Banii lui Paszkany

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PERFORMANŢĂ Patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany, este un om de afaceri de succes. Controversat, iubit de unii, urât de alţii, anchetat şi monitorizat La început a vândut parfumuri,

PERFORMANŢĂ Patronul CFR Cluj, Arpad Paszkany, este un om de afaceri de succes. Controversat, iubit de unii, urât de alţii, anchetat şi monitorizat

La început a vândut parfumuri, piese auto, bere. A devenit multimilionar în euro. Zvonurile îl dau doar pion în slujba altora.

Paszkany a obţinut în România, în câţiva ani, ce nu au obţinut alţii într-o viaţă. I-au reuşit toate planurile de afaceri, chiar dacă au fost sub vizorul procurorilor. Toate dosarele penale s-au soldat cu NUP. Cu toate acestea, este în vizorul structurilor informative ale statului.

Lecţia Occidentului

Fiu al unui sas cu firmă de construcţii în Germania, Arpad Paszkany a putut învăţa lecţia pragmatismului occidental în afaceri. A abandonat Facultatea de Construcţii, în anul trei, şi a plecat la tatăl său pentru a se dedica afacerilor. De la micile afaceri a devenit, brusc, milionar în euro. Cheia succesului a fost o afacere mult timp investigată de procurori: Polus. Terenul de 34 de hectare, pe care a ridicat cel mai mare mall din Transilvania, a fost achiziţionat de la o societate - Agroindustriala - aflată în portofoliul FPS, la numai 8 cenţi/metru pătrat.

A fost anchetat, laolaltă cu înalţi oficiali ai judeţului, dar şi cu directori din FPS.
Între timp, Arpad Paszkany a ajuns să deţină "Sigma Center", cea mai mare clădire de birouri din Cluj. Este latifundiar, având o "salbă" de terenuri, şi dealer autorizat, prin societatea Ecomax, pentru Opel şi Chevrolet. În ceea ce priveşte perspectivele, planurile sunt grandioase.

Vrea să zgârâie norii

Afacerile cele mai importante ale lui Arpad Paszkany par însă de departe parteneriatele şi acţiunile pe care le deţine în cel mai important grup imobiliar din Ungaria, "Polus", dar şi cu gigantul mondial "TriGranit". Pe lângă fotbal, visele lui Arpad Paszkany sunt strâns legate de colaborarea cu cei doi dezvoltatori: ridicarea a două turnuri gemene de câte 35 de etaje în Cluj-Napoca şi construirea complexului "Esplanada" în Bucureşti. Corporaţia TriGranit are baza în Canada şi filiale în Marea Britanie, Ungaria şi România, dar şi proiecte de miliarde de euro în Polonia şi Slovacia.

Între acţionarii TriGranit se regăseşte Fondul de Investiţii Immoeast, dar şi Nathaniel Rothschild, copreşedinte al Fondului de Investiţii Atticus Capital, urmaş al unei binecunoscute familii de bancheri stabilite în Marea Britanie.

În acest context, Paszkany a devenit un om influent, cu trecere în plan local, dar şi la cele mai înalte niveluri ale puterilor în stat. Anul trecut i-a trimis preşedintelui ţării un memoriu pentru a se plânge de concurenţă. Demersul a avut ecou naţional, preşedintele prezentând doleanţele omului de afaceri la televizor.

Fotbalul, o întâmplare de succes

A declarat public faptul că intrarea în lumea fotbalului a fost întâmplătoare. Sponsoriza, cu sume mici, echipa care astăzi este campioana României. Echipa era în divizia C, în pragul falimentului. A fost rugat să sponsorizeze în continuare echipa, dar a venit cu o contraofertă: să o preia cu totul. După încheierea afacerii, în sezonul următor, CFR a promovat în B, unde a evoluat doi ani. A urmat divizia A. După patru sezoane a câştigat campionatul.

Rege sau pion?

Potrivit unor surse din zona sistemului de siguranţă naţională, imperiul lui Arpad Paszkany ar avea la bază o serie de tranzacţii şi infuzii de capital, considerate suspecte, din Ungaria, dar şi din spaţiul ex-sovietic.
De altfel, Arpad Paszkany s-a şi aflat în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), dar dosarul a fost închis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca, sub motivaţia că procurorii nu au avut capacitatea de a putea verifica provenienţa banilor transferaţi de "TriGranit Feijlesztesi RT" Budapesta. Sesizarea ONPCSB, ce viza perioada 1999-2000, menţiona o serie de firme controlate, în mod direct sau prin interpuşi, de patronul clujean, dar şi de către tatăl său.

Biografia pe scurt

S-a născut în Sfântu Gheorghe, dar a copilărit în Cluj-Napoca. De altfel, deşi a cutreierat lumea, nu se consideră acasă decât în oraşul de sub dealul Feleacului. Are 36 de ani şi este deja un om împlinit. Este căsătorit şi are doi copii: un băieţel de 8 şi o fetiţă de 3 ani. Este considerat un om modest, care nu face tapaj de averea strânsă. Îi plac maşinile puternice. Recent şi-a cumpărat un Ferrari GTB 599 Fiorano, de 800 de cai putere.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite