Atenţie, joacă fetele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a cincea ediţie a Campionatului Mondial de fotbal feminin va debuta mâine în China Cele mai talentate fotbaliste din lume se vor înfrunta de luni şi până pe 30 septembrie pentru

Cea de-a cincea ediţie a Campionatului Mondial de fotbal feminin va debuta mâine în China

Cele mai talentate fotbaliste din lume se vor înfrunta de luni şi până pe 30 septembrie pentru Cupa Mondială. România este reprezentată la această competiţie de arbitra asistentă Irina Mîrţ, una dintre cele opt "tuşiere" europene de la acest turneu final.

Competiţia care aliniază 16 echipe naţionale de pe şase continente trebuia organizată de China în 2003. Apariţia cazurilor de gripă aviară i-a determinat pe şefii FIFA să înlocuiască de urgenţă ţara gazdă, trimiţând turneul final în Statele Unite.

Astfel, după patru ani, Cupa Mondială de Fotbal Feminin a ajuns în China, care a pregătit cinci stadioane de lux pentru cele 32 de partide. Cea mai mare arenă rezervată este cea din Tianjing, care are 60.000 de locuri, celelalte stadioane fiind amplasate în Wuhan, Hangzhou, Chengdu şi Shanghai.

Cea mai titrată jucătoare prezentă la acest turneu final este americana Kristine Lilly. În vârstă de 36 de ani, este singura jucătoare care a jucat la toate cele cinci ediţii ale CM, a câştigat trofeul de două ori, performanţe care se adaugă celor două titluri olimpice din palmares. La masculin doar doi jucători au reuşit cinci prezenţe la CM, mexicanul Antonio Carbajal (1950-1966) şi germanul Lothar Matthaus (1982-1998).

Premii totale de 3,5 milioane de dolari

Pentru prima dată în istoria FIFA, fiecare echipă participantă la acest turneu final va câştiga bani în funcţie de clasare. Astfel, dacă pentru o selecţionată care părăseşte competiţia după grupe, premiul este de 200.000 de dolari, câştigătoarea trofeului va primi din partea FIFA un milion de dolari.

În total, valoarea premiilor ajunge la suma de 3,5 milioane de dolari. Pe lângă titlul mondial sau bani, echipele europene au şi o motivaţie suplimentară, pentru că primele trei clasate la Cupa Mondială vor merge direct la Jocurile Olimpice de la Beijing. Dacă una dintre cele trei va fi Anglia, atunci echipa va participa la JO sub steagul Marii Britanii, singura variantă recunoscută de CIO.

"Vâlcea" o laudă pe Mîrţ

Arbitrajul românesc va fi reprezentat la Cupa Mondială din China de către asistenta Irina Mîrţ (foto). Performanţa româncei este cu atât mai mare cu cât este una dintre cele opt arbitre de linie alese din Europa. Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, este mulţumit de această situaţie, deşi, în trecut, a fost şi mai bine.

"Este foarte bine. Nu se întâmplă des ca un arbitru să fi convocat de două ori consecutiv la un turneu de asemenea importanţă. Dar s-a putut şi mai bine acum patru ani, când Cristina Ionescu a condus la centru finala, iar Irina Mîrţ a fost asistentă. Mă bucur că, cel puţin la feminin, suntem acolo sus.

La băieţi e mai greu", a declarat "Vâlcea". Irina Mîrţ are 34 de ani, locuieşte în Bucureşti, este de meserie operator de computer şi a declarat, pe site-ul FIFA, că printre pasiunile sale gătitul ocupă un loc de frunte.

Duel "de foc" SUA - Coreea de Nord

Una dintre cele mai interesante partide de la acest turneu final va fi cea dintre Statele Unite şi Coreea de Nord care va avea loc luni, 11 septembrie. Disensiunile politice adeseori explozive dintre cele două state fac din partida SUA - RPD Coreea o variantă feminină a partidei şoc de la CM masculin din Franţa 1998, SUA - Iran.

Statele Unite, al cărei căpitan este Kristine Lilly, reprezintă singura echipă naţională care nu a lipsit niciodată de pe podium în istoria CM, câştigând de două ori competiţia în 1991 şi 1999. Nici Coreea de Nord nu stă rău la fotbalul feminin. A reuşit să câştige un titlu mondial la turneul final U-20 din 2006 şi mai are în palmares două triumfuri la Cupa Asiei, în 2001 şi 2003.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite