Belarus, o ţară a contrastelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a căzut în grupă cu belaruşii, prilej pentru mulţi dintre noi de a face comparaţii între cele două ţări Noi tocmai am fost acceptaţi în Uniunea Europeană, iar despre Belarus

România a căzut în grupă cu belaruşii, prilej pentru mulţi dintre noi de a face comparaţii între cele două ţări

Noi tocmai am fost acceptaţi în Uniunea Europeană, iar despre Belarus se spune că este încă legată puternic de comunism. Primul lucru pe care îl observi când pui piciorul în Minsk este lipsa inscripţiilor într-o limbă de circulaţie internaţională, astfel că unui turist îi vine destul de greu să se descurce.

Aeroportul este înconjurat de pădure, iar atunci îţi aduci aminte cu tristeţe de betoanele de acasă şi te întrebi cum la alţii se poate, iar la tine nu.

Apoi, îţi atrage atenţia curăţenia. Străzile şi şoselele, deşi largi, sunt curate. Impecabile. Iar traficul lejer te duce la gândul că poate te afli într-un oraş de provincie, nu în capitala Belarusului, care adăposteşte totuşi 1,8 milioane de locuitori. Iar după ce îţi mai trece din uimire, nu se poate să nu observi fetele, foarte frumoase, şi elegant îmbrăcate, care îţi zâmbesc la tot pasul.

Dar chiar să fie totul aşa frumos în Belarus? Nu. În primul rând, este extrem de greu să găseşti un locuitor care să cunoască o limbă de circulaţie internaţională, astfel că plimbarea prin oraş va fi un calvar, pentru că nimeni nu te poate îndruma. În al doilea rând, "oamenii în kaki" se află la fiecare colţ de stradă şi te supraveghează discret.

Preţuri mai mici decât în România

Dar, cel mai frapant este faptul că locuitorii acestui oraş beau foarte mult. Bere, vodcă, ce se găseşte. Şi nu acasă sau în baruri, ci la colţ de stradă sau în parcuri. Nu există interdicţii. Intri într-un magazin, îţi comanzi o bere sau o vodcă, după caz, iar vânzătoarea ţi-o desface pe loc, astfel că tu, femeie sau bărbat, te poţi bucura de conţinutul sticlei pe stradă. În aceste condiţii este ceva normal să vezi două sau mai multe tinere, la plimbare, în timp ce ţin la braţ o sticlă de bere de jumătate de litru.

Acest consum ridicat de bere se datorează şi preţului scăzut al acestei băuturi. De exemplu, o parte din berea produsă în Belarus costă în banii noştri 1,5 RON, ceea ce o face mai ieftină chiar şi decât apa minerală. Dar, oricum, preţurile din Minsk sunt un pic mai mici decât cele de la Bucureşti.

Astfel, o călătorie cu metroul costă cam 0,6 RON, un trandafir poate fi cumpărat cu 5 RON, în timp ce pâinea neagră poate fi achiziţionată şi cu 0,7 RON.

Belaruşii au exersat loviturile libere

Pentru jocul din această seară, belaruşii au exersat din greu fazele fixe. Astfel, la antrenamentul de joi seară, fotbaliştii antrenaţi de Bernd Stange au exersat loviturile libere, mai ales pe cele de pe partea stângă a atacului lor.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite