Bucurestenii nu s-au prea inghesuit sa faca sport la Challenge Day

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucurestenii au avut, ieri, ocazia sa faca sport in cadrul competitiei Challenge Day (Ziua provocarii), in care s-au intrecut orasele Bucuresti si Macau, din China. Din pacate, primarii s-au mobilizat

Bucurestenii au avut, ieri, ocazia sa faca sport in cadrul competitiei Challenge Day (Ziua provocarii), in care s-au intrecut orasele Bucuresti si Macau, din China. Din pacate, primarii s-au mobilizat mai bine decat locuitorii Capitalei, poate si pentru ca acestia din urma nu au avut din timp informatii legate de cel mai mare eveniment mondial al sportului pentru toti. Evenimentul "Challenge Day" s-a bucurat de prezenta a catorva mii de bucuresteni, majoritatea elevi si studenti, si mai putin de cea a adultilor, cu exceptia celor care au profesii ce implica activitate sportiva. Campioana olimpica la tenis de masa Otilia Badescu, care a participat la deschiderea evenimentului, si-a amintit de chinezoaice, rivalele sale in competitiile de tenis de masa. Sute de tineri au participat la crosul organizat de la ora 11, al carui start a fost dat de atletele Violeta BecleaSzekely si Maricica Puica. Toti au primit tricouri, treninguri, sepci si diplome. Ideea Challenge Day s-a nascut in anul 1983, in Saskatoon - Canada. Este o intrecere intre localitati cu un numar apropiat de locuitori. Pentru prima data, Romania a participat in 1993, Capitala avand partener de intrecere orasul Budapesta. Sibiul s-a intrecut cu Puket, din Thailanda. In fiecare an, tara noastra a reusit sa stranga procentaje foarte bune de participare. Scopul principal al acestei intreceri este acela de a da posibilitatea oamenilor, oraselor, tarilor de a se cunoaste mai bine, de a lega sau intari legaturi de prietenie, prin sport. Concomitent se urmareste cresterea interesului populatiei pentru activitatile sportive.

La 80 de ani, nea Tilica din Caracal a dansat 15 minute pe muzica pop
Orasul Caracal a concurat cu japonezii din Nishi-Kokubu la Challenge Day. Incepand de la primele ore ale diminetii, in Piata Victoriei, pe platforma din fata Primariei, s-au adunat cu mic, cu mare, zeci de participanti cu varste cuprinse intre 3 si 80 de ani. Soare, baloane, muzica, vata dulce, veselie si zbenguiala. Dupa cum am aflat de la viceprimarul orasului, Marian Magnea, pana la orele pranzului fusesera distribuite peste 20.000 de taloane de participare. Regula impusa concurentilor la reprezentatie a fost practicarea neintrerupta, timp de 15 minute, a unui sport: fotbal, cros, dans, tenis de masa, aerobic, handbal, karate. De numele localitatii Caracal se leaga nenumarate legende amuzante, pe care locuitorii le numesc cu mandrie "minuni". Nici azi nu se stie precis daca povestitorul popular care a ticluit intamplarea despre carul rasturnat s-a referit la plosti sau la prosti. Caracalenii sunt convinsi ca a fost vorba totusi de plosti pentru baut. Profesorul Doru Matei, directorul Clubului sportiv scolar de fotbal, crede ca, daca a fost vorba de carul cu prosti, inseamna ca la ora actuala in oras au ramas numai desteptii, pentru ca "ailalti se raspandira prin lume". O mare dandana intamplata in Caracal s-a petrecut atunci cand a luat foc chiar unitatea de pompieri, sau cand au fost furate balamalele de la portile politiei, tapi ispasitori fiind scosi tiganii fierari din zona. Si azi acestia dau de furca serios autoritatilor locale. O alta nazbatie caracaleana este cea in care locatarii unui bloc au lasat pe acoperis macaraua tip capra, care servise la ridicarea constructiei, in ideea ca le va mai folosi candva. Pe vremea lui Ceausescu, de pe frontispiciul cladirii ce gazduieste baia comunala a cazut litera "B". In secolul trecut, puscaria din Caracal se afla pe strada Libertatii, iar cimitirul, pe strada Invierii. Astazi insa aceste denumiri au disparut. Minunile caracalene ar putea fi speculate din punct de vedere turistic, ca si cele cateva exemplare din arborele vietii - Gingko-Biloba si platani seculari care cresc in Caracal. Cu ocazia Challenge Day, caracalenii au avut ocazia sa dovedeasca de ce sunt in stare atunci cand e vorba de faima urbei lor. Se spune despre olteni ca sunt ca piperul in mancare. Adica iuti. Asa s-au dovedit si la intrecerile sportive organizate in Sala Polivalenta, parcul central, scoli, stadioane. Din 38.407 locuitori ai Caracalului, peste 20.000 au facut ieri sport sau macar au completat taloanele. Un cetatean in varsta de 80 de ani a dansat 15 minute pe muzica pop, spunand ca face aerobic. Nea Tilica nu s-a lasat pana nu a capatat si el un talon de participare la competitia sportiva Challenge Day: "Vreau sa-i arat babii mele ca-s sportiv si la varsta mea", ne-a spus mosul. El vrea sa concureze si anul viitor la Challenge Day, si spune ca pentru asta se pregateste zilnic, facand genuflexiuni, cand ii permite reumatismul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite