Au reușit „imposibilul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a calificat la Jocurile Olimpice, competiție la care n-a mai fost prezentă de 16 ani. Până acum, e singurul sport de echipă la care vom participa la Londra.

Plasată într-o grupă infernală la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra, echipa de polo a României a reuşit o performanţă pe care mulţi o socoteau drept imposibilă: să intre în semifinale!

La întrecerea de la Edmonton (Canada), Cosmin Radu şi colegii lui au izbutit să „înşire" victoriile de care aveau nevoie pentru a-şi vedea visul cu ochii. Ei au trecut şi peste unele arbitraje ostile, reuşind să câştige partidele cu Grecia (10-9), Macedonia (9-6) şi Olanda (7-5).

Au cedat cu Muntenegru (8-14) în ultimul joc din grupe, însă au ocupat locul 2, ajutaţi fiind şi de Macedonia, care a trimis Germania acasă - „tricolorii" pierduseră (9-10) cu nemţii printr-un gol primit cu cinci secunde înainte de final!

Am prins unul dintre cele 12 „bilete"

În partida decisivă, din sferturile de finală, România a spulberat Brazilia (19-8), făcând un joc entuziasmant. „Îi felicit pe jucători pentru această performanţă atât de dorită de noi, pe antrenori şi mă înclin în faţa lui Anatolie Grinţescu, preşedintele FR de Polo, care a reuşit să ţină în viaţă acest sport", a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Cu obiectivul atins, „tricolorii" s-au relaxat şi au pierdut semifinala cu Spania (6-11), una care a contat doar pentru palmares. „Am vrut să jucăm, însă n-am mai reuşit să ne concentrăm. E adevărat, e un eşec, însă într-un meci de clasament, unul care nu-şi mai avea rostul", a declarat Tiberiu Negrean pentru H2Opolo.ro.

La Jocurile Olimpice de la Londra s-au calificat următoarele echipe: Marea Britanie (ţară organizatoare), Italia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Australia, Kazahstan, SUA, Muntenegru, România, Spania şi Grecia.Tragerea la sorţi a grupelor turneului olimpic va avea loc la Londra, la 6 mai.

800 de legitimaţi şi două, trei bazine moderne

Performanţa reuşită de naţionala de polo s-a produs într-o perioadă în care România se confruntă cu o mare problemă: lipsa infrastructurii moderne. În ţara noastră, unde sunt circa 800 de poloişti legitimaţi, există doar două bazine cu adevărat moderne, meciurile de acasă având loc la Oradea, iar pregătirea efectuându-se tot acolo sau la Izvorani.

În acest moment, Steaua şi Dinamo îşi construiesc bazine de polo, cele două cluburi fiind de altfel şi unele dintre cele cu tradiţie în acest sport. Floreasca, în schimb, e depăşit, în ciuda lucrărilor efectuate acolo. Într-o stare jalnică se prezintă bazinul de la Rapid, ale cărui lucrări de construcţie au fost începute la sfârşitul anilor '80, însă n-au fost încheiate până acum!

Lotul României

- Căpitan: Cosmin Radu

- Portari: Dragoş Stoenescu, Mihai Drăguşin

- Tiberiu Negrean, Nicolae Diaconu, Andrei Iosep, Andrei Buşilă, Alexandru Matei, Mihnea Chioveanu, Dimitri Goanţă, Ramiro Georgescu, Kalman Kadar, Alexandru Ghiban

- Antrenori: Istvan Kovacs şi Ciprian Câmpeanu

În ciuda calificării, nu li s-a promis nicio primă specială!

Spre deosebire de fotbalişti, care, pentru orice calificare, încasează sume mari, poloiştii n-au jucat pentru o primă specială. De altfel, potrivit legislaţiei în vigoare la noi, doar obţinerea unei medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene e recompensată cu bani. Conducerea Federaţiei Române de Polo a anunţat că va face tot posibilul ca, ajutată fiind şi de sponsori, să-i recompenseze pe componenţii echipei.

Naţionala de polo e prima reprezentantă a sporturilor de echipă de la noi care se califică la JO 2012, şanse mari de a ajunge la Londra având şi reprezentativa feminină de handbal (va juca în mai, la turneul de la Lyon).

România la turneul olimpic de polo

Ediţie    Clasare

1952    Primul tur

1956    Locul 8

1960    Locul 5

1964    Locul 5

1972    Locul 8

1976    Locul 4

1980    Locul 9

1996     Locul 11

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite