Arpad Paszkany, patron CFR Cluj: „CFR Cluj va fi un brand al Europei de Est“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe termen lung, Paszkany are de gând să transforme echipa ardeleană într-o forţă a fotbalului est-european, la acelaşi nivel cu Şahtior Doneţk sau Dinamo Kiev.

Un nou titlu cu CFR Cluj şi un nou prilej pentru o discuţie cu Arpad Paszkany. După ce ambiţiile interne au fost împlinite, patronul ardelenilor ţinteşte şi un parcurs european mai îndelungat. Într-un interviu cu cărţile pe faţă, despre bugete, rivalităţi şi bani negri pentru arbitri, Paszkany afirmă că se retrage din fotbal dacă vreodată se dovedeşte ceva necurat despre echipa sa.

„Adevărul Weekend": Nu vă mai săturaţi de titluri, trei în cinci ani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anii '90. Veţi ajunge să luaţi şi două titluri consecutive?

Arpad Paszkany:
Noi suntem hapsâni când vine vorba de performanţe. Este normal ca, în fiecare an, dacă te înscrii într-o competiţie, să îţi propui să o şi câştigi. Noi punem mare preţ şi pe Cupă pentru că suntem printre puţinele echipe care au câştigat trei Cupe la rând, iar pentru noi este o ţintă importantă în sezonul următor. Pentru viitor, ne-am dori şi o participare în Europa în stadiu cât mai avansat, ceea ce ar însemna o primăvară europeană. Dar acest lucru este mult mai greu, este diferenţa în primul rând de buget şi de valoarea lotului, iar această diferenţa este mare între noi şi echipele premium din Europa.

Această diferenţă de bugete de unde rezultă? Din puterea economică a ţărilor?

Da, şi vă dau un exemplu. Campioana României, şi în anii buni în care mergea direct în Liga Campionilor, era plasată în urna a patra valorică. De exemplu, la ultima noastră participare, noi eram în urna a patra cu un buget de 12-14 milioane de euro. Echipa din urna a treia era Basel, care are un buget an de an între 55 şi 70 de milioane de euro. Un club ca Bayern München are un buget de 400-500 de milioane, deci nu te poţi apropia. Prin entuziasm, prin elan poţi compensa o dată, dar nu poţi compensa cinci meciuri la rând. Modelul ciprioţilor este unic în cei 15 ani de Liga Campionilor. Nici o echipă ca Apoel nu a ajuns în sferturi.

Dacă din estul Europei sau dintr-o zonă cu fotbal modest ajunge o echipă la 15 ani în sferturi, probabil că dintr-o ţară ca a noastră mai ajunge o echipă la 100 de ani în sferturile Ligii. De ce mai participăm atunci în Liga Campionilor?

Cam ăsta este adevărul. Dar în sport, ca şi în orice alt domeniu, speranţa moare ultima. Speri ca an de an să fii acea echipă care produce surpriza, bazându-te pe caracteristici umane, pe entuziasm, pe elan, care să compenseze diferenţa de buget.

Dintre cele patru locuri din grupele Ligii Campionilor, Steaua sau Urziceni au mai prins locul trei. CFR Cluj de ce n-a reuşit acest lucru?

Putem vorbi de două situaţii diferite. Am jucat cu echipe care se aflau la potenţial sportiv maxim. Am jucat cu Chelsea, cu Roma şi cu Bordeaux, erau echipe care îşi doreau să câştige trofeul şi am strâns patru puncte. Apoi am jucat cu Bayern, care a ajuns în finală, cu Roma din nou, şi cu Basel, care a reuşit să meargă în primăvara europeană. Deci am avut adversari foarte greu de trecut. Să ai o victorie şi un egal cred că e onorabil. În afară de înfrângerea cu Bayern de acasă, când am jucat deschis şi am pierdut cu 4-0, în celelalte meciuri am pierdut doar la limită.

Este CFR Cluj un club e pe profit sau mai aduceţi bani de acasă?

Tot timpul trebuie să aduci bani de acasă. Cu excepţia anilor când am jucat în Liga Campionilor, atunci am fost pe zero. Presa vorbeşte de ce bani intră, nu şi ce bani se cheltuiesc. În primul rând, premierea antrenorilor, a jucătorilor, a tuturor angajaţilor înseamnă trei milioane de euro. Cele trei deplasări pe care le ai, dacă mai prinzi şi o Londra sau locuri din acestea scumpe, costă peste un milion. Iar banii asiguraţi efectiv de UEFA sunt undeva la 11 milioane de euro. Apoi, mai vin 320.000 de euro punctul şi acel market-share care se atribuie la final, în funcţie de ce audienţă a făcut echipa respectivă. În primul an am avut venituri de 16 milioane şi ceva, iar la a doua participare în Ligă, ceva mai puţin. Practic, îţi rămân vreo 12 milioane, adică bugetul pe un an al clubului.

Dar CFR Cluj a avut o schemă din ultimii ani în care a şi vândut bine. Un Culio, un Lacina Traore, Dubarbier, Pereira...

Sigur, însă vânzările nu compensează achiziţiile. Cumperi mulţi jucători şi vinzi unul-doi. Şi dacă aduci un jucător liber de contract trebuie să îi plăteşti o primă de instalare, comisionul impresarului. Nu economiseşti mai mult de 35 la sută dacă l-ai cumpăra de la club direct.

L-aţi vândut pe Lacina Traore în Rusia, la Kubanul lui Dan Petrescu, şi acum am înţeles că Anji Mahacikala oferă 20 de milioane pe el ca să-l înlocuiască pe Eto'o.

Şi când a plecat de la noi eu am spus că Traore este ca un diamant la a cărui şlefuire am participat şi noi. Este un băiat serios şi dacă va rămâne pe aceeaşi linie îl vom vedea în doi-trei ani la un club de elită din Europa, care se bate la câştigarea campionatului. Este un fel de Drogba şi, fără exagerare, cred că poate ajunge la fel de celebru ca el.

În ultimii ani, reţeta succesului la CFR s-a bazat nu numai pe organizarea şi pe liniştea de la club, dar şi pe aducerea de jucători...

Da, avem o reţea de scouteri care lucrează pentru noi, dar şi pentru cluburi mari din Europa. Ei ne propun jucători din America de Sud şi Africa, dar şi de pe alte continente. Iar următorul val de fotbalişti care va veni în Europa cred că va aduce asiatici, pentru că sunt fotbalişti combativi, cu spirit de sacrificiu. Trebuie doar să îi şlefuieşti puţin tehnic, să le creşti valoarea.

"În afara lui Felgueiras, CFR Cluj va mai aduce cinci jucători: un fundaş dreapta, trei mijlocaşi şi un atacant în stilul lui Kapetanos.''

"Dacă ajungem în grupele Ligii Campionilor, nu vom evolua pe Cluj Arena. Nu e un stadion pe care am fost bine primiţi.''

8 trofee a cucerit CFR Cluj de când e Pazkany patron: trei campionate, trei Cupe şi două Supercupe.

„U" nu există în afara Clujului!

Nu vi se pare că Steaua e un brand care vinde în continuare mai bine?

Ba da, şi este absolut normal. Mai în toate ţările, cluburile care au avut cele mai multe succese pe plan intern şi extern au şi cei mai mulţi fani. În Germania, Bayern München are suporteri şi în oraşele în care sunt echipe în prima ligă. În Italia, Juventus şi Milan sunt cele mai iubite, în Spania, Real şi Barcelona. Acelaşi lucru este şi în cazul Stelei, pentru că în 1990 era echipa cu cele mai multe trofee interne. Însă performanţele obţinute de noi să ştiţi că cel puţin pe piaţa ardeleană ne plasează pe locul 1. Cu o cotă de piaţă de 71-73 la sută.

Aveţi mai mulţi suporteri decât „U" Cluj?

Dar „U" Cluj nu există în afara judeţului Cluj, o spun fără să jignesc pe nimeni. Şi o spun statisticile, nu eu. 71-73 la sută din ardeleni ţin cu CFR, acestea sunt sondajele.

Şi veţi putea întări acest brand, extinzându-l eventual dincolo de Ardeal?

Visul meu pentru următorii 10 ani ar fi ca acest club să aibă un acţionariat mult mai potent economic, chiar şi prin atragerea unor fonduri de investiţii. Şi să reuşim să facem din acest club nu numai o echipă reprezentativă pentru Transilvania sau România, ci să creştem acest club undeva la nivelul lui Dinamo Kiev sau Şahtior Doneţk, adică o echipă care să fie reprezentativă pentru această zonă a Europei.

Credeţi că veţi putea ajunge la nivelul Şahtiorului?

Eu cred că odată cu viitoarea creştere economică în toată Europa şi implicit în Europa Centrală şi de Est  există speranţa ca şi sportul să crească din punctul de vedere al veniturilor, prin implicarea unor entităţi internaţionale în acţionariatul acestor cluburi.

Şi când vedeţi această creştere?

Cam în trei-patru ani.

Sunteţi optimist.

Aşa e firea mea, să fiu optimist, dar sunt şi realist. Întotdeauna în perioadele de criză se acumulează nevoi, iar în momentul când se dă curs nevoilor începe să fie şi creştere economică. În perioadele de relaxare, oamenii dau drumul la bani, în proporţie de 95 la sută. În perioadele de criză, cum e şi acum, este şi o componentă psihologică, pentru că lumea nu mai cheltuieşte. Va veni un moment în care românul va strânge nişte bani şi va avea televizor de şapte ani, maşină de 10 ani, covorul de cinci ani, şi va zice „Hai, gata, am stat destul cu cureaua strânsă. Ne luăm maşină nouă pe leasing, ne schimbăm frigiderul, televizorul". Când decizia asta o s-o ia zeci de mii de familii în termen de 3-6 luni, atunci va veni creşterea economică.

Revenind la fotbal, cum e să evoluezi într-un mediu în care Porumboiu vă acuză că îi daţi şpagă lui Crăciunescu prin Insulele Cayman, Gigi Becali vă face cum îi vine la gură...

Vedeţi, acesta este motivul pentru care nu mă vedeţi în emisiunile de aşa-zisă analiză sportivă sau mai bine zis de bălăcăreală sportivă. La noi există un vid legislativ, care ar trebui corectat. Odată cu scoaterea din Codul Penal a noţiunii de calomnie, o anumită categorie de societate se bucură de această libertate folosind-o în sens malefic. Adică poţi să spui orice la adresa oricui pentru că nu păţeşti nimic, nu mai există ameninţarea legală de a face puşcărie sau de a-ţi murdări cazierul.

I-aţi dat bani lui Crăciunescu prin Insulele Cayman?

Niciodată. În primul rând, lumea cred că ştie istoria mea cu Ion Crăciunescu. A fost omul din cauza căruia eu am fost declarat persona non grata. De atunci, eu nu am ţinut ranchiună, dar relaţia n-a fost nici de prietenie. Nu că aş fi căutat vreodată să am prietenie în fotbal. Nici măcar nu pot să spun că am vorbit personal cu Crăciunescu. Ne-am văzut o dată la sediul FRF, dar nu-mi amintesc ca să fi schimbat două vorbe.

Spuneţi n-aţi dat niciun ban negru prin niciun paradis fiscal. Nu vă e teamă că o să scoată cineva o dovadă contra dumneavoastră?

Dacă se dovedeşte că CFR Cluj a făcut orice fel de lucru care nu ţine de sport, care înnegreşte sportivitatea sau corectitudinea competiţională, cu sau fără implicarea mea, în ziua următoare eu mă retrag definitiv şi irevocabil. Eu cred în schimb că persoanele care vorbesc de fenomene din domeniul penal povestesc din propriile experienţe: a da bani la arbitri, a măslui rezultatele unor partide... Nu de alta, dar în acelaşi articol unde a fost pomenit faptul că cineva de la Spălarea Banilor ar fi spus la unul dintre conducătorii cluburilor că via Paszkany s-au dat bani în Insulele Cayman, persoana respectivă recunoaşte în schimb că a dat din greu bani la şeful arbitrilor, nu?

Domnul Porumboiu a spus că i-a făcut casă domnului Crăciunescu...

Şi nu se întâmplă nimic, deşi sunt aceste informaţii, care de fapt sunt certitudini probate de ei. Eu le înţeleg frustrările pentru că înseamnă că ei au dat bani la arbitri, ei au făcut tot felul de lucruri şi nu câştigă campionate. În mintea lor merge următorul scenariu: dacă eu am cheltuit 500.000 sau un milion şi i-am dat la unul sau la altul şi n-am câştigat campionatul, cât dracu' o fi dat CFR-ul dacă a câştigat trei campionate, trei Cupe, două Supercupe?

"Dacă se dovedeşte că CFR Cluj a făcut ceva necurat, eu mă retrag definitiv şi irevocabil.'

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite