VIDEO Bellu: „Sandra Izbaşa rămâne o persoană specială pentru că mi-a înseninat cariera profesională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul coordonator spune că pentru Mondialele de peste câteva luni, dar mai ales pentru Olimpiada de la anul, mai are nevoie şi de alte gimnaste pe lângă nucleul existent . România a obţinut două medalii de aur la Europene pentru prima oară după 2008 şi are în actualul ciclu olimpic 13 medalii cucerite, dar mai sunt de disputat două competiţii majore.

Când Octavian Bellu şi Mariana Bitang au anunţat că se retrag de la lotul naţional, după Olimpiada de la Atena (2004), se părea că gimnastica românească nu va mai fi niciodată ca înainte. Bellu, devenit preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, şi Bitang, consilier prezidenţial pe teme de sport, au simţit atunci nevoia unei pauze prelungite şi au dat curs acestor oferte, chiar dacă niciunul dintre ei nu se simţea în largul său.

Misiunea ingrată de a menţine gimnastica feminină în vârful ierarhiei mindiale i-a revenit lui Nicolae Forminte. Aproape firesc, dacă ţinem cont de faptul că nici din urmă nu erau mari talente, a urmat declinul al cărui punct culminant a fost Beijing 2008. Până atunci, noi românii, eram obişnuiţi mereu cu rezultate remarcabile. Cele două medalii (aur - Sandra Izbaşa la sol şi bronz - echipa României) au fost considerate un eşec total.

Spre exemplu, la Atena 2004 gimnastele noastre au obţinut şase medalii, dintre care patru de aur, incluzând şi titlul pe echipe. N-a contat nici măcar faptul că, per total, în acel ciclu olimpic chinez s-au obţinut aproape tot atâtea medalii cât în precedentul. Reculul s-a întins şi-n 2009, anul în care imaginea gimnasticii româneşti a avut mult de suferit.

Doar trei medalii, două la Europene şi una la Mondiale, dar niciuna de aur! O singură dată, în ultimul deceniu, România mai avusese un an mai slab, în 2002, atunci când erau cucerite tot trei medalii, un bronz la Campionatele Europene şi două de argint la Campionatele Mondiale. Era anul în care, marcată de accidentări şi probleme extrasportive, Andreea Răducan prevestea că va urma momentul retragerii.

Au revenit după cinci ani

După Campionatele Europene din primăvara anului 2010, unde România a obţinut patru medalii, printre care una de aur (Amelia Racea, la bârnă) şi trei de bronz, a intervenit şocul schimbării la conducerea tehnică a lotului. Octavian Bellu şi Mariana Bitang reveneau, după cinci ani, în sala de gimnastică, în timp ce fostul antrenor coordonator, Nicolae Forminte se retrăgea.

„Dacă federaţia a solicitat sprijinul lui Octavian Bellu şi al Marianei Bitang, consider că cei de acolo nu mai au încredere în mine şi, deci, locul meu nu mai e aici. Plec cu satisfacţia că las nişte copii buni, cu potenţial, şi mai ales că lotul se află într-o situaţie mult mai bună decăt atunci când l-am preluat!", spunea atunci Forminte.

Cu Bellu şi Bitang din nou la „butoane", România a reînceput să „respire" performanţă. Primul semnal a fost dat la Mondialele de la Rotterdam de anul trecut, când româncele au cucerit două medalii (una de aur la bârnă prin Ana Porgras şi una de argint prin Diana Chelaru la sol). Iar prestaţia de săptămâna trecută de la Europene (patru medalii, dintre care două de aur prin revenirea de excepţie a Sandrei Izbaşa) a fost confirmarea că gimnastica feminină românească şi-a reintrat în drepturi.

„Toată lumea vrea să pregătească cât mai bine Mondialele de peste câteva luni. Pentru Olimpiadă şi pentru CM este nevoie de alte feţe, pe lângă nucleul existent deja. Nu vom neglija pe nimeni. Feţele vor rămâne în cantonament", a spus Bellu, aseară la întoarcerea lotului în ţară. Tot aseară au revenit în ţară şi băieţii.

"Este o premieră pentru mine că m-am întors cu două medalii de aur la aparate. Am pus accent pe sărituri, la fel ca şi la sol, şi simţeam că locul meu este pe podium."
Sandra Izbaşa
gimnastă

Gimnastica în ultimii şapte ani

Ciclul olimpic Atena 2004
Octavian Bellu, Mariana Bitang
Total: 22 medalii (11 aur, 4 argint, 7 bronz)

Ciclul olimpic Beijing 2008
Octavian Bellu, Mariana Bitang (2005): 2 medalii (una aur, una bronz)
Nicolae Forminte (2006-2008): 18 medalii (7 aur, 8 argint, 3 bronz).
Total: 20 medalii (8 aur, 8 argint, 4 bronz)

Ciclul olimpic Londra 2012
Nicolae Forminte (2009-iunie 2010): 7 medalii (1 aur, 1 argint, 5 bronz)
Octavian Bellu, Mariana Bitang (iunie 2010-prezent): 6 medalii (3 aur, 2 argint, 1 bronz)
Total: 13 medalii (4 aur, 3 argint, 6 bronz)

Până la Londra 2012 vor mai avea loc Mondiale de la Tokyo (8-16 octombrie 2011) şi Europenele de la Paris (7-13 mai 2012).

„Sandra n-are voie să vorbească cu mine!"

Ştefan Găvan

Actualmente antrenor la un club privat în Italia, Nicolae Forminte, antrenorul care a condus-o pe Izbaşa către titlul european şi olimpic la sol în 2008, acuză voalat că a fost îndepărtat de către cuplul Bellu-Bitang de lângă fosta sa elevă.

„Adevărul": Cum vă explicaţi revenirea de senzaţie a Sandrei în elita gimnasticii?

Nicolae Forminte: În momentul când a spus că revine, am fost sigur că vor urma rezultate de genul celor de la Berlin. Mai greu a fost să o conving pe Sandra, după Olimpiadă şi după accidentarea din 2009, că mai are ceva de spus în gimnastică. Îţi vine să te dai cu capul de pereţi, la propriu, când încerci să o convingi ceva pe Sandra. E o personalitate puternică, dar o dulceaţă de copil.

Aţi apucat să vorbiţi cu ea după aceste Europene?

Nu, din păcate. Eu am mai încercat să ţin legătura cu fostele mele elevele,  le-am mai transmis mesaje de felicitare, dar, probabil, au primit interdicţie să mai vorbească cu mine. Cu toate acestea, eu le voi iubi mereu, iar Sandra rămâne o persoană specială pentru că mi-a înseninat cariera profesională.

Cum vedeţi viitorul ei?

Sandra este o fată foarte frumoasă şi cu multe calităţi, care îi vor permite să facă carieră şi în alt domeniu. De aceea, nu cred că va îmbătrâni în gimnastică.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite