Bute vs. Edison Miranda, cu gândul la America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul luptă mâine, de la ora 5.00, cu Edison Miranda din Columbia. O victorie îl poate propulsa către marile ringuri din SUA. Meciul va fi transmis, în direct şi în reluare de Dolce Info, un post de televiziune cu 870.000 de abonaţi.

Montrealul arată în aprilie ca o metropolă ieşită din iarnă în fugă şi cu braţele deschise, pentru că totul pare pregătit pentru anotimpul cald. Cel mai mare oraş din provincia francofonă a Canadei trezeşte românilor un sentiment plăcut. E locul în care, acum 34 de ani, Nadia Comăneci a schimbat istoria gimnasticii, obţinând prima notă de 10 în acest sport.

CITIŢI ŞI:

ULTIMA ORĂ: Telesport şi Dolce TV transmit meciul Bute-Miranda

Sala în care românca a devenit zeiţă e acum pavilion expoziţional, unde poţi vedea orice altceva, numai chestii legate de sport nu. Acum, Montrealul şi-a mai găsit eroi din România. A fost în deceniul trecut Leonard Doroftei, iar acum e vremea lui Lucian Bute. „Românii au influenţat soarta sportului din Montreal", spune Stephane Larouche, antrenor la Interbox, care l-a pregătit pe Doroftei şi are grijă acum de Bute.

La ce se referă Larouche? La faptul că performanţele din box au atras publicul către ring. Teoretic, sportul numărul 1 la Montreal e hocheiul, dar lipsa de rezultate a formaţiei locale Montreal Canadiens, care n-a mai câştigat Cupa Stanley din ediţia 1992 - 1993, a îndreptat lumea şi către box. Iar aici succesul vinde! Din 2007, de când a devenit campion mondial, Lucian Bute n-a boxat fără 17.000 de spectatori în sală, deşi preţul biletelor ajunge şi până la 1.000 de dolari canadieni (25 de milioane de lei vechi). Ajuns vedetă în „Ţara Frunzei de Arţar", Bute mărturiseşte că drumul către succes n-a fost deloc uşor.

Interesul celor de la hbo, un semn bun

image

Bute vrea să-şi păstreze centura şi după meciul de mâine

„Când am venit aici, la 23 de ani, nu ştiam nici cum mă cheamă, la nivel de profesionism. Stăteam într-o cameră închiriată, unde singurul lucru pe care l-am găsit în afara patului a fost un tablou cu Lennox Lewis. În fiecare dimineaţă alergam până la sală, chit că afară erau -25 de grade", povesteşte Bute. El şi-a amintit şi primul lui meci la profesionişti.

„A fost în noiembrie 2003, cu Robert Muhamad. Patru reprize, pe o bursă de 5.000 de dolari. ­L-am dat gata în repriza a doua. Nu te bagă nimeni să te baţi 12 runde din prima. La început eşti aşa, pentru «fun», ca să încălzeşti spectatorii în galele altora. Dacă te ţii tare şi ai ambiţie, tragi de tine ca să ajungi sus, dacă nu, rămâi acolo la grămadă şi câştigi bani cât să nu mori de foame", mai spune singurul român care a avut bursă de un milion de dolari, anul trecut în meciul cu mexicanul Andrade.

Mâine-dimineaţă îşi pune din nou în joc centura, a cincea oară, de data aceasta în faţa columbianului Edison Miranda, un boxer mai mult puternic decât talentat, dar care are o cotă bună în SUA. Aşa se explică şi interesul HBO pentru aranjarea acestui meci, canalul american de televiziune fiind cel mai important plătitor în box.

„În ring depinzi numai de tine"

În recepţia Hotelului Place des Armes din Montreal, Bute se fereşte de curioşi. Vrea să fie liniştit şi tocmai de aceea a preferat să nu stea acasă, ci la hotel.

„Adevărul": Cum te simţi înaintea meciului?

Lucian Bute: Sunt bine. Pregătirea a decurs OK, n-am niciun motiv să-mi fie teamă.

E Miranda cel mai dificil adversar de până acum?

Aşa spun specialiştii, deşi personal înclin să cred că nu e mai puternic decât Andrade.

Cum ai suportat restricţiile din pregătire?

La fel ca de fiecare dată. Dacă vrei să-ţi fie bine, respecţi regimul, programul şi tot ceea ce trebuie. În box depinzi doar de tine. Cum îţi aşterni aşa dormi.

Deci, teoretic ai putea să faci ce vrei?

Evident. Nu e ca la fotbal sau la un alt joc de echipă, unde stai în cantonament şi ai acelaşi program cu restul echipei. Dacă vrei stai acasă, mănânci, bei, faci sex, e treaba ta.

Antrenorul nu-ţi poate impune nimic?

Antrenorul de la box nu e şeful tău, nu poate să stea cu tine în casă. El te îndrumă, te pregăteşte, te ţine în formă, dar pâinea şi cuţitul sunt la tine. Boxul e un sport în care e nevoie de mult autocontrol şi în ring, şi în afara ringului.

O victorie prin knock-out în faţa lui Miranda te va introduce pe piaţa americană?

Sper şi vreau asta! Faptul că HBO transmite al doilea meci consecutiv al meu e un vot de încredere care mi se dă. Visul oricărui boxer este să se bată în America. Acolo sunt cei mai mulţi bani.

Şi în Canada cum e?

E bine şi aici, aş mânia pe Dumnezeu să spun că nu e, dar nu se compară cu America. E ca diferenţa dintre Liga Campionilor şi Liga Europa la fotbal.

Lucian Bute

- Născut la 28 februarie 1980, la Galaţi.
- Înălţime: 1,88 metri.
- Ca profesionist a debutat în 2003. Are 25 de victorii în tot atâtea meciuri, 20 dintre ele înainte de limită.
- Cu 1,88 metri înălţime, posedă lovituri năucitoare.
- Este campion mondial la categoria supermijlocie, în versiunea IBF, din 2007. În 2005 şi 2006 a deţinut titlul de campion al Americii de Nord, la supermijlocie NABF şi NABA.
- La amatori a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1999 de la Houston şi titlul de campion la Jocurile Francofoniei din 2001.

Edison Miranda

- Născut la 7 ianuarie 1981, la Buenaventura (Columbia).
- Înălţime: 1,78 metri.
- Ca profesionist a debutat în 2001. Are 37 de meciuri, dintre care a câştigat 33 (29 prin KO).
- În 2005 a devenit campion al Americii de Nord, la mijlocie, în versiunea NABO.
- În 2006 a pierdut la puncte în faţa lui Arthur Abraham meciul pentru titlul mondial IBF la categoria mijlocie.
- Este poreclit Pantera.

Pe scurt...

- Partida va fi transmisă la Radio România Actualităţi, la ora 05.00.
- Pentru prima dată, la Montreal se află şi părinţii boxerului, împreună cu una dintre cele patru surori ale acesteia. Mama lui Bute nu va merge însă la sală, pentru că nu suportă să-şi vadă băiatul boxând.
- Din România au sosit în Canada special pentru acest meci şi preşedintele FR Box, Rudel Obreja, dar şi primarul Buşteniului, Emanoil Savin.

Lucian Bute în ziua meciului

- Ora 8.30: trezirea
- Ora 9.00: micul dejun
- Ora 10.00: o discuţie cu antrenorul Larouche
- Ora 10.30: se uită la un film cu acţiune intensă
- Ora 13.00: masa de prânz formată dintr-o friptură de vită, cartofi fierţi şi cu salată verde şi pâine
- Ora 13.30: somn (atunci când nu poate dormi citeşte o carte)
- Ora 16.30: trezirea, după care se bărbiereşte şi-şi face geanta pentru meci
- Ora 18.00: ultima masă, formată dintr-un grătar de pui cu legume
- Ora 19.00: pleacă spre sală. Pe drum vorbeşte cu familia
- Ora 20.00: discută cu antrenorul, face uşoare mişcări de încălzire, îşi pregăteşte echipamentul, îşi bandajează mâinile
- Ora 21.00: şedinţa tehnică cu arbitrul de ring, care verifică bandajele şi le semnează, conform regulamentului
- Ora 21.30: face un sfert de oră de încălzire intensă, iar la final se roagă
- Ora 22.00: intră în ring

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite