Bute, singurul campion mondial al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment, doar cel poreclit Mister KO deţine un titlu suprem la sporturile individuale. România a avut de-a lungul timpului destui campioni mondiali. De la legendarul gimnast Dan Grecu, de la Nadia Comăneci şi Ivan Patzaichin şi până la Gabi Szabo, tricolorul a stat pe cea mai înaltă treaptă la festivităţile de premiere ale diferitelor Campionate Mondiale.

Din păcate, criza care a cuprins sportul românesc îşi spune acum cuvântul şi la nivelul medaliilor de aur, la competiţiile mondiale. România nu mai are campioni mondiali, iar Lucian Bute a rămas singurul sportiv român care deţine în acest moment un titlu suprem, chiar dacă în cazul său este vorba de o întrecere profesionistă. „Bute e unul dintre puţinii sportivi de renume pe care îi are România acum. E un campion", a spus chiar şi Gheorghe Hagi despre pugilistul român.

Problema este că cel poreclit Mister KO a ajuns chiar unicul campion mondial din România, după ce gimnasta Ana Porgras, medaliată cu aur, în 2010, la Rotterdam, a pierdut titlul la bârnă, luna trecută, în cadrul Campionatului de la Tokyo. 

Fetele de la Scrimă formează o echipă de aur

În postura lui Bute, aceea de campion mondial, sunt şi fetele de la scrimă, dar numai la competiţia pe echipe. Ana Maria Brânză, Simona Alexandru, Anca Măroiu şi Loredana Iordăchioiu au luat titlul mondial şi în 2010, la Paris, şi în 2011, la Catania, dar la nivel individual nu au ajuns niciodată pe primul loc. Campion mondial, tot cu echipa, a fost şi Rareş Dumitrescu, care a pierdut în finală la întrecerea individuală.

Halterofilul Valeriu Calancea a reuşit să se claseze anul trecut pe primul loc la Mondialele desfăşurate în Antalya, însă doar la stilul aruncat, o probă care nu e olimpică. La total, el s-a clasat pe locul trei, dar îşi poate îmbunătăţi performanţa la CM, care se desfăşoară zilele acestea la Paris.

Dumitru, Potec şi Ponor n-au niciun titlu suprem

Trei dintre sportivele care au reprezentat cel mai bine România în ultimul deceniu nu se pot lăuda cu un titlu mondial. Alina Dumitru are şapte titluri continentale şi unul olimpic, Potec deţine aurul olimpic şi trei titluri europene, în vreme ce Cătălina Ponor are în palmares trei medalii de aur la Jocurile Olimpice şi cinci la Campionatele Europene.

Ultimii campioni mondiali români

Marian Drăgulescu         gimnastică 2009
Adrian Diaconu   box 2008
Mihai Covaliu   scrimă 2005
Marius Urzică  gimnastică 2002
Gabi Szabo   atletism 2001
Lidia Şimon  atletism 2001
Andreea Răducan         gimnastică 2001
Diana Mocanu  înot 2001

Are fisură la degetul inelar

Lucian Bute a făcut ieri o investigaţie medicală amănunţită pentru a vedea ce are la mâna stângă. Medicii au constatat că românul a suferit o fisură metatarsiană, degetul afectat fiind cel inelar.

„Nu mi s-a pus nicio atelă, dar trebuie să fac fizioterapie şi o procedură cu gheaţă şi apă caldă, folosite alternativ. Sper ca în două-trei săptămâni să se retragă umflătura şi să nu mai simt dureri", a mărturisit ieri Bute. El va ajunge vineri în ţară, unde va rămâne până la 3 decembrie.

„Pe 17 decembrie trebuie să fiu la Atlantic City, la meciul Andre Ward-Carl Froch. M-au invitat cei de la Showtime, deoarece îşi doresc să lupt cu învingătorul dintre ei. Eu şi Interbox suntem de acord, mai rămâne ca şi cel solicitat să vrea asta", a mai declarat Bute pentru „Adevărul". Până să se întoarcă în Canada, Bute îl va susţine din sală pe colegul Jojo Dan, care va boxa, la 26 noiembrie, la Istanbul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite