveţia, naţionala României.

Spania a învins Germania în finala Euro 2008, scor 1-0, graţie reuşitei lui Fernando Torres, din minutul 33. Campioni ai continentului după o aşteptare de 44 de ani, ibericii s-au descurcat în finala de la Viena fără golgheterul turneului, David Villa, care a urmărit meciul de pe banca de rezerve.

Neînvinşi la acest campionat, spaniolii au avut cea mai ofensivă echipă. Elevii lui Luis Aragones au cele mai multe goluri la Euro 2008, 12, şi cele mai multe şuturi pe poartă, 117.

Naţionala de fotbal a Spaniei nu a mai pierdut un meci de pe 16 noiembrie 2006, când a fost învinsă la Cadiz de România, scor 1-0. Ibericii au jucat de atunci 22 de partide, amicale şi oficiale.

Brazilian, campion european

Victoria Spaniei a adus şi o premieră în istoria Euro. Marcos Senna, jucător brazilian naturalizat de spanioli, a devenit primul jucător sud-american care câştigă un Campionat European.

Născut la Rio de Janeiro, singurul jucător de culoare din naţionala Spaniei, Senna a fost naturalizat spaniol în 2005 şi evoluează în echipa naţională din 2006.

Xavi, jucătorul turneului

Mijlocaşul de 28 de ani al Barcelonei, Xavi Hernandez, a fost desemnat de echipa tehnică a UEFA cel mai bun jucător al Euro 2008. Xavi a jucat în cinci partide pentru Spania la acest turneu final şi a reuşit un gol, în semifinala cu Rusia (3-0).

Aragones, succes de adio

Poate cel mai contestat selecţioner din istoria Spaniei, Luis Aragones, se joacă acum cu nervii suporterilor. În vârstă de 70 de ani, Aragones a intrat în conflict cu fanii din momentul în care a ales să nu-l cheme la naţională pe Raul (Real Madrid), unul dintre cei mai de succes fotbalişti spanioli ai ultimului deceniu. După victoria de la Euro, fanii au revenit la sentimente mai bune, însă Aragones a anunţat că nu mai vrea să rămână selecţioner. Spaniolul e aşteptat la vicecampioana Turciei, Fenerbahce.

Ballack, eternul învins

Germanul care preferă numărul 13 pe tricou a ratat din nou un titlu în ultimul moment. Eşecul din finala Euro 2008 vine la puţine luni după ce echipa de club a lui Ballack, Chelsea, a pierdut titlul în Anglia, Cupa Ligii Angliei şi Liga Campionilor în ultimul meci.

Neamţul a intrat în galeria celor mai ghinionişti jucători din istorie încă din 2002, pe vremea când juca la Bayer Leverkusen. Atunci, Bayer a pierdut finalele Cupei Germaniei şi Ligii Campionilor, dar şi campionatul Germaniei, ratat în ultima etapă.

Tot în 2002, Ballack a fost suspendat la finala Cupei Mondiale, pierdute de germani în faţa Braziliei (0-2).

"Marca": "Nu e un vis!"

Publicaţia "El Mundo" a elogiat ieri "gloria spaniolă", notând că jucătorii iberici au învins o echipă a Germaniei "net inferioară aproape tot timpul partidei". Cotidienele sportive iberice au prevăzut o dublare a tirajelor
pentru a anunţa triumful naţionalei Spaniei la Euro. Ziarul

"AS", care urma să scoată la vânzare 600.000 de exemplare luni, a titrat "Suntem campioni!", iar "Marca", cu un tiraj de 700.000 de numere, a scris: "În sfârşit! Spania este regina fotbalului european, după 44 de ani de aşteptare. Nu e un vis, e realitate".

Victoria Spaniei e un triumf al fotbalului. Am fost fericit pentru ei, au reuşit într-adevăr o performanţă
Alex Ferguson,
antrenor Manchester United

A meritat aşteptarea. La 44 de ani după unicul titlu din istorie, echipa lui Luis Aragones s-a impus la Euro graţie flerului şi stilului de joc"
"The Independent",
cotidian englez

Tehnica a triumfat asupra fotbalului atletic german. Spania a fost seducătoare
"Gazetta dello Sport",
cotidian italian

Niciodată o campioană europeană n-a reuşit să obţină titlul după un traseu atât de strălucitor
"A Bola",
cotidian portughez

Românii din Castellon: "Sunt spaniol! Sunt campion!"

"Fotografule, pozează-mă! Sunt campion!!", "España! Viva España!!", strigau duminică noapte românii pe străzile oraşului spaniol Castellon.

Nebunia victoriei Spaniei a cuprins întreg oraşul. De la copii purtaţi pe străzi în cărucioare la persoane în vârstă, care abia îşi purtau bătrâneţile prin orele târzii din noapte, spaniolii, dar şi străinii imigranţi adoptaţi de comunitate se bucurau deopotrivă de victoria Spaniei la Euro 2008.

Şampanie şi ţipete

Un mare ţipăt de bucurie a acoperit fluierul de final al arbitrului. Aproape instantaneu, au pocnit sute de dopuri ale sticlelor de şampanie, care apoi au fost agitate şi ridicate deasupra capetelor.
În jur de 3.000 de persoane s-au dus duminică seară să urmărească marea finală la Sala Pergola Municipal, din Parcul Ribalta.

Oficialităţile locale au amenajat această sală pentru cei care au vrut să urmărească meciul Germania - Spania.Intrarea a fost liberă.

Zapatero, huiduit!

Spaniolii sunt firi vulcanice. Au trăit la maximum fiecare moment al meciului, ca şi cum ar fi fost în tribunele stadionului.

Au ţipat, s-au pupat între ei, au plâns de bucurie, au înjurat, au huiduit, au ameninţat. Chiar la începutul marelui spectacol al finalei, spaniolii de la Pergola Municipal s-au ridicat în picioare când au fost prezentaţi jucătorii echipei lor şi i-au aplaudat pe fiecare în parte.

Când camerele de luat vederi l-au avut în imagine pe premierul Zapatero, spaniolii au fluierat şi au huiduit cât au putut. În schimb, regele Spaniei a fost aclamat de toată lumea.

Petarde, artificii şi steaguri

Finalul meciului a transformat capitala Provinciei Castellon într-un imens strigăt de bucurie. Odată cu fluierul de final al arbitrului, din toate colţurile oraşului s-au auzit bubuituri de petarde şi şuierături de artificii. Majoritatea celor care au urmărit meciul erau îmbrăcaţi în roşu şi în galben şi prea puţini erau cei care nu aveau steaguri.
Drapelele galben-roşii au fluturat prin tot oraşul. Fie că erau spanioli get-beget, fie că erau arabi sau asiatici, toţi au trăit cu intensitate bucuria victoriei.

De pe străzile Castellonului nu au lipsit nici românii care strigau la fel ca toată lumea: "Sunt spaniol! Sunt campion!".

Germanii, realişti

"Spania a fost pur şi simplu mai bună", a scris cotidianul german "Tageszeitung" după finala Euro, în timp ce publicaţia "Die Welt" a concluzionat că "selecţionatei germane i-au lipsit determinarea, norocul, dar şi calităţile individuale necesare pentru a triumfa". "Suddeutsche Zeitung" salută de asemenea victoria "celei mai bune echipe din acest turneu".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite