Balon de 100 de euro pentru Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mingea oficială a turneului final din 2008 este cea mai performantă din istorie Cel mai important producător de mingi de fotbal din lume, Adidas, a pregătit pentru Euro 2008 balonul numit

Mingea oficială a turneului final din 2008 este cea mai performantă din istorie

Cel mai important producător de mingi de fotbal din lume, Adidas, a pregătit pentru Euro 2008 balonul numit Europass, care depăşeşte toate standardele existente până în prezent. Cu un cost în jur de 100 de euro, noua minge a fost lansată pe piaţă la începutul acestei luni, după doi ani de cercetări.

Precedentul balon, numit Roteiro, folosit la Euro 2004 din Portugalia, a stârnit nemulţumirea portarilor, care s-au plâns că era rapid, instabil şi căpăta traiectorii ciudate.

Astfel, mingea proiectată pentru turneul final din Elveţia şi Austria este dotată cu o suprafaţă catifelată, pentru un control îmbunătăţit. Balonul are o textură care asigură o transmisie mai bună a forţei de lovire şi, graţie unei viteze de rotaţie crescute, permite imprimarea efectului cu o mai mare uşurinţă.

Realizată după doi ani de cercetări în centrul de testări de la Scheinfeld, mingea corespunde celor trei criterii PSC - putere (power), efect (swerve) şi control. Tehnica de asamblare este aceeaşi ca la balonul fabricat de Adidas pentru Cupa Mondială 2006 din Germania, numit "Teamgeist".

Numele Europass a fost ales pentru a simboliza colaborarea dintre ţările organizatoare Elveţia şi Austria, dar şi pentru a anticipa pasele spectaculoase din partidele de la turneul final. Designul balonului doreşte să combine aspectul tradiţional al mingilor de fotbal cu stilul modern. Compania care a creat acest model asigură baloanele pentru campionatele mondiale şi europene încă din 1970.

Apreciat de fotbalişti

Noul balon are un diametru de 69 de centimetri şi o greutate cuprinsă între 441 şi 444 de grame. În cazul procentului de greutate acumulată prin înmagazinarea de apă, Europass are un factor foarte bun de 4,5 la sută, deşi standardele FIFA prevăd 10 la sută.

Căpitanii celor două echipe naţionale gazde ale Euro 2008, Andreas Ivanschitz (Austria) şi Alexander Frei (Elveţia) au încercat balonul la tragerea la sorţi a grupelor competiţiei. Cei doi au fost de părere că mingea poate fi controlată şi pasată bine de jucători în orice condiţii meteorologice.

443 de grame are, în medie, un balon Europass

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite