Calvarul antrenorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a ridica trofee deasupra capului, marii tehnicieni ai Europei au pregătit echipe necunoscute publicului larg. Ambiţia lui Gheorghe Hagi de a antrena, încă de la începutul carierei,

Înainte de a ridica trofee deasupra capului, marii tehnicieni ai Europei au pregătit echipe necunoscute publicului larg.

Ambiţia lui Gheorghe Hagi de a antrena, încă de la începutul carierei, numai echipe cu nume, contrastează cu parcursul unora dintre cei mai renumiţi tehnicieni din lume, precum Marcello Lippi, Alex Ferguson sau Rafa Benitez.

Puţină lume ştie că antrenorul care a adus Liga Campionilor în vitrina lui Juventus şi a câştigat Cupa Mondială, Marcello Lippi, a început să antreneze în Serie C2 şi a petrecut 11 ani până să ajungă la cârma lui Napoli.

Spaniolul Rafa Benitez şi-a început cariera la juniorii obscurei formaţii Castilla, a învăţat meserie la juniorii lui Real Madrid şi, după zece ani de muncă, a ajuns la Real Valladolid.

Nici cel mai titrat antrenor din toate timpurile, Alex Ferguson, nu a început seria celor 37 de trofee câştigate în carieră la vreun nume mare. Astfel, omul înnobilat de regina Angliei a început antrenoratul la East Stirlingshire sau St. Mirren.

Trasee asemănătoare au parcurs în carieră şi germanul Ottmar Hitzfeld sau spaniolul Juande Ramos, ambii câştigători de cupe europene. Prin comparaţie, Gică Hagi a debutat ca antrenor la echipa naţională a României, apoi a trecut pe la alte patru echipe toate de primă ligă fără să stea mai mult de un an într-un post.

Jucător lamentabil, antrenor genial

Cazul tehnicianului portughez Jose Mourinho este inedit. Lusitanul a făcut performanţă doar câţiva ani la cluburi obscure sau de amatori şi a învăţat tainele meseriei de antrenor ca traducător pentru Bobby Robson sau Louis van Gaal la FC Barcelona. După două luni petrecute la cârma Benficăi Lisabona, Mourinho a acceptat să antreneze pe modesta Lleiria, după care a ajuns la FC Porto şi apoi la Chelsea, devenind cunoscut în toată lumea cu 11 trofee în ultimii cinci ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite