CICLISM: Armstrong şi Cavendish rup tot în "Marea Buclă" (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rutierul britanic Mark Cavendish (Columbia) a câştigat, luni, cea de-a treia etapă a Turului Franţei la ciclism. Componentul echipei Columbia s-a impus la sprint şi a câştigat, până acum, două runde în "Marea Buclă". Americanul Lance Armstrong a reuşit să recupereze avansul faţă de coechipierul şi rivalul său, Alberto Contador şi a urcat şapte poziţii în clasament.

Tricoul galben a rămas în posesia elveţianului Fabian Cancellara (Saxo-Bank), care a venit în grupul celor 28 de rutieri care s-au desprins de pluton, pe final. În clasamentul general, Cancellara este urmat de germanul Tony Martin (Columbia) şi de americanul Lance Armstrong (Astana).

În prima jumătate a cursei rutierii au avut de trecut prin două căţărări uşoare, de categoria a patra, Cote de Calissanne (1,3 kilometri, pantă medie de 5,5%) şi Col de la Vavede (700 de metri, pantă medie de 7,4%). Ultimii 90 de kilometri au favorizat sprinterii, finalul fiind unul de sprint, normal pentru o rundă mai mult de plat.

Rutierul britanic Mark Cavendish a declarat, după finalul rundei a treia, că a reuşit o cursă foarte bună până acum. "Cine îşi doreşte să învingă la sprint trebuie să muncească. Am profitat de vânbd şi de evadarea creată. A fost un final perfect pentru mine şi profit de forma bună din  prima parte a Turului. Pe ultimii 200 de metri am pornit lansat, am ştiut că va fi un finiş greu, însă am crezut în mine. Nu ştiu cum va fi competiţia în viitor, însă acum mă bucur de fiecare clipă", a spus învingătorul acestei etape.

Iată finalul etapei a treia:

Iată, mai jos, evenimentele din această etapă:

Cancellara este lider, Martin este pe locul doi, la 38 de secunde, iar Armstrong e pe trei, la 40 de secunde de purtătorul tricoului galben. Contador este pe locul patru, la 59 de secunde.

19.05 Victorie de etapă, la sprint, pentru rutierul britanic Mark Cavendish! Lance Armstrong este cel mai bine clasat ciclist de la Astana şi a devenit, de luni, liderul acestei echipe, fiind cel mai bine clasat în ierarhia tricoului galben. Cancellara rămâne lider în "Marea Buclă".

19.00 28 de rutieri conduc cursa. Plutonul este în spate, la 37 de secunde, pe ultimii doi kilometri. Finalul este unul incendiar, mai ales că mulţi dintre favoriţi au rămas în pluton!

18.55 Finalul este puţin ciudat. Componenţii echipei Columbia par să "tragă" pentru americanul Lance Armstrong, de la formaţia Astana! Alberto Contador nu pare să aibă puterea să-l învingă pe texan, care beneficiază, din câte se pare, de anumite prietenii în pluton. Au mai rămas mai puţin de şase kilometri până la final.

18.52 Au mai rămas 10 kilometri până la final. Lance Armstrong încearcă să-i "fure" avansul lui Contador, lucru care, până acum, i-a reuşit. Plutonul are de recuperat 30 de secunde. Dumoulin a fost ales cel mai combativ rutier al etapei şi va lua 2.000 de euro premiu pentru această distincţie.

18:50 Lance Armstrong a trecut la trenă! Rutierul american încearcă ceva ce nimeni nu a făcut până acum.

18.45 În faţa cursei se află 29 de rutieri, printre care se numără Armstrong, Cancellara, Rogers, Cavendish, Kirchen şi Bouet. Cancellara este, din nou, în posesia tricoului galben, după ce Bouet a fost lider mai mult de trei ore şi jumătate.

18.40 Americanul Lance Armstrong s-a orientat perfect şi a ajuns în grupul din faţă, fiind peste Contador în acest moment. Milram şi Columbia lucrează foarte bine şi conduc trena, rând pe rând. Cancellara este şi el în faţă. Excelent final din etapă! 20 de kilometri până la final, jumătate de minut diferenţă!

18.35 Echipa Columbia s-a distanţat de pluton şi are acum un avans minim. Toţi evadaţii au fost părinşi de componenţii formaţiei din Statele Unite. Avansul dintre cei 20 de rutieri şi pluton este de 30 de secunde cu 25 de kilometri înainte de final.

18.30 Plutonul nu mai este compact. Un grup de aproximativ 20 de rutieri au mărit trena şi au evadat. Mai sunt 15 secunde între cei zece rutieri care au plecat din pluton şi cei patru evadaţi. De Kort este prins de cei 20 de ciclişti din pluton.

18.25 Echipa americană Columbia conduce acum plutonul, care s-a apropiat la două minute de evadaţi. Bouet, Perez, De Kourt şi Dumoulin mai au 32 de kilometri până la finiş, însă nu mai pot păstra o trenă ridicată pentru a nu fi înghiţiţi de urmăritori, plutonul apropiindu-se tot mai mult.

18.20 Evadaţii par tot mai aproape de pluton. Ecartul este de numai 2:29 minute cu 35 de kilometri înainte de finalul etapei. Se preconizează un sprint masiv în localitatea La Grand-Motte, oraş prin care Turul Franţei va trece pentru a treia oară.

18.15 Rutierii de la echipa italiană Liquigas au venit în faţa plutonului şi duc trena pentru un posibil sprint final, chiar dacă liderul lor, Danielle Benati, nu este creditat cu şanse la victorie în runda de luni.

18.05 Plutonul recuperează din ce în ce mai mult. Grupul tricoului galben a redus considerabil timpul faţă de evedaţi şi acum se concentrează pe sprintul finalului de etapă. Bouet este, încă, lider virtual!

18.00 Scenariul etapei de ieri se repetă: rutierii de la Columbia trec la trena plutonului pentru a-i face loc, pe final, britanicului Mark Cavendish pentru ca acesta să se lupte, la sprint, pentru victorie în această rundă. Plutonul este tot mai aproape de cei patru evadaţi, Bouet, Perez, De Kourt şi Dumoulin, având acum un ecart 4:53 minute. Au mai rămas 50 de kilometri până la final.

17.50 Probleme în pluton, acolo unde mai mulţi rutieri au căzut. Cu 54 de kilometri înainte de final mai mulţi ciclişti au fost la un pas de abandon. Diferenţa dintre evadaţi şi pluton este de 4:30 minute avans. Rutierul italian Marzio Bruzeghin (Lampre) va avea nevoie de îngrijiri medicale la finalul rundei, ciclistul din Peninsulă cerând intervenţia medicului Turului Franţei.

17.40 Toţi cei patru evadaţi au punctat astăzi în clasamentul tricoului verde, la sprint. Chiar dacă obiectvul acestora nu a fost să ajungă în topul acestor ierarhii, Bouet, Perez, De Kourt şi Dumoulin au reuşit să domine runda, conducând în această etapă încă de la început. Plutonul se află la 6:20 minute de evadaţi.

17.10 Rutierul olandez Koen De Kort (Skil-Shimano) a câştigat cea de-a doua căţărare a zilei şi a acumulat trei puncte după ce a trecut peste Col de la Vayède. Batavul a fost urmat de Maxime Bouet (Agritubel), care şi-a adjudecat două puncte, şi de Samuel Dumoulin (Cofidis), ultimul având un punct pentru poziţia a treia. Plutonul a trecut la aproape opt minute după evadaţi. Bouet rămâne, deocamdată, lider virtual în "Marea Buclă".

17.00 Plutonul mai are încă 90 de kilometri până la final. Toţi rutierii au început urcarea pentru cea de-a doua căţărare.

16.50 Evadaţii au ajuns la poalele Col de la Vayède, acolo unde au început cea de-a doua căţărare de categoria a patra din această etapă. Înainte de a începe căţărarea, cei patru au doar puţin peste zece minute avans. Plutonul a mărit ritmul şi încearcă să micşoreze ecartul.

16.40 Plutonul este cu jumătate de oră întârziere faţă de ora preconizată de organizatori pentru sosire. Vântul care a bătut din lateral a dat mari bătăi de cap rutierilor, care nu au avut o medie orară prea ridicată. Au mai rămas 102 kilometri până la sosire, iar Bouet, Perez, De Kourt şi Dumoulin sunt tot în frunte, la 10:38 minute faţă de restul concurenţilor.

16.30 Ecartul dintre evadaţi şi pluton revine la peste 12 minute, în timp ce până la cel de-a doua căţărare mai sunt aproximativ 10 kilometri. Echipa Saxo-Bank a preluat trena, în timp ce rutierii de la Columbia par să încerce să treacă în faţa plutonului.

16.20 Plutonul rulează compact, fiind acum la 11 minute de evedaţi. Bouet, Perez, De Kourt şi Dumoulin continuă să rămână departe de grupul tricoului galben. Au mai rămas 115 kilometri până la finalul acestei etape.

16.10 Rutierul Maxime Bouet este liderul virtual al Turului Franţei, în acest moment. Componentul echipei Agritubel îi devansează pe spaniolul Ruber Moreno Perez (Euskaltel-Eskadi) şi pe olandezul Koen De Kort (Skil-Shmano). Plutonul se află la 9:20 minute de cei patru evadaţi. Au mai rămas 125,5 de kilometri până la finalul etapei. În cea de-a doua oră, rutierii au rulat cu o medie de 33,7 kilometri pe oră!

16.00 Olandezul De Kort a trecut primul peste prima căţărare a zilei, la Côte de Calissanne. După el au trecut Bouet şi Dumoulin. Plutonul se apropie de evadaţi, ecartul fiind acum de 8:30 minute, după ce primii patru au avut 13 minute avans.

15.50 Rutierul britanic Mark Cavendish, de la Columbia, este considerat marele favorit la victoria de etapă de luni. Plutonul a mărit ritmul pe Côte de Calissanne şi acum este la nouă minute de evadaţi.

14.40 Samuel Dumoulin este la prima încercare de evadare din acest an, francezul nereuşind să primească bonificaţii la sprint. Plutonul este la 12:10 de cei patru evadaţi.Bouet rămâne lider virtual în Turul Franţei.

15.30 Maxime Bouet a câştigat primul sprint intermediar, de la kilometrul 48,5, din această etapă. Bouet a fost urmat de Dumoulin şi de De Kort. Primul rutier şi-a adjudecat o bonificaţie de şase puncte, Bouet a luat 4, în timp ce De Kort a luat două puncte. Suntem, din nou, într-o uşoară zonă de urcare, nesemnificativă pentru distanţa dintre evadaţi şi pluton, de 13 minute.

15.25 Mai puţin de doi kilometri până la primul sprint intermediar al etapei. Plutonul se află la 13 minute de evadaţi.

15.20 Rutierul francez Samuel Dumoulin (Cofidis), este singur ciclist dintre cei patru evadaţi care a câştigat etapă în Turul Franţei, impunându-se în etapa a treia, anul trecut.

15.10 Media orară a plutonului este una foarte mică, rutierii având acum 34 de kilometri la oră, informează site-ul oficial al competiţiei. După 70 de minute de la start, ecartul dintre evadaţi şi pluton este de 11:15 minute!

15.00 Plutonul nu a reacţionat în primii kilometrii ai evadării şi oamenii liderilor din cursă nici nu au încercat să dea o replică mai serioasă atacatorilor. Cei patru au ajuns într-o uşoară zonă de coborâre şi vor încerca să-şi adjudece cât mai multe puncte la primul sprint intermediar

14.50 Olandezul De Kort a transmis echipei sale un mesaj prin care le cere coechipierilor să fie "foarte agresivi în această etapă", informează site-ul oficial al Turului Franţei. Lucrurile par să se fi calmat, cei patru evadaţi se vor bate, mai mult ca sigur, pentru punctele de la primul sprint din etapă. Rutierii au acum un traseu în urcare, însă nu este unul foarte greu. Plutonul este la 10:20 minute de primii patru: Bouet, Perez, De Kourt şi Dumoulin. Au trecut 26 de kilometri.

14.40 Rutierul Maxime Bouet este liderul virtual al Turului Franţei, în acest moment. Componentul echipei Agritubel îi devansează pe spaniolul Ruber Moreno Perez (Euskaltel-Eskadi) şi pe olandezul Koen De Kort (Skil-Shmano). Plutonul se află la 8:15 minute de cei patru evadaţi. Au mai rămas 174 de kilometri până la finalul etapei.

14.30 Ruber Moreno Perez şi Koen De Kort i-au ajuns pe evadaţi şi au format, alături de Samuel Dumoulin şi de Maxime Bouet, un grup de patru, care se află la 7:10 minute de pluton. Rutierii au parcurs aproximativ 20 de kilometri din cursă.

14.20 Ecartul francezilor se măreşte faţă de urmăritori la 45 de secunde şi la 4:45 minute faţă de pluton, după primii zece kilometri ai cursei.

14.15 Cei doi evadaţi au acum un avans de 2:45 minute faţă de pluton. Între ei, Perez şi De Kort rămân intercalaţi la 30 de secunde de liderii rundei. Perez încearcă să scape de colegul de evadare.

14.10 O primă evadare din pluton: francezii Samuel Dumoulin şi Maxime Bouet conduc după şase kilometri. În spatele lor, la 30 de secunde, Ruber Moreno Perez şi Koen De Kort au pus şi ei câteva secunde între primii doi şi restul plutonului.

14.05 După abandonul rutierului belgian Jurgen Van de Walle, în pluton au mai rămas 179 de ciclişti.

14.00 Start în etapa a treia a cursei! S-au parcurs 500 de metri, plutonul rulează compact, însă se aşteaptă evadări încă din primii 10 kilometri.

13.55 Rutierii rulează şi sunt gata de startul oficial al acestei etape. Alberto Contador a declarat că se simte bine şi că nu este afecatat de căldură, în timp ce purtătorul tricoului galben, elveţianul Fabian Cancellara are şanse mari să râmână lider şi după această etapă.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite