Pep, magicianul din Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La debutul său ca antrenor în fotbalul mare, Josep Guardiola a câştigat tot ce se putea cu FC Barcelona: Primera Division, Liga Campionilor şi Cupa Regelui Spaniei.

„Credem că Guardiola este persoana ideală pentru a antrena Barcelona”, spunea preşedintele catalanilor, Juan Laporta, în urmă cu exact un an, după ce a hotărât să se despartă de Frank Rijkaard.

Dar cu siguranţă nici măcar Laporta nu s-ar fi aşteptat ca un novice în ale antrenoratului să reuşească, într-un singur sezon, să transforme Barcelona într-o adevărată maşină de fotbal, o echipă fără rival în lume la ora actuală. Şi totuşi, Pep, omul venit din liga a patra, de pe banca Barcelonei B, a reuşit minunea: a ieşit învingător pe toate fronturile, plus acel incredibil 6-2 pe care rivalii de la Real Madrid nu-l vor uita cu una, cu două.

În momentul în care pronunţi numele lui Guardiola gândul îţi fuge automat la Barcelona. Se confundă cu istoria clubului şi este unul dintre cei mai stimaţi oameni din oraş, mândria întregii Catalunii. De altfel, acum mai bine de un deceniu, când era dorit de Parma, fanii i-au scris preşedintelui Lluis Nuñez o scrisoare, care conţinea următorul mesaj:

„Guardiola nu este al tău, ci al poporului”. Ca fotbalist, Pep s-a format la academia clubului blaugrana. A fost copil de mingi în semifinala Cupei Campionilor din 16 aprilie 1986, când Barça lui Terry Venables se impunea cu 3-0 în faţa lui IFK Göteborg. La sfârşitul meciului, era la centrul terenului, reuşind să obţină tricoul lui Victor.

În prima echipă a debutat în 1990, în mandatul lui Cruyff, omul pe care Pep îl consideră cel mai important reper al vieţii sale. În 1996 valora zece  milioane de dolari, iar AS Roma şi Parma îl curtau insistent. Era la apogeul carierei când a început declinul, reprezentat mai întâi de problemele fizice. S-a operat de trei ori în doi ani, iar după venirea lui Van Gaal şi-a pierdut şi postul de titular, în dauna lui Xavi.

Judecat pentru dopaj

Mai târziu, a fost acuzat de un controversat impresar şi ex-candidat la preşedinţia clubului catalan, Josep Maria Minguella, că este homosexual, moment în care a decis să plece de pe  „Camp Nou”. A ales să joace alături de prietenul Roberto Baggio la Brescia, după care a urmat o scurtă perioadă petrecută la AS Roma.

Şederea sa în Italia a fost totuşi una nefericită, fiind marcată de o suspendare de patru luni dictată de Federaţia Italiană după ce a fost depistat de două ori pozitiv cu nandrolon, în toamna lui 2001, la câteva luni de la sosirea sa în Il Calcio. Imaginea sa impecabilă a fost realmente călcată în picioare în mai 2005, când Tribunalul din Brescia l-a condamnat la şapte luni de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi faptă, dar în cele din urmă a fost absolvit de orice vină în primăvara acestui an.

În afara gazonului, Guardiola este o persoană foarte calmă. Iubeşte cititul şi filmele, iar cercul său de amici cuprinde oameni de cultură precum Lluis Llach (compozitor), David Trueba (regizor şi scenarist) şi Joaquin Sabina (scriitor), ultimul dedicându-i şi o odă în care l-a asemănat cu un erou antic. Foarte credincios, Guardiola evită însă să se roage înaintea jocurilor: „Nu-l deranjez pe Dumnezeu decât pentru lucrurile importante“. Antrenorul Barcelonei este însurat cu actriţa Cristina Serra, şi au trei copii: Marius (opt ani), Maria (şase ani) şi Valentina (un an).

Amenzi pentru întârzieri

Pentru a-i motiva înaintea finalei Ligii Campionilor, Guardiola le-a arătat jucătorilor săi imagini din filmul „Gladiatorul“, la scurt timp înainte de începerea meciului. Imaginile video, montate special de către un jurnalist, arătau de asemenea câteva dintre cele mai bune faze de joc ale fiecărui fotbalist al echipei catalane.

Antrenorul i-a lăsat apoi pe jucători să intre în stadionul Olimpico din Roma, fără să le mai spună niciun cuvânt. Tânărul tehnician a setat un cod de reguli extrem de bine pus la punct la FC Barcelona. Astfel, întârzierea, chiar şi cu un minut, la antrenament, se pedepseşte cu o amendă de 6.000 de euro.

Deşi poate părea depăşit, antrenorul le impune jucătorilor să fie la o anumită ora acasă. Dacă la respectiva oră (seara, fireşte), fotbalistul nu e acasă şi nu are o justificare clară, este taxat cu 2.000 de euro. O altă regulă adusă de Guardiola este că jucătorii iau zilnic micul dejun împreună, la stadion. Cine întârzie se trezeşte cu 500 de euro mai puţin pe card, în ziua salariului. Suma adunată la final se foloseşte fie în scopuri caritabile, fie pentru a achita o masă comună, cu echipa.

Alături de Hagi şi Popescu

Guardiola a fost invitatul de seamă al lui Gică Popescu la ediţia inaugurală a proiectului Seara Campionilor, găzduită de Craiova în 2004. Interesant e că Pep a pierdut banderola de căpitan al Barcelonei tocmai în favoarea românului, în momentul în care Popescu a venit în Spania. Pe stadionul Ion Oblemenco, Guardiola a făcut parte, alături de Hagi şi Gică Popescu, din echipa Stelelor Lumii care a înfruntat naţionala României, meciul încheindu-se cu scorul de 3-2 pentru selecţionata antrenată pe atunci de Anghel Iordănescu.

Palmaresul lui Pep

Ca jucător, Guardiola a câştigat şase titluri ale Spaniei, două Cupe ale Regelui, patru Supercupe ale Spaniei, Liga Campionilor, Cupa Cupelor, două Supercupe ale Europei, o medalie de aur la JO cu naţionala.

Ca antrenor, a cucerit un titlu în Spania, Cupa Regelui, Liga Campionilor.

Echipe la care a evoluat: Barcelona, Brescia, AS Roma, Al-Ahli, Dorados de Sinaloa.

Echipe pe care le-a antrenat: Barcelona B şi FC Barcelona.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite